Sorozat

Fotelkultúra – 2015. december 7-13.

Piszkos pénz (The Drop) James Gandolfini Tom Hardy

Piszkos pénz (The Drop) James Gandolfini Tom HardyHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Peter Howitt: Válótársak (Laws of Attraction, 2004)  – december 9. 21:00 Film Café, december 10. 17:10 Film Café

Audrey Woods (Julianne Moore) és Daniel Rafferty (Pierce Brosnan) egymással szöges ellentétben álló két felfogás szerint végzi ügyvédi munkáját. Legyenek bár eltérőek a módszerek, vesztett pere még egyiküknek sem volt. Itt van hát az ideje, hogy végre összemérjék az erejüket és az eszüket! Erre kiváló alkalmat szolgáltat, amikor egy híres rocksztár-divattervező-házaspár perében az egymással szembenálló feleket épp nekik kell védeniük.

Joe Wright: Büszkeség és balítélet (Pride & Prejudice, 2005) – december 11. 21:00 Fem3, december 12. 14:35 Fem3

Jane Austen történetében a Bennet család életét felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény (Simon Woods). A férfi baráti között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér (Rosamund Pike) azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg a vadóc Lizzie (Keira Knightley) a jóképű és dölyfös Mr. Darcyval (Matthew MacFadyen) ismerkedik meg, kirobbantva ezzel a nemek háborúját. Amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba utazik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.

Anand Tucker: Szökőhév (Leap Year, 2010) – december 13. 20:55 TV2

A fiatal Anna (Amy Adams) kétségbeesve várja, hogy barátja, a számára minden szempontból tökéletes férfi (Adam Scott) végre feleségül vegye. Miután a pár negyedik évfordulója is leánykérés nélkül zajlik, Anna ráakad egy ír hagyományra, mely szerint szökőnapon, február 29-én a nők is megkérhetik kedvesük kezét. Annának nem is kell több, elhatározza, Dublinba megy választottja után. A tökéletesen eltervezett fiúkérés azonban nem megy olyan könnyen. A csöppet sem zökkenőmentes utazás és a borzalmas időjárás keresztbetesz Anna-nak, így Írország másik felén ragad, messze párjától. A váratlan helyzetben kénytelen egy igen jóképű, ám annál cinikusabb férfi, Declan (Matthew Goode) segítségét kérni, hogy vágjon át vele az országon és keressék meg együtt barátját.

Sci-fi/Fantasy

Paul Michael Glazer: Menekülő ember (The Running Man, 1987) – december 9. 22:40 Viasat 3

A Stephen King regényéből készült filmben az ártatlanul elítélt Ben Richards kapitány (Arnold Schwarzenegger) kap egy utolsó lehetőséget: szabad prédaként részt vehet a Menekülő ember című élő televíziós show-műsorban, ahol boldog-boldogtalan az ő bőrére vadászhat. Bár ez a szerepkör felér egy halálos ítélettel, Richards nem olyan fából lett faragva, hogy egy szó nélkül hagyná magát lemészárolni.

J.J. Abrams: Star Trek (2009) – december 10. 22:00 Super TV2

Tökéletes ellentéte egymásnak Kirk (Chris Pine) és Spock (Zachary Quinto). A bajkeverő iowai farmerfiú és a félig ember, félig vulkáni Spock az akadémián találkozik. A köztük lévő feszültség tovább növekszik, amikor beválogatják őket a Pike kapitány vezetésével első útjára készülő Enterprise csillaghajó legénységébe. A csillagflotta kadétjaként olyan veszélyes ellenséggel kell szembenézniük, amely a bolygók népeit egyesítő szövetséget, a Föderációt fenyegeti. A galaxis sorsa a két ifjú titán kezében van. Ha meg akarják akadályoznia a pusztulást, az ellentéteket félretéve össze kell fogniuk egymással.

