Sorozat

Feltámadt halottaiból – Veronica Mars

veronica-marsFélreértés ne essék, Veronica Mars nem a Kaszásnak esett áldozatul, hogy aztán diadalittasan kimásszon saját sírjából. Illetve bizonyos szempontból mégis ez történt, csak képletesen. 2007-es, nyitva hagyott befejezése óta ugyanis arra várnak a rajongók, hogy kedvenc magándetektívjük visszatérjen és a tőle megszokott cselekkel, furfanggal, na meg persze ironikus humorával és eszével újra túljárjon mások eszén. Jövő nyáron ez végre meg is valósul – pont a fent megnevezett híveknek köszönhetően.

Bár a helyszín egy tipikus amerikai középiskola, a főhős pedig egy tipikus tündérbogár 17 éves lány, attól nem kell tartani, hogy a fő problémakör a fiúkkal és a szülőkkel való viszony lenne. Veronica Mars (Kristen Bell) ugyanis egy igazi különc, amin valószínűleg az se segít, hogy ezzel a névvel az amúgy napfényes Neptune városában él. Édesapja, Keith Mars (Enrico Colantoni) a helyi seriff kitaszítottá lett egy rosszul megnevezett gyanúsított miatt; Veronica legjobb barátnőjét, Lillyt (Amanda Seyfried) brutálisan meggyilkolták; egy minden szempontból katasztrofálisan sikerült bulin pedig Veronica italát bedrogozták, majd valaki megerőszakolta az ájult lányt. Vidám egy kezdés, ugye?

veronicamars

Miután felesége elhagyja a családot, Keith Mars magánnyomozónak áll, Veronica pedig saját szakállára kezd el rejtélyeket megoldani a suli falain belül. Így minden rész egy-egy üggyel foglalkozik, ami néha csip-csup, máskor viszont fajsúlyosabb titkok családi, üzleti titkok derülnek ki. A részeket összekötő szál pedig az évad központi rejtélye: ki ölte meg Lilly Kane-t? Az első szezon végére szerencsére ez a szál lezárul, így rétestészta-effektusról nem beszélhetünk. Mind a három évad más és más, több részen átívelő rejtéllyel foglalkozik; ez alól kivételt csupán az utolsó részek képeznek, amiket a könnyebb eladhatóság érdekében lebutítottak az egy rész-egy bűneset formátumra.

A sorozat nézettsége sosem volt a legjobb, ám a készítő Rob Thomas bízott az esetleges folytatásban, így az utolsó rész minden lett, csak nem lezárt. Ugyan negatív értelemben kerekké tette a történteket, több kérdést, bizonytalanságot felvetett, mint amennyit lerendezett volna. Felmerült annak a lehetősége is, hogy egy időugrással a negyedik évad már Veronicát mint FBI ügynököt mutatta volna be (ehhez a „pilotot” itt nézhetitek meg), de talán nem is baj, hogy ebből nem lett semmi. Veronica Marshoz lényegesen hozzátartozik Neptune, a város és annak társadalmi ellentétei. Hősnőnk mindig is a szegény oldalon állt (ami itt azt jelenti, hogy “csak” használt autót kapott 17 évesen), kitaszítottsága után pedig a hozzá hasonló „züllött” alakokkal kezdett barátkozni (az új fiú, a bűnöző, a számítógépzseni stb.).

veronica-mars1

Az elmúlt 6 évben folyamatosan felmerült az esetleges mozi- vagy tévéfilm lehetősége, ám a főhőst alakító Kristen Bell „kiöregedése” (így is 7 évvel idősebb az általa játszott karakternél) se segítette az egyre csak tolódó projektet. Végül Thomas és Bell elindította a Mars film kampányát a Kickstarter segítségével (a vállalaton keresztül anyagi segítséget lehet biztosítani kreatív projekteknek): a cél a bűvös 2 millió dollár elérése volt 1 hónap alatt, ami után a Warner belevágna a film legyártásába. A fenti összeg kevesebb, mint egy nap alatt összegyűlt; a tegnap véget ért kezdeményezés során összesen 5,7 millió dollárt dobtak össze a lelkes rajongók. Jövő nyáron tehát nem csak Veronicát, hanem a nagy szerelmének nevezhető Logan Echollst (Jason Dohring) is viszont láthatjuk, ezúttal a nagy vásznon. Annak pedig csak örülhetünk, hogy Az ítélet: család újjáélesztése után újabb delikvens tért vissza a szériák túlvilágáról − remélhetőleg hamarosan más, ideje korán elesett harcossal folytatódik a trend.

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés