Sorozat

Kisvárosi krónikák – Easttowni rejtélyek

Kate Winslet és Evan Peters egy fiatal lány gyilkosa után nyomoz az HBO új krimisorozatában. Az Easttowni rejtélyek (Mare of Easttown) egy feszültséggel és izgalmakkal teli történet, amiből az emberi sorsokra helyezve a hangsúlyt egy komplett kisvárosi krónika bontakozik ki. A kritika az első öt epizód alapján készült.

Az HBO legújabb minisorozata, az Easttowni rejtélyek klasszikus detektívtörténetekből ismert alaphelyzettel indul: egy kisvárosban gyilkosság történik, ami felbolygatja a zárt közösséget. Mare (Kate Winslet), a mogorva helyi nyomozó az ügy felgöngyölítéséhez új partnert kap a fiatal Zobel (Evan Peters) személyében. Miközben a tettes után nyomoznak, Mare vállát több teher is nyomja: friss válása, unokájának aggasztó egészségi állapota, egy korábbi felderítetlen ügy és ennek tetejében öngyilkos fia halálát is gyászolja. Elbírja vajon egyedül ezt a sok terhet? 

Az Easttowni rejtélyek egyszerre krimi, dráma és thriller, s ezt a három zsánert csodálatosan vegyíti és egyensúlyozza az egész évadon keresztül.

Az első pillantásra rutin gyilkossági ügy gyorsan olyan izgalmas, komplikált nyomozássá válik, amit bármilyen más krimi megirigyelne. Ezt a karakterek magánélete egészíti ki érzelmes, drámai történetszálakkal, amik sosem fajulnak olcsó melodrámává. És a thrillerbe illő, a feszültségkeltő részek egytől egyig elérik, hogy ujjaink közül kukucskálva merjük csak nézni a képernyőt. 

Bár a nyomozósdiért kezdjük el nézni, a családi drámáért maradunk a képernyő előtt. Nehéz elérni, hogy a vérfagyasztó gyilkosság rejtélyét ugyanolyan érdeklődéssel kövessük, mint Mare randijának kimenetelét vagy a többi szereplő ügyes-bajos dolgait, de az Easttownnak sikerül. A hét részes sorozat forgatókönyvírója, Brad Ingelsby egyszerre több szálat is tart kezében, amiket mesterien sző össze egy igazi kisvárosi krónikává. Az Our Friend és A visszaút szkriptjeit jegyző Ingelsby ezúttal is mindenféle közhely nélkül tár elénk egy rendkívül megérintő, hányattatott sorsokkal teli történetet. 

A sorozat szívét-lelkét a főszereplő Mare-t játszó Kate Winslet adja.

A detektív makacs, munkamániás, megszállottan dolgozik az igazság felderítésén, ami sokszor magánéletének rovására megy. Ő az a kéretlen hős, akire nem számítottunk, de kire mégis szükségünk van. Kate Winslet csodálatra méltó érzékenységgel nyúlt hozzá a kemény, magának való nyomozó karakteréhez. Winslet majd 10 évvel tér vissza a kisképernyőre a Mildred Pierce után, s annyi emberséggel játssza el a komplikált Mare-t, hogy egyszerre vagyunk rá dühösek, sajnáljuk és imádjuk. 

Egy igazi karakterközpontú drámához illően a többi szereplőn is sok múlott és senki sem okozott csalódást. Jó látni Evan Peterst a szuperhős és American Horror Story-beli szerepei után így alakítani. (Nem mellesleg az egyik kocsmás jelenet alapján bátran állítom, hogy ő a leghihetőbb részeg, akit filmvásznon valaha láttam). A szereplőgárda többi tagja, közülük említésképp kiemelendő Jean Smart, Guy Pearce, Jack Mulhern és Angourie Rice mind-mind őszinte természetességgel hívják életre karaktereiket.

Az Easttowni rejtélyek a brit Broadchurch-öt megidéző módon túllépi a krimi műfaj macska-egér játékának megszokott dinamikáit.

A hasonlóság a két sorozat között a lehető legjobb értelemben értendő. Mindkét krimisorozat egy egész kisvárost von bele a rejtélybe, ahol a nyomozás közben sötét titkokra és elhallgatott kapcsolatokra derül fény. Eközben empátiával fordulnak karaktereik felé, akiknek belső vívódásait a lehető legárnyaltabban ábrázolják. A szenzációs gyilkosság felderítésénél sokkal több hangsúlyt kap a tragédia által érintett emberi életek bemutatása, amitől a sztori egy érettebb, összetettebb alkotássá válik. 

Az HBO a tőle megszokott módon ismét szórakoztató és egyben elgondolkodtató minőségi sorozatélménnyel lepett meg minket. Craig Zobel rendezése kiszínezi Easttown szürkeségét és jelentéssel látja el a legapróbb részleteket is. A sorozat életszerűsége és hitelessége Kate Winslet alakításával együtt egy ellenállhatatlan koktélt alkot, aminek bárcsak ne lenne ilyen gyorsan vége.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com