Sorozat

Emmy 2017, avagy így szurkolunk mi: a színésznők

EMMY-2017-1

Tegnap az Emmy-díjért ringbe szálló színészek közül választottuk ki a kedvenceinket, ma pedig a női alakítások közül szemezgettük ki a szerintünk leginkább díjra érdemeseket. Nem volt könnyű dolgunk, a harminchét jelölt legalább felét szívesen látnánk a színpadon vasárnap éjszaka, de dönteni kellett. Döntöttünk…


DRÁMA

A főszereplők sorát Elisabeth Moss nyitja, a csodálatos A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) főszereplőjeként, aki a fogadóirodák szerint Claire Foy-t, azaz II. Erzsébet megformálóját a The Crown című sorozatban kapta legnagyobb ellenfeléül. A többi jelölt között egy újoncot (Evan Rachel Wood a Westworldért) és három nagy visszatérőt találunk. Utóbbiak közül a Kártyavár (House of Cards) nagyasszonya, Robin Wright és Az amerikaiakért (The Americans) másodszor jelölt Keri Russell lesznek a sereghajtók, míg a tavalyelőtti nyertes Viola Davis (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? – How to Get Away with Murder) még akár meg is szorongathatja a két éllovast.

A mellékszereplők versenyében három újonc vezet Thandie Newton (Westworld), Chrissy Metz (Rólunk szól – This is Us) és a kis Millie Bobby Brown (Stranger Things) személyében, őket követi A szolgálólány meséjéből Ann Dowd és Samira Wiley, no meg a kategória egyetlen visszatérője, az Orange is the New Black egyik fénypontja, Uzo Aduba. Hogy mi lesz a vége, az hétfő hajnal dől el, addig is mi őket választottuk:

Sergő Z. András: Robin Wrightot a Kártyavárért

Végre egy karakter, akit nyugodtan lehet utálni. Robin Wright sosem rejtette véka alá a tehetségét, ugyanakkor manapság mégis mindenki a Kártyavár Mrs. Underwood hűvösen gátlástalan first lady-jeként ismeri.Pedig volt már korábban Jenny a Forrest Gumpban, szerepelt Shyamalan A sebezhetetlenjében, A tetovált lányban vagy az idei Wonder Womanben. Claire Underwood fehér házi intrikái azonban talán mindennél jobban állnak neki. A nő, aki a hatalomért mindenre képes: elválást színlel férjétől, viszonyt kezd bárkivel, megölné akár a saját anyját is. A Kártyavár vérbeli politikus főszereplője az ő férje, Frank Underwood (Kevin Spacey), aki minden tisztességtelen stiklije ellenére valamennyi szimpatikus vonást még tudott tartogatni magában humorával és mindenkit megnyerő stílusával. Claire Underwoodból a kulisszák mögött azonban csak a görcsös ragaszkodás marad meg. Robin Wright játéka ezt pedig maximálisan megmutatja. És milyen volna a legjobb színészi teljesítmény, hanem olyan, ami a legtöbb érzelmi reakciót váltja ki belőlünk?!

Molnár Kata Orsolya: Thandie Newtont a Westworldért

Thandie Newton karrierje szépséges cicababaként indult, aki bár szerepválasztásaiban igyekezett elkerülni a nagy csapdákat, színészi kvalitásait csak ritkán tudta igazán megcsillogtatni. Az év egyik legütősebb szériájában, az HBO saját gyártású Westworldjében azonban csodálatos játékteret kapott, amivel nagyon is jól tudott élni. A Westworld madamjaként egy öntudatra ébredő robotot alakít – szívszorítóan hitelesen. Egyszerre erős és törékeny, izgalmas – és természetesen szuperszexi. A férfiaknak a vágy tárgyát, a nőknek igazi példaképet nyújt ezzel az alakításával, amiért szerintem mindenképpen megérdemelten kapna Emmyt. Az meg természetesen megától értetődő, hogy a 2018-ban érkező folytatásban is visszatér – ahogy azt az első kedvcsináló teaserben már láthattuk is.