Ridley Scott: Prometheus (2012) – december 12. 21:55 Super TV2

A tudósok idegen civilizáció emlékeire bukkannak a Földön. Az ősi jelek útmutatását követve a Prometheus űrhajót útnak indítják a világegyetem távoli sarkába, hogy választ találjanak az emberiség alapvető kérdésére. A legénységet két tudós vezeti. Shaw (Noomi Rapace) vallásos hitétől vezérelve szeretne találkozni az istenekkel, Hollowayt (Logan Marshall-Green) a kalandvágy hajtja. Ám egyikük sincs felkészülve az iszonyatra, ami a bolygón vár rájuk. Könyörtelen ellenféllel találkoznak, összecsapásuk tétje az emberi faj jövője.

prometheus-movie-image1Krimi/thriller

Martin Scorsese: Viharsziget (Shutter Island, 2009) – december 7. 22:15 Paramount Channel

A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor az ötvenes években a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.

Neil Jordan: A másik én (The Brave One, 2007) december 8. 21:00 Viasat3

Egyetlen pillanat alatt darabokra hullik Erica Bain tökéletesnek hitt élete. Egyik éjszaka a vőlegényével hazafelé tart, amikor megtámadják őket. A férfi meghal, Erica súlyosan megsebesül. A nő képtelen beletörődni a veszteségbe, bosszúra szomjazik. Éjszakánként egyedül járja a nagyváros utcáit. A bűnöst keresi, hogy igazságot szolgáltasson. Véres akciói felkavarják a várost. Sokan hősnek tartják az ismeretlen igazságosztót, de a sokat megélt rendőr, Mercer nyomozó másképp gondolja. Erica választás elé kerül. Mielőtt a felügyelő elkapja, el kell döntenie, mi a fontosabb: a bosszú vagy az igazság.

Pieter Jan Brugge: Az emberrablás (The Clearing, 2004)december 13. 16:50 PRO4

Wayne és Eileen Hayes jómódú házaspár, békés, boldog házasságban élnek, felneveltek két gyereket. Egyik nap azonban Wayne-t elrabolják és életéért cserébe váltságdíjat kérnek. A Hayes család békés otthonába FBI-ügynökök költöznek. Eközben a várostól távol, egy kietlen, erdős területen Wayne Hayes élete legfontosabb tárgyalását folytatja. Arnold Mack tegnap még tisztességes polgárként élte az életét, ma pedig arra készül, hogy megöljön valakit a pénzéért. Wayne tudja, hogy óráról órára kevesebb a remény arra, hogy valaha visszakapja régi életét, de úgy dönt: nem adja fel.

 

Dráma

Michael M. Roskan: Piszkos pénz (The drop, 2014) december 9. 21:00 HBO

Bob régen bunyózott, most Marv brooklyni kocsmájában dolgozik. Magányosan él, próbál jó útra térni, de nem megy könnyen – a kocsma ugyanis a maffia lerakóhelye: pénzt, kábítószert, más rejtegetnivalót őriznek meg itt igény szerint. Egy nap azonban Bob másfajta rakományra talál: egy beteg kutyakölyökre, akit hazavisz magához – emiatt ismerkedik meg Nadiával, a sebhelyes nyakú, titokzatos nővel, és emiatt keveredik bele a csecsen bandák közti háborúba – ahonnan nincs kiút.

Frank Pierson: Az összeesküvés (Conspiracy, 2001) december 10. 18:20 Cinemax

1942-ben a nácik titkos konferenciára hívták a birodalom legszűkebb elitjét a Berlin melletti Wannsee üdülővárosba. A történelemben Wannsee-i konferencia néven elhíresült eseményen dolgozták ki a zsidó népesség kiirtásának módozatait. Az Endlösung, azaz a végső megoldás volt a konferencia vezérmotívuma. Kigondolták a folyamatot, egészen “a maradék állomány megfelelő kezeléséig”. A konferencia vezetője az a Heydrich generális volt, akinek akkori jobbkeze a hírhedt Adolf Eichmann volt.

Scott Kalvert: Egy kosaras naplója (The Basketball Diaries, 1995) – december 11. 22:00 FilmCafé

New York kábítószeres utcagyerekei közül került ki az amerikai irodalom egyedi hangú, hírhedt költője, Jim Carroll. Regényét kritikusai Salinger klasszikusához, a Zabhegyezőhöz hasonlítják. Iskolai balhék, fegyveres rablások az utcai bandákkal, sikertelen elvonókúrák tizenévesen. Másokat drogossá tett a tehetség és siker. Őt pedig éppen ez mentette meg.

