Sorozat

Emmy 2017, avagy így szurkolunk mi: a színészek

Fő- és mellékszereplő, komikus és drámai alakítások. Kevin Spacey, Sir Anthony Hopkins, Benedict Cumberbatch, Robert De Niro, Ewan McGregor és további harminckét színész várja a vasárnap estét, hogy közülük hat átvehesse az Emmy-díjat. A Filmtekercs szerkesztősége is összeült, hogy megvitassuk kedvenc alakításainkat, amelyeket most egy csokorba szedtünk. Így szurkolunk mi…

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

DRÁMA

A drámai kategóriákban tizennégy színész indul az értékes aranyszoborért. A fogadóirodák szerint a főszereplők közül a Rólunk szólban (This is Us) Jack és Rebecca fogadott fiát játszó Sterling K. Brown és a Better Call Saul simlis ügyvédjeként már harmadszor jelölt Bob Odenkirk között dől el a meccs, amibe azért beleszólhat a Westworld kalandparkjának szellemi atyját megformáló Anthony Hopkins is. A kategória további jelöltjei között másodszor tér vissza Matthew Rhys Az amerikaiakban nyújtott alakításáért, ötödször a Kártyavár (House of Cards) mindenen és mindenkin átgázoló elnökét megformáló Kevin Spacey, harmadszor a Ray Donovan címszerepét játszó Liev Schreiber, újoncként pedig Milo Ventimiglia erősíti a Rólunk szól csapatát.

A mellékszereplők között John Lithgow győzelmét jósolják a szakértők, ő a The Crown című sorozatban alakítja Sir Winston Churchillt, ám ebbe a győzelembe még bőven beleszólhat a Rólunk szól vezeklő apáját játszó Ron Cephas Jones is. A versenytársak közül Jeffrey Wright a Westworldből, David Harbour a Stranger Thingsből okozhat meglepetést, Jonathan Banks (Better Call Saul), Michael Kelly (Kártyavár) és Mandy Patinkin (Homeland) pedig már most készülhet megértő vesztes szerepre.

És hogy mi kiknek szurkolunk közülük? Kinek kéne nyernie?

Szécsényi Dániel: Anthony Hopkinsnak a Westworldért

Az Oscar-díjas színészt mostanában alig látom jó mozifilmes szerepekben – már kezdtem attól félni, hogy ennyi volt a pályafutása. Mikor a Westworldbe belevágtam, nem gondoltam volna, hogy az egyik (ha nem a) legkiemelkedőbb alakítást fogja nyújtani. Hopkins munkája a vadnyugati parkot megálmodó Robert Fordként karrierje legjobb időszakait eleveníti fel. Egy első hallásra klisés figurát rétegelten mutat be. Ford, az idős zseni ugyanis már elvesztette a kapcsolatot az emberekkel, és gondolatvilága egyre inkább az új faj, az érző androidok felé tendál. Hopkins pedig ezt nem egy istenkomplexusos őrültként ábrázolja, hanem egy érzékeny és rendkívül rejtélyes karaktert mutat be, aki szimpatikus, de a három lépés távolságot tartanánk vele. Színészi játékával nem csak emeli a Westworld alapból magas színvonalát, de saját renoméján is elengedhetetlen javításokat végez.

Pongrácz Máté: Bob Odenkirknek a Better Call Saulért

A Better Call Saul nem lenne ugyanaz a címszereplőjét alakító Bob Odenkirk nélkül. Persze Odenkirk már a Breaking Badben is szórakoztató volt, de az ottani feladata jóval egyszerűbb is volt. A Better Call Saul egyik legizgalmasabb vonása az, hogy előzménytörténetről lévén szó, az itteni Saul (alias Jimmy McGill) még nem teljesen az akkor megismert Saul. Sőt sok szempontból egy teljesen más Saul. Odenkrik pedig egész egyszerűen bravúrosan és árnyaltan mutatja meg nekünk a figura simlis, de jó szándékú ügyvédből, kisstílű csaló/zugügyvéddé történő átalakulását. Alakítása semmiben sem marad el Bryan Cranstonétól. Illendő lenne már, ha ez az Emmy díjak számában is megmutatkozna.

