Sorozat

Diétás változat – Szex és New York

A Szex és New York két dolgot tanított meg nők egy egész generációjának. Nincs abban semmi, ha villásreggeli közben az orgazmusunkról, az új pasink méreteiről, vagy éppen a szexuális életünk hiányáról mesélnünk a barátnőinknek, valamint, hogy szívfájdalomra Manolo Blahnik a gyógyszer. Ikonikus sorozat a Viasat3 műsorán.

Minden túlzás nélkül állítható, hogy a Szex és New York a századforduló popkultúrájának egyik legmeghatározóbb televíziós alkotása. Az amerikai HBO-n 1998-tól 2004-ig futó sorozat egyik legnagyobb érdeme, hogy elsőként beszélt nyíltan a női szexualitásról, méghozzá meglehetősen pimaszul és humorosan. Amellett, hogy ilyen módon hozzájárult a nők emancipációjához, a divat talaján is elültetett néhány, azóta is virágzó kezdeményt. Manolo Blahnik cipői például nagyon sokat köszönhetnek Carrie karakterének. A főhősnő ugyanis cipőmániás. Messzinek tűnik a szerelem, kilátástalan a jövő? Irány a cipőbolt! Emellett olyan márkák, mint a Prada, a Fendi vagy a Dior is megemlítődnek epizódonként legalább egyszer. Szuper táskák, kihívó ruhák, extrém kiegészítők. Patricia Field, a sorozat stylistja sokszor meglepő összeállításokat kreált, amelyek nők tömegeit ösztönözték arra, hogy merjenek kísérletezni a megjelenésükkel.

A sorozat főszereplőinek, a négy New York-i barátnőnek a mindennapjait az újságíróként dolgozó Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) narrációja kíséri. Carrie-nek ráadásul állandó rovata van az egyik lapban, ahol szexről, szerelemről, romantikáról vagy éppen annak a hiányáról ír. A színes karakterek, a jól megírt dialógosuk, valamint a fordulatos cselekmény gondoskodnak arról, hogy minden egyes epizód felejthetetlen legyen.

A Viasat3 a hálátlan vasárnap délelőtti sávba száműzte a sorozatot. Talán azt remélik, hogy a szombati bulik után 11-re már magukhoz térnek a sorozat potenciális nézői, hogy pokróccal az ölükben és forró kávéval a kezükben élvezzék a négy New York-i csaj újabb kalandjait. Ám előfordulhat az is, hogy olyan célcsoportnak szánják a műsort, amelyik még túl fiatal ahhoz, hogy az éjszakában mászkáljon, és amolyan matinéként nézi a Szex és New Yorkot. A sorozat címe mögé ugyanis bekerült a light kifejezés, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy bizonyos, korhatárosnak titulált jeleneteket egyszerűen kihagynak. De könyörgöm, ez éppen olyan, mintha a Gladiátorból kihagynák a harcjeleneteket, mert azok túl véresek. Szex nélkül mit sem ér az egész! Persze ahhoz, hogy belekerülhessenek a cenzúrázott jelenetek, később kellene vetíteni… A Viasat3 mindenesetre a 6. évadnál jár, de egészen biztosan műsorra tűzik a továbbiakban is. Ha nem itt, hát egy másik csatornán.

A divat és a férfi-ideál is változik. A Szex és New York azonban a mai napig éppolyan frissnek tűnik, mint tíz évvel ezelőtt. Hogy miben rejlik a titka? A mindannyiunkat érintő kérdéseket laza, humoros formában, tele érzelemmel dolgozza fel. És Carrie Bradshaw tudja, hogy milyen a jó szex. Tessék jegyzetelni!

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!