Sorozat

Egy feminista ikon születése – Bizonyosság

Ebben az évben a megtörtént eseményeké a főszerep a tévéképernyőkön: az O.J. Simpson-üggyel foglalkozó American Crime Story című sorozat után most Anita Hill történetéből készített filmet az HBO, Kerry Washingtonnal a főszerepben.

A szexuális zaklatás komplikált ügy. Kellő mennyiségű tény ismeretének hiányában nehéz eldönteni, hol húzódik a határ kedvesség vagy udvarlás és zaklatás között. Személyenként változik, hogy kinek mi fér bele az adott kapcsolatba, s nemcsak egy férfi zaklathat szexuálisan egy nőt, hanem fordítva is megtörténhet. Ugyan utóbbi nyilvánosságra kerülése manapság is elég ritka, de 1991-ig az is szokatlan volt, ha egy nő emelte fel a hangját a szexuális zaklatás ellen. Anita Hill azonban megtette, kiállt magáért, és ezzel együtt több millió nőtársáért – küzdelmének hatása az egész világon érezhető mind a mai napig.

Thurgood Marshall, az első fekete legfelsőbb bíró halála után az akkori elnöknek, George W. H. Bushnak kellett kijelölnie az utódját: választása – a szintén fekete – Clarence Thomasra esett. Mielőtt egy legfelsőbb bírót megválasztanak, a szenátus kivizsgálja az illető hátterét, majd amennyiben semmi nem szól a jelölt ellen, megválasztják. Thomas átvilágítását Joe Biden szenátor vezette, mely során Thomas több volt beosztottjával is beszéltek. Mikor Anita Hillre került a sor, Ricki Seidman, Biden alkalmazottja rákérdezett Hillnél a szexuális zaklatásra. Bár Hill kezdetben nem kívánta elmondani az esetet, s főleg nem nyilvánosságra hozni, végül kiszivárogtak a vádak: mind Anita Hillnek, mind Clarence Thomasnak meg kellett védenie magát a szenátus vizsgálóbizottsága előtt.

A Bizonyosság a szexuális zaklatás botrányának kibontakozását dolgozza fel a lehető legrealisztikusabb módon. Minden apró részletre figyelve készítették a filmet az alkotók, így Kerry Barden és Paul Schnee is kiemelkedő pontossággal castingoltak – a valós szereplők és színészek között már-már kísérteties a hasonlóság.

A Bizonyosságot producerként is felügyelő Kerry Washington (Botrány, Django elszabadul) játssza Anita Hill szerepét, míg Clarence Thomast Wendell Pierce (Drót, Briliáns elmék) alakítja. A mellékszereplőket sem hanyagolták el: Joe Biden megformálását Greg Kinnearre (A család kicsi kincse), Ted Kennedyét pedig Treat Williamsre (Hair, 127 óra) bízták. Barden és Schnee választásában persze nem csak a színészek kinézete játszott szerepet – mindannyian való életbeli modelljük jellegzetességeit használva nyújtottak hiteles alakítást. Mégis kiemelkedik Kerry Washington játéka (nem véletlenül jelölték Emmy-díjra); a meghallgatáson szóról szóra, ugyanolyan szenvtelenül sorolja az őt ért atrocitásokat, mint az igazi Hill, mégis érezzük, mennyire súlyosan érintették őt az események.

A jelmeztervező, Hope Hanafin nemcsak a kilencvenes évek stílusát idézte meg a ruhákban, hanem tökéletesen reprodukálta a filmet ihlető személyek különböző öltözékeit is. A realizmust még hangsúlyosabbá teszik a fel-felbukkanó archív anyagok: interjúk Bush-sal, bejelentkezések a meghallgatás helyszíne elől, részletek a nagy amerikai csatornák híradóiból. A híradósok a diegetikus narrátor szerepét töltik be: pozicionálják a kiinduló helyzetet, tájékoztatnak a lakosság reakciójáról és megosztják velünk az ügy fejleményeit.

Bár Clarence Thomast a kongresszus végül megválasztotta legfelsőbb bírónak, Anita Hill bátorsága, hogy nyilvánosság előtt beszéljen, a mai napig meghatározza a nők helyzetét – éppen ezért olyan fontos a Bizonyosság megszületése, mivel általa a mai nemzedék is megismerheti Hill történetét. Bár Anitát még manapság is gyakran bélyegzik hazugnak, a szexuális zaklatás vádját pedig csupán a politikai hadviselés egy fogásának, 1991 szeptemberének eseményei lavinát indítottak el. Nők milliói mertek Hill hatására kiállni magukért, a munkahelyi szexuális zaklatásokról benyújtott panaszok száma megduplázódott, egyre több nőnek követeltek szerepet a politikában, és egy fontos, a munkahelyi diszkriminációról szóló törvényt iktattak be. Anita Hill ezzel feminista ikonná vált: nélküle manapság talán nem lennének Emma Watsonok és Amy Schumerek sem.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.