A legjobb fő- és mellékszereplők drámai sorozatban

VÍGJÁTÉK

A komikusok mezőnye is nagyon erős idén, élén a szezon egyik legnagyobb durranásának számító Atlanta főszereplőjével, Donald Gloverrel és ezen szerepéért már két Emmy-vel kitüntetett Jeffrey Tamborrel a Transparentből. De újra itt van a Szégyentelenek (Shameless) nagydumás alkoholistája, William H. Macy, a Feketék-fehérenből (Black-ish) Anthony Anderson, a saját sorozatát (Master of None) kamera előtt és mögött is szépen igazgató Aziz Ansari és a mindig vicces Zach Galifianakis (Baskets) is. A mellékszereplők között visszatérnek a Az alelnök (Veep) és a Modern család (Modern Family) kötelező bútordarabnak számító férfiúi, Tony Hale, Matt Walsh és Ty Burrell, újra itt van az Unbreakable Kimmy Schmidt dívája, Tituss Burgess, a Baskets tavalyi nyertes sztárja, Louie Anderson és persze a Saturday Night Live-ban ismét nagyot domborító Alec Baldwin.

Kiváló csapat, de döntenünk kellett, így mi nekik szurkolunk, szerintünk nekik kéne nyerniük:

Tóth Nándor Tamás: Donald Glovernek az Atlantáért

Donald Glover egyszerűen hihetetlen személyiség. Még csak 33 éves, de már sikeres színész, Golden Globe-díjas sorozatkészítő és Grammy-jelölt énekes-rapper Childish Gambino néven. Én a már-már hibátlan vígjáték-sorozatban, a Communityben ismertem meg (magyarul talán senki nem ismeri, de a hazai címe Balfékek), amiben az egy kissé holdkóros figurát játszott, egy gimnáziumi focicsillagot, akiből az évadok során egyre nagyobb geek válik. Ekkoriban indult stand-up karrierje is, első albumát szintén a sorozat indulása környékén adta ki, és közben még a 30 Rock (A stúdió) forgatókönyvíró-csapatának tagjai is volt. Egyszóval igazi szórakoztatóipari polihisztor, akinek a tévés pályafutásából csak az Emmy hiányzik. Még most kell pótolnia, mert hamarosan őt láthatjuk Lando Calrissian szerepében a jövőre érkező Han Solo-filmben, onnantól fogva pedig már igazi világsztár lesz.

Kajdi Júlia: Aziz Ansarinak a Master of None-ért

A Master of None írója, alkotója és főszereplője amellett, hogy könnyedén, nagyjából kisujjából kirázva képes bármikor megnevettetni minket, ennél is ügyesebben és őszintébben gondolkodtat el. Ansari bevállalja, hogy keserédes történetet visz a néző elé, amely mindenek előtt emberi és a legjobb értelemben véve hétköznapi. A színész egyszerűen megtehetné, hogy poénokkal és saját maga köré épített jellemkomikummal letudja a sorozatot. Nevettetni tudok, hát nevessetek! De nem. Ansari gyakorlatilag leül elénk és minden manírosság, minden hatásvadászat nélkül kitárulkozik. Régen – ha egyáltalán – láttam színészt ennyire eggyé olvadni a karakterével és ennyire bátran levetkőzni. Kertelés nélkül mutat rá önnön hibáira, hiányosságaira és arra, hogy az élet hogyan is bánik vele. Hiteles alakítása és megkapó karaktere kiemeli őt az Emmy mezőnyéből: bátorságban mindenképpen győztes!

