Sorozat

Fotelkultúra – 2015. október 26. – november 1.

hunger_games_catching_fire

hunger_games_catching_fireHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Peter Greenaway: Párnakönyv (The Pillow Book) – október 30. 23:40 Cinemax, október 31. 23:40 Cinemax 2

Nagio (Vivan Vu) bosszút akar állni apja, az egykori kalligráfus gyilkosán. A gyermekkorában tanult klasszikus japán Párnakönyv szellemében ismerkedik a szexualitás titkaival, könyveket fest szeretői testére.

Arthur Hiller: Love Story – november 1. 19:40 Duna Televízió

Az Erich Segal regényéből készült kultikus film a gazdag Oliver (Ryan O’Neil) és a szegény családból való Jenny (Ali MaGraw) szerelmének szívszaggató története. A számos egyéb díjat és jelölést begyűjtő film zenéjéért Francis Lai Oscar-díjat kapott.10538465_8c338fac61f50c9e131b1813a0de2260_xlDennis Dugan: Kellékfeleség (Just Go With It) – november 1. 18:30 RTL Klub

A kaktusz virágának feldolgozásában Danny (Adam Sandler) beleszeret az asszisztensébe, Katherine-be (Jennifer Aniston), aki azért játssza a férfi volt feleségét, hogy az meghódíthassa a nehézbombázó Palmert (Brooklyn Decker). Nicole Kidman önironikusan mókázik Katherine volt iskolatársának szerepében.

Sci-fi/Fantasy

Roger Vadim: Barbarella – október 27. 14:25 Paramount Channel, október 28. 10:45 Paramount Channel, október 29. 6:40 Paramount Channel

A hatvanas évek fura szüleménye Barbarella, a csinos űrhajósnő (Jane Fonda), aki bolygóról bolygóra, ágyról ágyra járva próbálja fenntartani a világűr harmóniáját, amit a gonosz zsarnok (Anita Pallenberg) fenyeget. A filmet – ami egyébként hatalmas bukás volt – Jean-Claude Forest azonos című, a hatvanas évek elején megjelent képregényéből Jane Fonda akkori férje, Roger Vadim rendezte.

Taika Waikiki és Jemaine Clement: Mi folyik a sötétben/Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadow) – október 27. 23:05 Cinemax, október 28. 23:05 Cinemax 2

Már megjelenésekor kultikus státuszba jutott áldokumentumfilm eszméletlenül vicces formában mutatja be néhány új-zélandi vámpír mindennapjait.

whatwedointheshadowsStar Wars–maraton – november 1. 8:50 AXN

Az AXN csatorna miután egyesével leadta az első hat részt, vasárnap az egész napot a Star Warsnak szenteli, és egymás után levetíti az egész sorozatot. Nagyon közeleg a hetedik rész – ennél már nem nagyon lesz jobb alkalom, hogy felidézzük az eddig történteket.

Krimi/Thriller

Joel Schumacher: Egyenesen át (Flatliners) – október 28. 20:00 Cinemax, október 29. 20:00 Cinemax 2

Egy csoport orvostanhallgató halálközeli állapotról szeretne tapasztalatokat szerezni. Ennek érdekében egymás szívét állítják meg, majd újraélesztik. Múltjukból felvillanó képek jelennek meg, gyermekkori rémálmok, bűnök, amelyeket ők vagy ellenük követtek el. A tapasztalok egyre erősebbé válnak, a látomásaik fizikailag bántalmazzák őket, ahogy egyre mélyebben próbálják meg a halálközeli állapotot feltárni; megoldást remélve.

Joel Schumacher: Túszjátszma (Trespass) – október 29. 22:55 Film+, október 31. 3:00 Film+

Egy elszigetelt, jómódú közösség számára a magánterület védelme különösen fontos, nem kivétel ez alól a Miller család birtoka sem. Az ősi falak és gondosan ápolt kertek ölelésében él az üzletember, Kyle (Nicolas Cage) és felesége, Sarah (Nicole Kidman), akik úgy döntenek, hogy felújítják a házat. Mialatt a munkálatok és lázadó tinédzser lányuk, Avery (Liana Liberato) minden figyelmüket leköti, a könnyű és gyors pénzszerzés reményében négy brutális betolakodó ejti túszul őket otthonukban. Azonban árulás, csalás és intrika üti fel a fejét a hidegvérű bűnözők között. Kyle, Sarah és Avery pedig kénytelen hatalmas kockázatot vállalni annak érdekében, hogy egyénenként és családként is ép bőrrel megússzák a kalandot.

