Magazin Sorozat

Éves mérleg – 2012 tévés jelenségei

Sok-sok tévés írás szerepelt a Filmtekercsen idén, a sorozatbemutatókból, tévéfilmekből, hírekből pedig kirajzolódik egy összkép: egy szép látvány. Az általában sokat szidott televízió ugyanis Magyarországon is kincseket kínál, ha jól figyelünk oda. Most a Filmtekercs szerzőinek összesített véleménye alapján készült szubjektív éves tévés mérlegünk következik: a legörvendetesebb jelenségek a nagy ezüst vászon kistesóján.

Terápia (HBO) A Terápia elsöprő szavazattöbbséggel szerezte meg az első helyet az év tévés jelenségeinek toplistáján. Valószínűleg ez a létező legjobb magyar sorozat. „Fájdalmasan esendővé válik az ember 20 perc alatt, apró reakciókból vagy éppen azok görcsös hiányából válnak láthatóvá a probléma szempontjából nagyon fontos és nagyon elhallgatott részletek. Szörnyen reagálunk mind, ha olyan dolgokról kérdeznek minket, amiről nagyon nem akarunk beszélni. Megkapargatva a felszínt ki tudja, mi rejtőzik alatta. Amíg én nem tudom, mi van bennem, nyugodtan alszom.” (Sergő Z. András)

Sherlock (BBC) A Sherlock jelenleg nem fut magyar csatornán – annyira jó azonban, hogy megéri kicsit utánajárni. (Korábban az AXN vetítette mindkét eddigi évadot, és az m1 műsorán is felbukkant.) „A 2010 júliusában bemutatott, végül másfél órás első részt hatalmas várakozás előzte meg. A végeredmény azonban messze felülmúlt minden spekulációt. A közönség és a kritika egyaránt imádta a pergő cselekménnyel, irónikus humorral és igencsak kimunkált látványvilággal bíró Study in Pinket (…) A Sherlock pontosan az, aminek a XXI. század elején Sherlocknak lennie kell. Doyle se csinálta volna jobban.” (Molnár Kata Orsolya)

Doktor House (Fox) Idén elbúcsúztattuk azt a kórházsorozatot, amelyik minden más szériánál sikeresebb lett, elsősorban bátran megrajzolt, nagyszerű főszereplője miatt. Eleget elmond róla, hogy utolsó évadával, lezárása után is egyértelmű toplistás lett a Filmtekercs szerzői szerint. „Elbúcsúzunk a szociopata dokitól, aki örökre beírta magát a sorozattörténelembe (…) A sorozat 2005 és 2008 között a tíz legnézettebb amerikai tévéműsor között szerepelt, és további 66 országban, köztük Magyarországon került fel az adáslistákra. Számos más díj mellett nyert két Golden Globe-ot és négy Emmy-t is. Végül, de nem utolsó sorban: 2012-ben a Guiness rekordok könyve szerint 81 millió nézővel a világ legnépszerűbb televíziós sorozata volt.” (Mlinárik Mariann)

Trónok harca (HBO) Oké, ki gondolta komolyan, hogy a Trónok harca lemarad a listánkról? A sorozat nem ebben az évben debütált, de második évada is elég erős lett ahhoz, hogy uralja a tévéképernyőt 2012-ben. A George R. R. Martin remek könyveposza alapján készülő darkfantasy-sorozat talán a legmozisabb élmény, amit otthon átélhetsz, a nagyvászon leglátványosabb leképeződése a nappalidba. „Martin alakjai nem csak hős lovagok és gonosz boszorkák, hanem legalábbis esendő, máskor egyenesen gyarló emberek, akik pillanatnyi helyzetük alapján hoznak hol helyes, hol rossz döntéseket, és gyakran megdöbbentő – ám valósághű – személyiségfejlődésen vagy -romláson esnek át a kötetek során. Talán az HBO sorozata is azért tudott ilyen sikeres lenni, mert nagy hangsúlyt fektetett a karakterek hű felrajzolására és a szereplők egymás közötti viszonyainak ábrázolására.” (Molnár Kata Orsolya és Havasmezői Gergely)

Az HBO magyar aktivitása Terápia. Társas játék. Magyar dokumentumfilmek. Két saját gyártású sorozat a toplistánkon. Olyan sok jó dolog köthető a csatorna nevéhez, ami idén a magyar képernyőkön történt, hogy a hazai HBO megérdemli a listás említést. „A magyar HBO legújabb saját készítésű sorozatából árad a profizmus és az életszag (…) Az HBO sorozata esetében végre nem azt érezni, hogy a hibátlan casting után a színészgárda majd a bulvárlapok címlapján fog/akar tündökölni. A Társas játék mögött olyan alkotógárda áll, akik nemcsak egyszerűen otthonosan mozognak a műfaji berkekben, hanem nagyon is ki tudják szolgálni a közönségigényeket.” (Kiss Tamás)

2013-ben sem állunk le: a Filmtekercs az új évben is minden héten bemutatócikkel és minden nap tévéajánlóval fogja megpróbálni bebizonyítani, hogy létezik értékes anyag a televízióban – csak fel kell kutatni olykor a műsorfüzetek mélyéről. 2012 legjobb televíziós jelenségei pedig kiváló szórakozást kínálnak addig is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com