Hírek Sorozat

Ez lesz az új Tenkes kapitánya – Március 15-től jön a Kossuthkifli

KossuthkifliForradalmi roadmovie, a szabadságharc békaperspektívából, romantikával és misztikummal teli szatíra: ez mind a Kossuthkifli. Fehér Béla regényéből Rudolf Péter rendezett hatrészes tévésorozatot a köztévének, az első rész március 15-én debütál. 

A Kossuthkifli készüléséről a Filmtekercs is folyamatosan beszámolt – az eredetileg tavaly őszre tervezett bemutató átcsúszott tavaszra, így viszont kiváló alkalmat nyújt a premierre a szabadságharc kitörésének évfordulója, hiszen a nem mindennapi történet 1849 májusában, a szabadságharc zűrzavarában játszódik. A közel kétszáz helyszínen forgatott, több mint száz színészt felvonultató, hatrészes, epizódonként 53 perces kosztümös széria főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos, a rendező Rudolf Péter.

Az 1848/49-es szabadságharc idején Swappach Amadé, Kossuth seregének őrnagya és frissen megszöktetett szerelme, Estilla egy delizsánszon Pozsonyból útnak indulnak egy kotnyeles grófnővel, egy kocsihajtóval és egy láda bejglivel Debrecenbe, hogy végére járjanak az őrnagy által feltételezett hazaárulásnak. Nem sejtik, hogy üldözőbe veszi őket egy halottaskocsi, amelyen Swappach apja, a császári kémszervezet egyik vezetője, Estilla apja, a cukrász Vödric Demeter és a besúgó, Dalfalvi is utazik. Számos kalandba keveredve követjük hőseinket, sok-sok furcsa szerzettel, varázslatos teremtményekkel együtt, miközben a képzelet és a valóság határán egyensúlyozunk.

kossuthkifli_2A sorozatban a háború dúlta, ellenségeskedés szabdalta Magyarország hű, ám kissé groteszk látképét láthatják a nézők, melyet számtalan különös és elképesztő figura megjelenése, és nyelvi bravúrokban bővelkedő megszólalása tesz még mulatságosabbá, és egyben szomorúan ismerőssé. „E XIX. századi történet megrendezésekor elsősorban a kor mindennapjai izgattak, hogy hogyan hatott az akkori ember életére a szabadságharc. Hogy azok a viták, amiket itt ma lefolytatunk, ahogy ma vitatkozunk, ahogy ma meg vagyunk osztva, az nyilván akkoriban is ugyanúgy megvolt már” – nyilatkozta a rendező.

Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója elmondta: régi vágyuk teljesült azzal, hogy hosszú kihagyás után ismét tévéjátékot készíthettek. Egyben ígéretet is tett, hogy a következőre nem kell majd ennyit várnunk. A széria költségvetése 816 millió forint, melyből 505 millió forintot az MTVA finanszírozott, a fennmaradó összeg szponzori támogatásokból állt össze, melyek közül az egyik legjelentősebb a Richter Gedeon Nyrt-é. Kiemelte, hogy az összeg egyáltalán nem számít magasnak, főleg amiatt, hogy a produkciót a közmédia az új Kőszívű ember fiainak, új Tenkes kapitányának szánja, azaz nem csak egyszer fog lemenni, hanem folyamatosan képernyőn lesz.

Zöld delizsánsz a Nemzeti Múzeum előtt: Scherer Péter, Rudolf Péter, Fehér Béla, Kőszegi Ákos, Haumann Péter, Reviczky Gábor és Kálloy Molnár Péter.
Zöld delizsánsz a Nemzeti Múzeum előtt: Scherer Péter, Rudolf Péter, Fehér Béla, Kőszegi Ákos, Haumann Péter, Reviczky Gábor és Kálloy Molnár Péter.

A kosztümös sorozat mindenki számára nagy kihívás volt – Reviczky Gábor az embert próbáló maszkot, Kálloy Molnár Péter a különös nyelvezetet és a fogathajtást emelte ki, Kőszegi Ákos és Lengyel Tamás viszont élete legnagyobb élményének nevezte a 2013 nyarán zajlott forgatást. A regény szerzője, Fehér Béla sokak meglepetésére elmesélte, hogy sokáig úgy érezte, neki nincs köze a készülő filmhez. Később viszont egyre inkább ráismert, és megdöbbentette, a sorozat milyen hűen adja át az alapmű szellemiségét, filozófiáját, iróniáját és politikai kikacsintásait.

A 6 epizód összesen 1148 – 90 percnyi – digitálisan létrehozott vizuális trükköt tartalmaz. „Van olyan jelenet, melyben Haumann Péter a Pozsonyt „alakító” Sopronban bemegy egy ajtón, Fóton a műterembe érkezik, és kinéz az ablakon, majd Kőszegen lép ki az utcára. Az egyik pillanat lehet, hogy júliusban, a második augusztusban a harmadik pedig szeptemberben történt. Ezek összehangolása logisztikailag komoly próbatétel volt a gyártás számára, és talán nem is kell megmagyarázni, hogy ez szakmai értelemben színésznek s rendezőnek mekkora kihívást jelentett. A másik nagy feladat a történetben gyakorta felbukkanó misztikus figurák, lelkek, csodák megteremtése volt a komputer segítségével” – mondja Rudolf Péter. Amit lehetett, igyekeztek az eredeti helyszínen felvenni, de például a Dunán Vácnál ma már csak digitális segítséggel lehet olyan formában átkelni, ahogyan 160 évvel ezelőtt.

A sajtó képviselői a névadó süteménybe is belekóstolhattak, a nézők ezt (sajnos) csak virtuálisan pótolhatják: a hatrészes Kossuthkifli március 15-étől, vasárnap esténként 20.59-kor lesz látható a megújuló Dunán.

 

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!