Sorozat

És boldogan éltek, amíg… – Egyszer volt, hol nem volt

Hófehérke, Piroska, Jancsi és Juliska, Hamupipőke, a Szépség és a Szörnyeteg – mindenki által ismert mesehősök, akik egy átok következtében a lehető legborzalmasabb helyre kerülnek, amit csak el lehet képzelni: a valóságba.

A széria ott kezdődik, ahol a történet általában véget ér: Hófehérke (Ginnifer Goodwin – Hármastársak) holtan fekszik az üvegkoporsójában, mikor megérkezik a Herceg (Josh Dallas – Thor), aki csókjával megtöri az átkot. A lány életre kel, és rekordgyorsasággal sor kerül a hetedhét országra szóló lakodalomra is.

Itt a vége, fuss el véle? Nem egészen. Hófehérke mostohája, a Gonosz Királynő (Lana Parilla – 24) nem tudja túl tenni magát a vereségen: átkot szór az egész mesevilágra, mindenki boldogságát elpusztítva ezzel. Az Elvarázsolt Erdő lakói átkerülnek a mi világunkba; azon belül is a beszédes nevű Storybrooke nevű kisvárosban tengetik fásult, letargikus mindennapjaikat. Régi életükre nem emlékeznek, az idő mintha megállt volna felettük. Azonban minden megváltozik egy idegen, Emma Swan (Jennifer Morrison – Doktor House) érkezésével, aki talán nem is annyira kívülálló, mint amilyennek első látásra tűnik…

Hófehérke (Ginnifer Goodwin) és Piroska (Meghan Ory)

A történet alapjaiban véve ugyan nagyon is emlékeztet a 2007-ben bemutatott, a Disney égisze alatt készült Bűbájra, de ez ne riasszon el senkit. Adam Horowitz és Edward Kitsis (Lost – Eltűntek) szériája – ugyan hasonlóan naiv világszemlélettel rendelkezik – egy jóval összetettebb mitológiát mutat be nekünk, ami nem csak a Grimm mesék hőseire korlátozódik. Mivel a sorozatot gyártó ABC Studios a Disney egyik leányvállalata, annak minden egyes hőse minden jogi akadály nélkül feltűnhet itt is. Így az Egyszer volt, hol nem volt világában találkozhatunk egy lámpásba zárt Dzsinnel (Aladdin), a Bolondos Kalapossal (Alice Csodaországban), sőt, a második évadban még Mulan is fel fog tűnni. A klasszikus hősök új kontextusba ágyazása hol nagyon, hol kevésbé találóan sikerült: a legkiemelkedőbb a sok közül a Szépség és a Szörnyeteg viszonya, valamint Piroska és a Farkas esetének interpretációja.

A szériát leginkább a cselszövők karakterei teszik erőssé. A Gonosz Királynő és „valós” énje, Regina Mills polgármester asszony velejéig romlott figura, akit néha ugyan lehet sajnálni, de általában jobban esik utálni. Mellette a fő méregkeverő Storybrooke-ban Mr. Gold (a mindig kiváló Robert Carlyle), a város tulajdonosa és fő uzsorása. Előző életében Rumpelstiltskin néven volt ismert – a magyar keresztségben a kissé komolyan vehetetlen Zörgőfürge nevet kapta, mivel nincs általánosan elfogadott fordítása a német mondavilágból eredő figurának. Kettejük hatalomjátszmája a cselekmény fő mozgatórugója, amivel nem csak egymásnak, de a jó oldalán álló hőseinknek is igyekeznek keresztbe tenni.

Belle, a Szépség (Emilie de Ravin). De vajon hol a Szörnyeteg?

A tavaly ősszel debütáló sorozat univerzuma tehát folyamatosan tágul. Ahogy megismerjük Storybrooke egyik lakóját, a jelenben zajló eseményekkel párhuzamosan láthatjuk, hogy az adott karakter hogyan töltötte napjait az Elvarázsolt Erdőben. A legtöbb ilyen háttértörténet természetesen a szerelem, pontosabban a be nem teljesült szerelem körül forog. Egy idő után viszont nagyon is kiszámíthatóak ezek a love storyk, amelyek sajnos mind kivétel nélkül összetört szívekhez vezetnek. Egyelőre persze, hiszen a központi konfliktus a boldog befejezések visszaszerzéséről szól. Remélhetőleg a készítők tényleg tisztában vannak vele, hova futhat ki a cselekmény az elkövetkező szezonokban – a sikert látva valószínűleg még kitart néhány évig a mesevilág.

Egyszer volt, hol nem volt (Once upon a time)
amerikai kalandfilmsorozat, 2011 –

Rendező: Dean White
Forgatókönyvíró: Adam Horowitz, Edward Kitsis, Jane Espenson, David H. Goodman
Zeneszerző: Mark Isham
Operatőr: Stephen Jackson
Producer: Kathy Gilroy-Sereda, Samantha Thomas
Vágó: Geofrey Hildrew, Mark Goldman, Scot J. Kelly

Szereplők:
Jennifer Morrison (Emma Swan)
Lana Parrilla (Gonosz Királynő / Regina Mills)
Ginnifer Goodwin (Hófehérke / Mary Margaret Blanchard)
Joshua Dallas (Herceg / David)
Jared Gilmore (Henry Mills)
Raphael Sbarge (Archie Hopper / Tücsök Tihamér)
Robert Carlyle (Zörgőfürge / Mr. Gold)

IMDb

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!