Akció

Micahel Bay: A szikla (The Rock, 1996) – december 7. 21:00 Viasat 3

Hummel tábornok végzetes lépésre szánja el magát, kommandósaival elfoglalja Alcatrazt és túszul ejti a turistákat. Amennyiben a kormány nem teljesíti követelését, San Franciscót vegyi támadás éri. A katasztrófa elhárítása egy módon lehetséges: a fegyvereket ártalmatlanítani kell az Alcatrazon. Ám a ki- és a bevezető utat csak egy ember ismeri, a börtönben ülő egykori ügynök, aki egy tapasztalatlan vegyifegyver-szakértő segítségével kénytelen úrrá lenni a helyzeten, és megmenteni ötmillió ember életét.

John Herzfeld: Bobby Z élete és halála (The Death and Life of Bobby Z, 2006) – december 11. 23:55 Viasat 6

A visszaesőként fegyházra ítélt egykori tengerészgyalogos Tim Kearney, igazi lúzer. Miután önvédelemből végez Veszett Kutyával, a Testvériség motorosbanda életfogytos vezérével, lemondhat arról, hogy valaha is élve távozzon a börtönből. Szorult helyzetéből, egy DEA akcióban való közreműködés jelenthet kiutat: pár napra el kell játszania a legendás drogbáró Bobby Z szerepelt. Persze ha tudta volna, hogy így már nem csak a bosszúra szomjas Testvériség, hanem a konkurens drogbandák és a korrupt rendőrök kereszttüzében találja magát, lehet boldogan marad a börtönben

Tom Tykver: A bűn árfolyama (The International, 2009) – december 12. 23:20 Cool TV

Louis Salinger (Clive Owen) Interpol-ügynök és Eleanor Whitman (Naomi Watts) kerületi ügyész-helyettes elszántan küzdenek, hogy leleplezzék a világ egyik legnagyobb befolyású bankját, amely gyanújuk szerint a világ különböző pontjain végrehajtott terrorcselekményeket pénzel. Nyomozásuk során egyre mélyebbre hatolnak egy olyan világba, melyet a kapzsiság, a korrupció és a gyilkosság ural, és rövidesen olyan nemzetközi összeesküvés célpontjában találják magukat, ahol a túlélésben csak egymásra számíthatnak.

Vígjáték

Derick Martini: Hick (2011) – december 7.22:50 FilmMánia

Egy nebraskai tinilány (Chloë Grace Moretz) megszökik problémás élete és alkoholista szülei elől. Az útra semmi mást nem visz magával, csak egyetlen pisztolyt. Útközben azonban összetalálkozik Glendával (Blake Lively), aki a szárnyai alá veszi.

Peter Segal: Ki nevel a végén? (Anger Management, 2003) – december 12. 21:00 Viasat 3

Dave Buznik látszólag nyugodt ember, meghúzza magát egy sarokban és a légynek se ártana. Csak egyszer emeli fel a hangját és máris a bíróságon találja magát, ahol dr. Buddy Rydell pszichiáter (Jack Nicholson) düh-terápiájára kötelezik. Bizarrabbnál bizarrabb figurák közé kerül és hamarosan hajmeresztő kalandoknak lesz a főszereplője. Rydell intenzív terápiája végképp kiakasztja és amikor azt látja, hogy az orvosa elcsábítja a barátnőjét, kitör belőle a vad.

Anand Tucker: Szökőhév (Leap Year, 2010) – december 13. 20:55 TV2

A fiatal Anna (Amy Adams) kétségbeesve várja, hogy barátja, a számára minden szempontból tökéletes férfi végre feleségül vegye. A probléma csak az, hogy a sors egészen mást tartogat számára. Miután a pár negyedik évfordulója is leánykérés nélkül zajlik, Anna elhatározza, hogy saját kezébe veszi az ügyet. Szerencsére ráakad egy ír hagyományra, mely szerint szökőnapon, február 29-én a nők is megkérhetik kedvesük kezét.