Németh Barna: Jeffrey Tambornek a Transparentért

Tambor már kétszer nyert ezért a szerepért, miért kellene harmadszor is neki győzedelmeskedni? Jó kérdés, de ebben az esetben szerintem irreleváns. Amikor elkezdődött a Transparent, egy idősödő férfit ismertünk meg, aki nőként szerette volna folytatni az életét. Küzdenie kellett önmagával, a környezetével, Tambor pedig gyönyörűen oldotta meg ennek a küzdelmes változásnak minden részletét. A harmadik szezonra azonban Maura már nem új, hanem egy férfi testben élő nő, aki éli hétköznapi életét – és ez bizony új kihívásokat, új kérdéseket vet fel. Tambor együtt fejlődik a karakterrel, hitelesen járva végig azt a göröngyös utat, ami idáig vezetett. Remélem ez az állomás sem marad elismerések nélkül.

A legjobb fő- és mellékszereplők komédiában

MINISOROZAT/LIMITÁLT SOROZAT/TÉVÉFILM

Ezekben a kategóriákban az Aznap éjjel négy (Riz Ahmed és John Turturro főszereplőként, Bill Camp és Michael Kenneth Williams pedig mellékszereplőként), a Fargo legutóbbi évada (Ewan McGregor és David Thewlis) és a Feud, azaz A viszály (Alfred Molina és Stanley Tucci) pedig kettőt-kettő jelölést csípett meg magának, egy-egy helyet hagyva a Sherlocknak (Benedict Cumberbatch), az Hatalmas kis hazugságoknak (Alexander Skarsgard), az egy sokmilliós pénzügyi csalás igaz történetét bemutató Hazugságok mágusának (Robert De Niro) és az Albert Einstein élettörténetét adaptáló Géniusznak (Geoffrey Rush).

Nagy nevek, kiváló színészek, de most is döntenünk kellett – mi nekik szurkolunk:

Molnár Kata Orsolya: Benedict Cumberbatch-nek a Sherlockért

Ha a 20. század Sherlock Holmes-a Jeremy Brett volt, a 21-é egyértelműen Benedict Cumberbatch: nem csupán eljátszotta a mesterdetektívet, a BBC Sherlockjának utolsó évadára szinte teljesen eggyé vált karakterével. A sorozat sikere nem kis mértékben parádés alakításának is köszönhető – bevallom, én akkora rajongó lettem, hogy végül a szakdolgozatomat is ennek az adaptációnak szenteltem. Hogy mi az, ami miatt Cumberbatch Sherlockja ennyire népszerűvé vált? A korábban szinte mindig aszexuális karakter szuperszexi lett az angol színész tolmácsolásában, intellektuális fölényét ráadásul egy szuperszarkasztikus hang is kísérte. Cumberbatch a korábban megközelíthetetlen és érzelemmentes Holmesból jól funkcionáló szociopatát formált, aki aggódik a szeretteiért, küzd a családjával, és akinek bizony van nő, aki meg tudja dobogtatni a szívét. Lehet, hogy a környezete nem mindig lelkesedik Sherlockért – mi nézők viszont biztosan odavagyunk érte.

Sergő Z. András: Riz Ahmednek az Aznap éjjelért

A tavalyi év talán egyik legjobb sorozata volt az HBO első évadát megkezdő Aznap éjjel. És noha talán nem a színészi alakítások miatt maradsz sokunknak emlékezetes, azért álljunk meg egy percre! Riz Ahmed ugyanis az Aznap éjjel főszereplőjeként meg tudja mutatni, mire képes a kevés szöveg és a minimalista stílus, mennyire ez tudja adni a legtöbbet egy karakter igazi megmutatásához. Ehhez persze kell egy jó forgatókönyv is, ami igazán megmutatja nekünk Nasir Khan személyiségét, a mögötte álló családot, sőt, az egész new yorki konzervatív muszlim réteget. Naz ugyanis egy teljesen átlagos pakisztáni kisiparos család főiskolás gyereke, aki a sorozat pilotjában egy egyéjszakás kaland után ébred abban a lakásban, ahol a csajt valaki valamiért meggyilkolta. Nem tudjuk, hogy tényleg nem ő tette-e, de valahogy zsigerileg hiszünk a mintacsalád gyerekének ártatlanságában. Az évad 9 epizódjában pedig nézzük, hogyan sodródik a bűnözésbe.

A legjobb fő- és mellékszereplők minisorozatban vagy tévéfilmben

Podcast

Hirdetés

Hirdetés