Szécsényi Dániel: Evan Rachel Woodot a Westworldért

Az HBO új sorozatában sok nagy név játszik, így könnyen elfeledkezhetünk az első látásra a „bajba jutott lány” szerepét játszó Evan Rachel Woodról. Nem egyszerű helyzet az övé, ugyanis az évad alapján azt gondolom, hogy nem kapott egységes karaktert. Az általa alakított android, Dolores ugyanis folyamatos változásban van, melyet végigkövethetünk az évad során. Wood érzelmek széles skáláján képes játszani, ezáltal hitelessé válik a naiv lány és a kőkemény banditavadász szerepében is. Figurája fokozatos építkezése számomra megbontotta azt az egységes minőséget, amit például Anthony Hopkins vagy Ed Harris volt képes hozni. Cserébe az évad végére magam is meglepődtem, mikor az említett színészek elől volt képes ellopni a show-t közös jeleneteikben. Wood nehéz feladatott kapott, de sikerült abszolválnia, így nem lepődnék meg, ha ez díjat érne az Emmy-nél.

Tóth Nándor Tamás: Millie Bobby Brownt a Stranger Thingsért

Ő a telekinetikus erőkkel bíró lány a Stranger Thingsben, a sorozatban, ami lényegében csak előnytelen oldaláról mutatja be. Eleven – vagy ahogy a filmben becézik, El – alig szólal meg, kislánykora ellenére kopasz (később tüsi-hajú, de az se áll jobban neki), és nem habozik, ha meg kell ölni az ellenségeket. Rideg bátorsággal, elszánt akarattal harcol mindenki ellen. Nehezen lehetne azt mondani, hogy szeretni való, mégis van benne valami. Valami a nézésében. A nézésében szeretet és gyengédség lapul. Ezért ájul el mindenki a tengerentúlon tőle, ezért lett egy csapásra hatalmas sztár Amerikában, mert Millie Bobby Brown olyan elementáris erővel játssza a szökött kislányt, ami tényleg csak évtizedeként egyszer látható gyerekszínésztől. És sorozatban még ritkábban. És ezért szurkolok én is neki, mert egyszerűen ez a 12 éves lány leiskolázta az egész tévés generációt a Stranger Things-ben.

A drámai kategóriák jelöltjei fő- és mellékszerepben

VÍGJÁTÉK

A főszereplő komikusnők versenye évek óta megingathatatlan, Az alelnök Julia Louis-Dreyfuse zsinórban ötször nyerte már meg ezt a díjat és ez valószínűleg idén sem fog változni. Azért a Feketék fehéren sztárja, Tracee Ellis Ross, a Grace and Frankie két címszereplő legendája, Lily Tomlin és Jane Fonda, valamint az időközben főszereplővé előlépett Allison Jenney (aki az Anyák gyöngye (Mom) ezen szerepéért már kétszer nyert a mellékszereplők között) igyekszik majd megszorongatni őt; Ellie Kemper (Unbreakable Kimmy Schmidt) és Pamela Adlon (Better Things) pedig asszisztál ehhez.

A mellékszereplők közül Kate McKinnon igyekszik megismételni tavalyi győzelmét a Saturday Night Live-ért, amiben ugyanezért a sorozatért jelölt két kolléganője, Leslie Jones és Vanessa Bayer is megszorongathatja, de veszélyes lehet a Transparent két reménysége, Judith Light és Kathryn Hahn is, nem is beszélve Anna Chlumsky-ról, aki Az alelnökért már az ötödik jelölését söpörte be idén.

És hogy közülük kinek szurkolunk, hogy kit szeretnénk szoborral a kezében látni?