Családi

Kevin Connor: Koboldok nyomában (Chasing Leprechauns, 2012) – december 7. 15:20 FilmMánia

Michael Garrett hosszú ideje várta, hogy végre elhagyhassa New Yorkot és végre kipihenhesse magát egy kellemes vakáción. Főnökének azonban más tervei voltak, így vakáció helyett el kell utaznia egy írországi kisvárosba, hogy tető alá hozzon egy problémás üzletet. Michaelnek építési engedélyt kell szereznie egy olyan területre, ahol a helyiek szerint koboldok élnek és a törvények szerint ilyen esetben nem engedélyezett semmiféle építkezés sem. Michael megismerkedik a helyi kocsma tulajdonosával Sarahval, aki a város rezidens koboldszakértője. Michael számára innentől már nem csak az engedély megszerzése és állása megtartása lesz a cél, hanem Sarah meghódítása is.

Brian Levant: Scooby-Doo és a tavi szörny átka (Scooby-Doo! Curse of the Lake Monster, 2010) – december 12. 17:30 Film+

Diána, Vilma, Fred, Bozont és mindnyájunk négylábú kedvence nyári munkát vállal egy golfklubban. A flancos helyen azonban különös dolgok történnek. Annyira különösek, hogy miattuk veszélybe kerül a vendégek biztonsága (nem beszélve a srácok hőn óhajtott állásáról!). Rejtély lengi be a helyet. És bizony a szerelem is. Ugyanis – azta! – Bozont belehabarodik Vilmába. Vajon szétzilálják-e a csapatot a személyes vonzalmak? Az mindenesetre biztos, hogy a Rejtély Rt.-nek mély vízbe kell ugrania, ha szeretnék, hogy végre megtörjön a Tavi szörny átka!

Kirk Jones: Nanny MyPhee – A varázsdada (Nanny McPhee, 2005) – december 13. 10:40 DIGI Film

Amikor Nanny McPhee felbukkan a Brown-házban, a hét gyerek, akik alig egy esztendeje veszítették el az édesanyjukat, azonnal ellenséget látnak benne. Nem elég, hogy rusnya, azt gondolják róla, hogy gonosz, sőt, lehet, hogy egyenesen boszorkány. Egy szörnyű, ijesztő nevelőnő. Ám hiába akarnak borsot törni az orra alá, hogy ugyanúgy elűzzék őt is, mint azt tették az előző tizenhét dada esetében, a varázserejével szemben tehetetlenek. Minden kezd megváltozni, és a házban egyszer csak minden úgy történik, ahogy Nanny McPhee szeretné.

Magyar

Sas Tamás: Szinglik éjszakája (2010) – december 9. 03:20 TV2

Négy barátnő gyerekkorában megfogadja: soha nem mennek férjhez. A négy csinos, okos, művelt, a húszas évei végén járó lány tartja is magát a kijelentéshez, ám Juli egyszer csak megszegi a valamikori esküt, mondván megtalálta az Igazit egy angol arisztokrata személyében. A három barátnőt kész helyzet elé állítja és bejelenti: házasodni készül, méghozzá ma este. A lányok, akiket villámcsapásként ér a hír, máris egy esküvői ruhaszalonban találják magukat, talpig selyembe öltöztetve.

Koltai Róbert: Sose halunk meg! (1993) – december 12. 00:45 FEM3

Tordai Imre színész munkája végeztével rohan az ügetőre. Szokása szerint veszít, de hirtelen felidéződik benne a kamaszkora, a hatvanas évek, amikor Gyuszi bácsival egyszer rengeteg pénzt nyertek. Vásározó vállfaárus nagybátyja vitte először lóversenyre, vidékre, vásárba, ő ismertette meg vele a szabadság, a nők, az élet ízeit néhány szertelen, furcsa nap alatt. Imi gátlásos, szorongó lénye értetlenül figyelte a nagy álmokat és kockázatot kergető nagybácsit.

Keleti Márton: Tanulmány a nőkről (1967) – december 12. 15:25 Duna Televízió

Zsuzsa, Éva és Jolán elhatározzák, hogy elválnak a férjeiktől. Ügyvédjük, a fiatal Vera, az első ügy lendületével keresi föl a férjeket. A vérmes Pétert, az anyagias Sándort és a tunya Bálintot csak egy pillanatra háborítja fel asszonya szándéka, mindhárman egy csapásra beleszeretnek a bájos jogásznőbe. Gegucz, az öreg kormányos elkottyantja otthon az igazságot. Több sem kell az asszonyoknak, ők lesznek a leghűségesebb feleségek, s Verát a kaján férfiakból álló fegyelmi bizottság egy évre felfüggeszti. Szerencsére Dénes, a női lélek rejtelmeit kutató író nagyra értékeli Vera mély élettapasztalatát, így végül belőlük lesz a negyedik boldog pár.

Dokumentum

Történelmet csináló asszonyok (Woman Who Made History, 2013)december 9. 19:05 Viasat History

A dokumentumsorozat olyan nőkről szól, akik a történelem legbefolyásosabb asszonyai közé számítanak, hatalmasak mégis támasz nélküliek, népszerűek mégis megvetettek, határozottak és elkeseredettek. Ilyen vagy olyan módon mindegyikük kiemelkedett a velük egyenrangúak közül. E dramatizált sorozat részletesen bemutatja e rendkívüli asszonyokat, és mind korabeli, mind történelmi perspektívából megismerteti az életüket.

Trencsényi Klára: Reményvasút (2015)december 13. 18:35 HBO

Az Úttörővasutat 1948-ban építette a kommunista kormány Magyarországon. A vonatok ma is közlekednek, ötszáz fiatal üzemelteti őket. Fizetés helyett egyedülálló közösségi élménnyel gazdagodnak. A dokumentumfilm főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között zakatoló Gyermekvasúton szolgálni. A film arra keresi a választ, hogy a mai anyagi és érzelmi nehézségekkel küzdő kamaszok miért találnak menedéket ebben a múlt történelmét hordozó, ám hiánypótlóan szeretetteljes és biztonságot adó intézményben.

ISIS: az Iszlám Állam (The Rise is Isis, 2014) december 13. 22:00 Spektrum

Martin Smith producer, író, rendező tudósít Irakból és bemutatja, hogyan és miért jutott az ISIS, ez a szélsőséges dzsihádista csoport hatalomra, megismerjük, hogy erősödött meg Irakban az amerikai erők kivonása után és mit is jelent az Egyesült Államoknak, hogy katonáinak ismét ott kell harcolniuk.

Sorozat

Alex Kurtzman, Roberto Orci: Az Álmosvölgy legendája (Sleepy Hollow) – december 7. 21:00 Fox

Washington Irving klasszikusának mai feldolgozásában, Ichabod Crane (Tom Mison) 250 évvel halála után visszatér az élők sorába, hogy megoldjon egy rejtélyt, amely egészen az alapító atyák koráig vezet vissza. Ichabod mellett a hírhedt Fej Nélküli Lovas is feltámad, és vérengzésbe kezd a modernkori Sleepy Hollowban. December 7-én különleges részt láthatunk: ezúttal a Dr. Csont szereplői is feltűnnek és Crane-nel kezdenek közösen nyomozásba.

Mark Gatiss, Steven Moffat: Sherlock – december 11. 21:00 BBC Entertainment

Tűkön ülve várjuk a különleges karácsonyi kiadást, addig azonban érdemes feleleveníteni az utolsó évad történéseit: a BBC jóvoltából ismét megnézhetjük a remek harmadik évfolyamot Sherlock Holmes és állandó társa, John Watson modern kori kalandjaiból.

David Simon, Paul Haggis: Mutassatok egy hőst (Show Me a Hero) – december 13. 00:05 HBO 2 

A héten újra megnézhető minisorozat Nick Wasicko (Oscar Isaac) történetét dolgozza fel. A legfiatalabb nagyvárosi polgármesterként kerül a New York állambeli Yonkers élére. Hatalmas vihart kavar, amikor bérlakásokat építtet az afro-amerikaiaknak a fehér középosztálybeliek lakta negyedben. Döntése megosztja a lakosságot, a faji és politikai csatározások megbénítják az önkormányzatot, tönkreteszik politikai pályafutását.

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..