Sorozat

A gyalogáldozatok lázadása – Fearless (évadkritika)

A Fearless egy hétköznapinak látszó esetből bontja ki a manapság egyre aktuálisabb kérdést: mit tehet az egyszerű ember, amikor hirtelen a hatalmasok játékszerévé válik.

Kétségtelen, hogy az Egyesült Királyság népeinek közhangulatát nagy mértékben uralja a Brexit utáni szerencsétlen állapot, és nagyon valószínű, hogy a Fearless alkotógárdája (Patrick Harbinson – Homeland, Person of Interest, 24 és Pete Travis – Dredd, Nyolc tanú) sem véletlenül választotta a sorozat tételmondatául, hogy „Ne bízz senkiben akinek hatalma van, mert nem tudod mi a célja.” Nem véletlen az sem, hogy már az egyébként igen impozáns főcímben is felvillan többek között Margaret Thatcher vagy Donald Trump egy-egy beszédének foszlánya, azonban itt most nem a propagandáról van szó, legalábbis nem a közvetlen propagandáról.

A történet elején egy kétségbeesett nő keresi fel a rizikós ügyeiről elhíresült ügyvédnőt, Emma Banville-t (Helen McCrory – A királynő, Peaky Blinders, Harry Potter-sorozat), hogy segítsen neki volt férje ügyében. A férfi közel másfél évtizede van börtönben, a vád szerint megsebesített, majd élve eltemetett egy kamaszlányt. Emma hisz új védence ártatlanságában, és ebben a hitében a frissen előkerült bizonyítékok is megerősítik.

Ám hamarosan az is bizonyossá válik, hogy az ügy igazi hátterében olyan nagy hatalmú emberek állnak, akik pillanatnyi érdekeik alapján kiáltanak barátot és ellenséget, támogatottak és megtűrtet, és akik mögött ott állnak az ideológiájukban igazolt szavazók milliói.

Aktuális és fontos kérdések ezek, amelyektől több lesz a Fearless, de igazi nagyságát az adja, hogy minden tartópillére sziklaszilárdan áll. Ezek közül a legerősebb Helen McCrory  karaktere, az örök lázadó, aki az egész életét a tiltakozás jegyében élte le. Friss és rég behegedt sebek emlékeztetik arra, hogy semmit ne fogadjon el, hogy mindig kérdezzen vissza, még ha a negyvenes éveire már bele is fáradt ebben a kilátástalan csatába, ebbe az emberi sakkjátszmába, ahol ő mindig is csak az első sorból védte az első sort, a mögötte állók ellenében.

A másik oldalon kicsit megrezeg a léc, a nagy ellenfelek közül sem az amerikai oldalt képviselő Heather Myles (Robin Weigert – Jessica Jones, Sons of Anarchy) sem a brit ellenlábasok között trónoló Sir McKinnon (Michael Gambon – A király beszéde) nem kapott túl összetett karaktert, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének elég érdekesek vagy erősek. Ott van viszont a másfél évtizede az ominózus nyomozást vezető, és karrierje érdekében sok mindent (és mindenkit) feláldozó Greenwood nyomozó (Wunmi Mosaku – Guerrilla) és a politikai előrejutástól elvakult Matthew Wild (Jamie Bamber – Battlestar Galactica), akik nem csak méltó ellenfelek, hanem sokat segítenek, hogy a Fearless ne csak feketében és fehérben lássa a szituációt.

Remek karakterek népesítik be tehát a Fearless világát, személyes drámáik együtt élnek a történet fő szálát adó nyomozással, így lesz a sorozatból egyszerre politikai krimi és társadalmi dráma. Ez a két műfaj együtt adja azt a feszültséget, ami

egy percre sem engedi a nézőt, aki nem csak jóknak szurkolva, hanem néha bizony kinyílt bicskával a zsebében figyeli a hétköznapi emberek és a kiváltságosok általában előre eldöntött harcát.

Az összhatáshoz hozzátartozik a megjelenítés is, amire szintén nagyon odafigyeltek az alkotók, felhasználva a hetvenes évek politikai thrillereinek fakóbb, nyomasztóbb, mégis kicsit noiros látványvilágát, ami tökéletesen passzol stílushoz és mondanivalóhoz, a nagy egész pedig az év egyik legerősebb angol tévésorozatát eredményezi.

Avatar

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya