Sorozat

Dokumentumfilm képregényhősökről

A DC Comics nemcsak a képregény műfaját teremtette meg, de olyan szuperhősöket adott a világnak, mint Superman, Batman vagy a Csodanő. Az HBO-n június 14-én látható a ma is népszerű és termékeny kiadót bemutató, Képregények: A DC Comics története című dokumentumfilm.

A DC Comics 1934-ben alakult meg National Allied Publications néven, és még abban az évben ki is adta első újságformátumú képregényét, a New Fun: The Big Comic Magazine-t. A kiadó 1936-ban népszerű sorozatot indított Detective Comics címmel (ennek rövidítéséből származik a cég későbbi neve), két évvel később pedig színre lépett első szuperhősük, Superman az Action Comics első számában.

1939-ben Batman is feltűnt a Detective Comics egyik számában, és innentől kezdve nem volt megállás, a DC Comics szuperhősök egész hadát szállította az egyre növekvő rajongótábornak. A kiadótól származik többek között Wonder Woman, azaz a Csodanő, Flash, Zöld Lámpás, Hawkman vagy Aquaman, valamint az Igazság Ligája nevű „szupercsapat” is, melyet a legnagyobb hősök alkotnak.

A DC Comics ma a világ legnagyobb angol nyelvű képregény-kiadója: közel ezer kiadványt jelentet meg egy évben szerte a világban.

A filmről

A siker a filmesek érdeklődését is felkeltette, és 2010-ben Képregények: A DC Comics története címmel dokumentumfilm készült a kiadóról. A film eredetileg a DC Comics megalakulásának 75. évfordulóját hivatott ünnepelni, de nemcsak a képregényfüggők számára tud újat mondani kedvenc szuperhőseikről vagy a népszerű figurák alkotóiról. A dokumentumfilm narrátora Ryan Reynolds (az HBO-n szinkronizálva látható a film), aki azóta már maga a Zöld Lámpás megtestesítője: 2011-ben mutatták be a főszereplésével készült mozifilmet.

A kiadó mozgalmas múltját feltáró alkotásban természetesen rengeteg archív anyag látható, nemcsak képregények, de filmek és sorozatok formájában is, melyeket a DC Comics kiadványai ihlettek – így George Reevest is láthatjuk Supermanként, Lynda Cartert pedig Csodanőként.

A dokumentumfilmben megszólal számos rendező is, aki otthonosan mozog a képregények világában (David Cronenberg, Zack Snyder, Bryan Singer), de többek között Ronald Reagan és Neil Gaiman is mesél a rajzos történetekhez való viszonyáról.

Az alkotókról

A Képregények: A DC Comics története írója és rendezője Mac Carter, akinek ez az első komolyabb filmes munkája, bár már az Oscar-jelölt, Spellbound című dokumentumfilmben is közreműködött. Több rövidfilmet és rengeteg reklámfilmet is rendezett már, utóbbit olyan ügyfelek számára is, mint a Coca-Cola, a McDonald’s, a Mastercard vagy a Yahoo.

Munkáját vezető producerként segítette a Spellbound Oscar-jelölt rendezője, Jeffrey Blitz, aki az Office című tévésorozathoz is készített jó pár epizódot; producerként Janet Eckholm (Sikersztori, A megtorló, A lélek útja, Kutya egy év), Gregory Noveck (Jeremiah, Red) és Sean Welch (Spellbound, Rocket Science) közreműködött a megvalósításban.

A Képregények: A DC Comics története június 14-én, csütörtökön 22:40-kor látható az HBO-n.

További vetítési időpontok:
HBO2, június 15. péntek, 18:40
HBO, július 8. vasárnap, 10:50
HBO, július 13. péntek, 4:25
HBO, július 21. szombat, 13:00

http://www.hbo.hu

HBO Pressroom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!