Fókuszban Sorozat

Enumeráció – Trónok Harca: 8. évad nyitóepizód

Másfél évig várattak minket David Benioff és D. B. Weiss kreátorok, hogy végre pontot tegyenek a George R.R. Martin regényfolyamából indított széria, a Trónok harca (Games of Thrones) végére. Az utolsó évad nemes egyszerűséggel csak Winterfell címet nyert első része egy hosszú felvezetés a készülő nagy csatához.

Közép-európai idő szerint hétfő hajnali 3-kor valószínűleg több magyar volt fent, mint szilveszter éjszaka: kifutott a vízre az HBO zászlóshajója, amit bizonyára sokan követtek élő, egyenes adásban. Az izgalmasan megújult főcím után már tudjuk, honnan indulunk: Havas Jon (Kit Harington) megnyeri Daenerys támogatását (Emilia Clarke), és kart karba fonva Deresbe érkeznek. A Stark család tagjai végre ismét találkoznak: Sansa (Sophie Turner) bizalmatlan a királynővel szemben, Arya (Maisie Williams) örül bátyja hazatértének, a látomásaitól vezetett Bran (Isaac Hempstead Wright) pedig csak a mielőbbi felkészülésre biztatja őket. Mert a tél elérkezett, a holtak serege pedig öles léptekkel közelít Deres felé.

Észak központja megtelik emberekkel, a sorozat minden játékosa – természetesen csak a trónt szem előtt tartó Cersei-t (Lena Headey) kivéve – félreteszi korábbi ellentéteit, hogy a többiekkel összefogva a jól belengetett, 55 napig forgatott végső nagy csatában az emberiség túléléséért harcoljon.

Éppen emiatt nagy fordulatokat, a szériára oly’ jellemző váratlan helyzeteket most hiába várunk: az első, szinte családias hangvételű rész egyértelműen az enumerációé. Az alkotók szépen számba veszik a seregeket, felvázolják az erőviszonyokat, és csendes várakozásra intik a nézőket – az első mindössze ötven perc egy kellemesen hosszú előjáték csupán. Persze kapunk pár jutifalatot is: a CGI csapat bedob egy kis sárkányozást, Tyrion (Peter Dinklage) elsüt néhány poént, és

néhány rendkívül elegánsan elhelyezett, kínos találkozásra is sor kerül.

Ezek a pillanatok az első rész legerősebbjei: a hét évad során felépített kapcsolatok most egy-egy szemvillanásban, beszédes tekintetben érik el zenitjüket a nyolcadik széria nyitányában. Napvilágra kerül természetesen néhány fontos infó is – kár lett volna ezeket tovább húzni –, így a rész végére teljesen tisztán látszik minden játékos helyzete a sakktáblán.

Látván a nagy összefogást fontos kérdés a jövőre nézve, hogy mi maradhat a politikai és magánéleti intrikákból, amelyek eddig jócskán kijutottak az akció mellé. Az előző évadban a Stark lányok által zseniálisan kiiktatott Kisujj hiánya is égető – bízom benne, hogy az utolsó fejezet tényleg nemcsak egy nagy csata lesz, hanem legalább annyi lélektani fordulatot is hoz, mint amennyit az előző évadokban már megszokhattunk a szériában. Persze van a dologban potenciál: Cersei és testvérei, Cersei és a trón, Bronn és a Lannister-fiúk, Sansa és Daenerys és persze Jon és Daenerys kapcsolata is tartogathat még izgalmas fordulatokat – reméljük, hogy az alkotók tudnak majd élni a lehetőségekkel. A mostani résszel mindenesetre betömték a szánkat – ígéretes a felvezetés, na.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..