Németh Barna: Lily Tomlint a Grace and Frankie-ért

Tudom, hogy Louis-Dreyfus helye megingathatatlannak látszik, és komolyan mondom hogy meg is érdemli. De ha trónfosztás következne be, szeretném ha Lily Tomlin követné el a hóbortos hippi Frankie szerepéért, akit legalább annyira szeretek, mint az ex-alkoholista nagyit játszó Allison Jenney-t, csak ő már nyert kettőt. Tomlin nem, pedig ez egy igazán vicces, tökéletesen a színésznőre szabott karakter, aki még szerethető is. Szeretem is, épp ezért nagyon szurkolok, hogy sikerüljön a puccs.

A vígjátéki kategóriák jelöltjei fő- és mellékszerepben

MINISOROZAT/LIMITÁLT SOROZAT/TÉVÉFILM

A főszereplők között négy Oscar-díjas (Nicole Kidman és Resee Witherspoon a Hatalmas kis hazugságokért (Big Little Lies), Susan Sarandon és Jessica Lange pedig A viszályért (Feud) és egy Oscar-jelölt (Felicity Huffman az American Crime-ért) néz farkasszemet egymással, no meg a Fargo harmadik szezonjáért jelölt Carrie Coonnal. Hatalmas meccs lesz, annyit mondhatunk, bár a szakértők már borítékolták Kidman győzelmét.

A mellékszereplőknél sem sokkal rosszabb az arány, a változatosság kedvéért ott négy korábbi Oscar-jelölt (Laura Dern és Shailene Woodley a Hatalmas kis hazugságokért, Judy Davis A viszályért és Michelle Pfeiffer a Hazugságok mágusáért) küzd egymással és Rigina Kinggel (American Crime) és A viszályban Joan Crawford asszisztensét/bejárónőjét alakító, csodálatos Jackie Hoffmannal.

Illuszris névsor, remek alakítások, kiváló színésznők, akik közül mi őket jutalmaznánk:

Tóth Nándor Tamás: Nicole Kidmant a Hatalmas kis hazugságokért

Az idei Oscarhoz hasonlóan az Emmynél is bitang erős a női mezőny a minisorozatok kategóriájában, Reese Witherspoon, Jessica Lange, Susan Sarandon és Felicity Huffman is versenyben van. De a nyertesnek Nicole Kidmannek kell lennie. Nemcsak azért, mert a színésznő sokadik fénykorát éli idén olyan filmekkel, mint a Csábítás, az Egy szent szarvas meggyilkolása vagy a How to Talk to Girls at Parties. Hanem mert egészen káprázatos alakítást nyújt a Hatalmas kis hazugságokban. Kidman egy összetett nőt játszik egy összetett kapcsolatban, amely rengeteg sötét titkot rejt a felszín mögött. A színésznő hitelesen képes váltogatni figurájának törékeny és erős oldalát, a magabiztos ügyvédnőt és a bántalmazott feleséget. Csendes játékával karaktere szerethetőbb marad, mint az egyébként szintén remekelő Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Zoe Kravitz vagy Laura Dern figurája. És ebben a mezőnyben kiemelkedni azért elég nagy szám. Megérdemli a győzelmet.

Németh Barna: Carrie Coon a Fargóért

Hogy őszinte legyek, borzasztó mérges vagyok az Emmy-re, hogy minden tekintetben különleges és nagyszerű A hátrahagyottakat (The Leftovers) éveken keresztül mellőzték, s vele együtt hagyták szó nélkül Carrie Coon kiváló alakítását, aki azért idén a jóval Emmy-kompatibilisebb Fargoért végre felterjesztettek a díjra. Persze ebben a mezőnyben nehéz dolga lesz, de a tévékritikusoknál már győzni tudott, talán az Akadémia is észreveszi, hogy az időközben franchise-sorozattá lett Fargoban ő a legjobb dolog Frances McDormand óta.

A minisorozatok és tévéfilmek jelöltjei fő- és mellékszerepben
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com