Fókuszban Sorozat

Hogy kerültünk ide? – David Makes Man

A David Makes Man egy már-már kísérletező felnövéstörténet. Keveseknek adatik meg, hogy saját „így jöttem” témájukat egy egész sorozatban, különösebb megkötések nélkül mutathassák meg. A lírai pilot után sok kompromisszumot nem érdemes várni. Ez persze lehet jó és rossz is, ami a következő részekből fog kiderülni.

Egy tehetséges floridai fiatal keresi a kiutat a szegénysorból, ahol mindennapjait éli – így szól az Oprah Winfrey Network legújabb sorozata, a David Makes Man rövid sillabusza, ez alapján azonban még számos variáció lebeghet a szemünk előtt. A gyártó kiléte persze szűkíti a lehetséges értelmezési köröket. A színész és tévés személyiség Winfrey által vezetett lassan 10 éves stúdió jellemzően,de nem kizárólagosan afroamerikai témákat dolgoz fel, és ennek a sorozatnak a főhőse, David is egy fekete fiatal fiú (Akili McDowell).

A sorozat kreátora pedig Tarell Alvin McCraney az Oscar-díjas Holdfény Oscar-díjas forgatókönyvírója.

Ahogy az is, úgy ez a sorozat is alapvetően támaszkodik életrajzi elemekre. Mindkettő Floridában játszódik, mindkettő egy szegény sorban élő fekete fiú kiútkeresését mutatja meg. Elhanyagolt tinédzserkor, beszámíthatatlan anya, nevelésre vágyó kistestvér – ez mind Davidre vár. Amíg előbbiben csak fekete színészek játszanak, addig a sorozat multikulturális környezetbe teszi a történetet, sőt mi több, a feketék között is megjelenteti a társadalmi és anyagi különbségeket.

A David Makes Man azonban sokkal kevésbé társadalmi, mint inkább lelki film.

Iszonyú nagy súlyt helyeznek a készítők a fiatal McDowell vállára azzal, hogy egy ilyen különleges hangulatú sorozat komplex karakterét kell eljátszania szinte minden jelenetben. Különösen jól sikerülnek a 14 éves gimnazista fiú és felnőtt barátja, Sky (Isaiah Johnson) közös jelenetei. A férfi, aki az IMDb adatai szerint a későbbi epizódokban már nem fog szerepelni a legváratlanabb pillanatokban jelenik meg, és angyal módjára vezeti előre a fiút a mindennapok küzdelmeiben. A legfontosabb mondatokat ő mondja ki, a legnagyobb fordulatok vele történnek meg.

Hogy kerültünk ide? Kik vagyunk mi? – teteti fel a kérdést a film másik fontos kísérő szereplője Dr. Woods-Trap, David osztályfőnöke (Phylicia Rashad). A közvetlenül a főcím utáni első jelenetben gyökereket kutató rész tehát ugyanennyire meghatározó egy felnövéstörténetben, mint a jövő, a lehetséges kiút keresése. Az ő szerepe, jelentősége még a későbbiekben fontos lehet.

Valós karakterek, jó ritmus, igazi lírai megfogalmazás, egyből bevonzó atmoszféra jellemzi a sorozat első részét. Aki szerette a Holdfény kissé balladisztikus, keserédes hangvételét, igazán értékelni fogja a David Makes Man első egy óráját is. Ha tartják a stílust és a színvonalat, különleges sorozat lehet belőle.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..