Sorozat

Egy pelikán az HBO új hőse

Az HBO újabb saját gyártású dokumentumfilmje egy pelikán történetét meséli el, amely az állatvédők jóvoltából túlélte az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját, a Mexikói-öbölben történt olajszennyezést. A 895. pelikán című alkotást december 8-án tűzi műsorára a csatorna.

A louisianai partokon honos és az állam egyik jelképeként ismert barna gödény (más néven tengeri barna pelikán) nem először került veszélybe az ember tevékenysége miatt: a harmincas évek végén azért pusztult tömegével, mert megette azokat a halakat, amelyek a Mississippi permetezőszerrel szennyezett vizéből érkeztek. 1963-ra teljesen eltűnt Louisiana államból, a biológusok csak 1969-ben telepítettek vissza pár példányt Floridából. A barna gödény ezután még negyven évet töltött a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat tömörítő Vörös Listáján, mire 2009 novemberében – a populáció megfelelő mértékű szaporodásával – lekerülhetett onnan.

Alig öt hónappal később, 2010 áprilisában felrobbant a Mexikói-öbölben a British Petrol olajcég egyik fúrótornya, ami tizenegy ember és megszámlálhatatlan mennyiségű állat halálát okozta. Az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája után – melynek során naponta több millió gallon olaj került az óceánba és a partokra – csupán a barna gödények közül hétezer példány pusztult el, de a kékúszójú tonhalak és az atlanti fattyúteknősök állománya is jelentősen megcsappant.

A 895. pelikán megmentése

A hivatásos állatvédőknek a helyi önkéntesek segítségével végül is 894 barna gödényt sikerült megmenteniük három hónap alatt. Az HBO saját gyártású dokumentumfilmje a 895. pelikán történetét meséli el, amely megmentőitől – Louisiana állam rövidítésével kiegészítve – az LA 895 nevet kapta.

A történetet a madár szemszögéből ismerhetik meg a nézők: LA 895-re tízhónaposan, olajtól beborítva találnak rá az állatvédők, akik aztán egy vadállat-rehabilitációs központba szállítják. A kis pelikánt itt próbálják megtisztítani az olajtól – ami látszólag egyszerű művelet, de a madárra körülbelül olyan fizikai terhelést ró, mintha egy embernek a maratont kéne lefutnia. Ezután következik a felhízlalási szakasz, majd a természetbe való fokozatos visszaszoktatás, amit külön nehezít, hogy a központot hurrikánveszély fenyegeti, így a pelikánt és a többi állatot át kell menekíteni egy másik helyszínre. LA 895 végül is több mint tíz hónapot, vagyis addigi élete felét tölti mesterséges környezetben, majd – tizennégy társával együtt – egy távolabbi szigetre szállítják, ahol egy, már meglévő pelikánkolóniához csatlakozik.

A téma érzékeny feldolgozásának köszönhetően nemcsak LA 895 személyisége rajzolódik ki, de a Mexikói-öböl több ezer veszélyeztetett állatának a sorsa is; közvetve pedig minden élőlényé, amely valaha is veszélybe vagy akár a kihalás szélére került az ember miatt.

Az alkotóról

A 895. pelikán rendezője és producere, Irene Taylor Brodsky nem először dolgozik az HBO-val: első egészestés dokumentumfilmjében, a Hear and Nowban siket szülei történetét meséli el, akik – egy műtét után – hatvanas éveikben járva ismerkednek a hangokkal; a The Final Inch című munkája pedig a harmadik világban játszódik, és az egészségügyi munkások küzdelmét mutatja be a gyermekparalízissel. Előbbi alkotása megkapta a Sundance Filmfesztivál közönségdíját, utóbbit pedig Oscar-díjra is jelölték.

Bemutató: HBO, december 8. csütörtök, 23:00

Forrás: HBO Sajtószoba

http://www.hbo.hu

HBO Pressroom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!