Sorozat

Gimis dráma a legjobb értelemben – Én még sosem… (3. évad)

Harmadik évadához érkezett az Én még sosem…, a Mindy Kaling nevével fémjelzett Netflix vígjátéksorozat. Az érzelmekkel okosan játszó és az indiai kultúrát igényesen és humorosan bemutató alkotás pedig továbbra sem tud hibázni.

Noha lassan telítődni látszik a gimnáziumokban játszódó sorozatok piaca, legyen szó vígjátékról (Szexoktatás), kőkemény drámáról (Eufória), izgalmas thrillerről (Élite) vagy dramedyről (On My Block), a 2020-ban útnak induló Én még sosem… (Never Have I Ever) jó okkal áll a listát vezető alkotások között. Még úgy is, hogy elsőre már-már átlagosnak is mondhatnánk a sorozat felállását. Devi (Maitreyi Ramakrishnan) az iskola két legokosabb diákjának egyike, aki azonban a népszerűségi skála alján mozog. Két legjobb barátjával igazi lúzernek számítanak, miközben szíve természetesen a suli legjobb pasijáért, Paxtonért (Darren Barnet) dobog.

Csakhogy a sorozat két meghatározó csavarral indul;

Devi indiai családból származik, amely számtalan kulturális vonalat ültet az alkotásba, ráadásul egy éve vesztette el édesapját, ami pedig a gyász feldolgozásának rögös újtára invitálja a nézőket.

Mindezek mellé Devi karaktere az egyik legjobb a maga nemében. Különc, olykor ügyetlen és egyedien öltözködik, de mégis árad belőled az intellektusa adta önbizalom. Hihetetlen beszélőkéje van, ami a sorozattörténet egyik legviccesebb és legszerethetőbb karakterévé teszi őt. Az első két évadban Paxton és Ben (Jaren Lewison) közötti őrlődéséjé a főszerep, miközben édesapja hiányával is megpróbál megbirkózni.

Mindy Kaling részben saját élményeire építette fel a forgatókönyvet, ebből aztán Lang Fisher segítségével készített szórakoztató, szívmelengető, bájos és humoros sorozatot, amely eszméletlenül ügyesen hozza ki a legtöbbet az indiai és amerikai kultúra találkozásából.

Ingoványos talajon mozog mindenki, aki kulturális és társadalmi sztereotípiákra építve próbál nevettetni, de amikor a valóságot ültetik a képernyőre, ráadásul a legautentikusabb tálalásban, ez a megközelítés hibátlan is lehet.

Kaling pedig érezhetően otthonosan mozog ebben a világban. Mindez kéz a kézben jár az eddig sosem látott főszereplő katakterével és az őt alakító Maitreyi Ramakrishnan kiváló játékával. És most nem az a lényeg, hogy indiai lány áll a középpontban, Devi karaktere egyszerűen természetesen laza és menő, még úgy is, hogy tényleg elhisszük, az iskola legtöbb diákja nem látja meg benne az értéket.

Nem úgy Ben, akivel örök riválisok, és nem úgy Paxton, aki már a sorozat legelején szívesen lefeküdne a lánnyal. Az Én még sosem… tényleg meg tud lepni, és maga mögött hagyja a tipikus gimis drámák és vígjátékok legelcsépeltebb fordulatait vagy kliséit. Éppen ettől lesznek a karakterek sokkal emberibbek, hogy senkit sem lehet három jelzővel elintézni. Főleg, mire elérünk a most megjelent, harmadik évadhoz.

Az apja halálát egy fokkal jobban feldolgozó Devit éppen Paxton mellett találjuk, ahogy rákanyarodnak a gimi utolsó előtti évére. Barátai is mind rátaláltak a szerelemre, noha egyes kapcsolatok tartósabbak lesznek, mint mások. Ebben az évadban látjuk azonban a legkomolyabb és legfeltűnőbb karakterfejlődéseket. Ezek a szinte gyerekek tényleg a szemünk előtt nőnek fel, ahogy tanulnak a megannyi – számunkra végtelenül szórakoztató – hibájukból.

Amennyiszer megnevettet azonban a sorozat, legalább annyiszor kész is megríkatni.

Devi apja számtalan visszaemlékezésben jelenik meg, ahogy amolyan őrangyalként próbálja jó úton tartani lányát. Ezek a pillanatok pedig sokszor már-már fájdalmasan szépek, anélkül, hogy valaha is érzelgőssé vagy kényelmetlenül csöpögőssé válnának. Külön piros pont, hogy az alkotás mekkora hangsúlyt fektet Devi és anyukája (a szintén kiváló Poorna Jagannathan) kapcsolatára. Valamint arra is, hogy utóbbi hogyan éli meg férje elvesztését. Melankolikus és nosztalgikus jelenetek sorával érezzük át, mekkora űrt is hagyott maga után az apuka. Egy űrt, amelyet teljesen magától értetődően három év után sem lehet betölteni, barátok, iskola, fiúk és családi támogatás ide vagy oda.

Kaling azonban annyira jól egyensúlyozza a humoros és a szomorkásabb szálakat, hogy az Én még sosem… az igényes és átgondolt dramedy-k egyik legjobbjaként csücsül a Netflix igazán jól sikerült saját gyártású alkotásai élén. Minden jól működő formula ellenére is a legnagyobb erénye pedig az, hogy tele van szívvel és lélekkel.

A befejezés ráadásul izgalmasan ágyaz meg a folytatásnak, találó cliffhangerrel élve. És noha amolyan mindenki révbe érni látszik színezete van az utolsó pár résznek, a sorozat legnagyobb kérdése továbbra is (többé-kevésbé) nyitott marad: kit választ végül Devi?

Az Én még sosem… 3. évada augusztus 12-étől érhető el a Netflixen.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com