Edward Zwick: Véres gyémántok (Blood Diamonds) – november 1. 21:00 Viasat 3

Solomon (Djimon Hounsou), akit elválasztanak a családjától és arra kényszerítenek, hogy a gyémántmezőkön dolgozzon, egy nap különleges drágakövet talál, amit élete kockáztatásával elrejt, hogy az érte kapott pénzzel megmentse a családját. Archer (Leonardo DiCaprio), az exzsoldos tudomást szerez a kincsről, és Mady Bowen (Jennifer Conelly) újságírónő közvetítésével Solomon mellé szegődik abban a reményben, hogy a kincs sikeres értékesítésével ő is jól jár, és végre elhagyhatja Afrikát. A két ember sorsa végzetesen összefonódik az életveszélyes vállalkozás során.

Horror

George A. Romero: Holtak földje (Land of the Dead) – október 29. 03:05 TV2

A Föld elzombisodott. A milliárdos Kaufman új társadalmat épített, amelyben a gazdagok a felhőkarcolók biztonságos luxustornyaiban laknak, miközben az alant húzódó utcákban keservesen küszködnek az emberek. Riley és csapata abból él, hogy beszerzőkörútra jár a zombik uralta vidékre, és az árut eladja a gazdagoknak.

Drew Goddard: Ház az erdő mélyén (The Cabin in the Woods) – október 30. 21:00 SuperTV2

Öt féktelen főiskolai haver kiadós lumpolásra utazik egy elszigetelt vidéki házba, ahol azonban vérfagyasztó természetfeletti lények támadnak rájuk, egy rettegéssel teli, véres éjszakán. Imserősen hangzik? Várj csak! Amint a srácok elkezdik produkálni a tipius horrorfilmes viselkedést, egy vezérlőszobában technikusok egy csoportja folyamatosan vizsgálja – sőt, néha irányítja is – a beijedt tinik minden mozdulatát. Vajon van-e esélyük a menekülésre a „mindent látó szem” ellenőrzése alatt, amely minden tervüket folyton meghiúsítja?

CW-0089_DF-02291Jan de Bont: Az átok (The Haunting) – október 31. 22:00 Paramount Channel

A Hill House fenyegetően és sötéten magasodik a táj fölé. Egy textilbáró 130 éve építtette feleségének és gyermekeinek – akik sosem születtek meg. Helyettük tragikus történetek népesítették be a kastélyt, és tették idővel lakatlanná…vagy legalább is úgy tűnt. Egy századdal később Dr. David Marrow, akit érdekelt a ház legendás múltja, három embert visz a Hill House-ba, állítólag az alvászavarukat tanulmányozandó.

Dráma

Jean-Marc Vallée: Mielőtt meghaltam (Dallas Buyer Club) – október 26. 4:00 HBO, október 26. 20:05 HBO

Texas, 1985. Ron (Matthew McConaughey) hétközben villanyszerelőként dolgozik, ám hétvégén a rodeók vakmerő cowboya. Az öntörvényű, fickó megtudja, hogy HIV-fertőzött, az orvosok szerint harminc napja van hátra. Ron Mexikóban talál alternatív gyógymódra és táplálékkiegészítő szerekre, melyeket csempészni kezd az Államokba. Ebben az AIDS-es Rayonban (Jared Leto) talál társra. Vásárlói klubot alapítanak, ahol a betegek hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyárak rossz szemmel nézik ezt.

Mielőtt meghaltam (dallas buyers club)Sara St. Onge: Molly Maxwell (Molly Maxwell) október 29. 19:30 HBO, október 20. 13:05 HBO

Molly (Lola Tash) az egyik előkelő torontói magániskola diákja. A tizenhat éves, visszahúzódó lány kilóg társai közül, akik egymást igyekeznek felülmúlni a kreatív önkifejezés terén. Minden megváltozik, amikor a fiatal, jóképű angol tanár, Ben (Charlie Carrick) belép a képbe, és lehetővé teszi számára, hogy végre önmaga legyen. Molly váratlanul kivirágzik, miközben az ő diák-tanár kapcsolatuk egyre bensőségesebbé válik. Ám minden egyes lépéssel a szerelem felé azt kockáztatja, hogy mindenkit elidegenít magától, akit szeret.

Ragnar Bragason: Sötét zenék (Málmhaus) – október 30. 7:40 Cinemax, október 30. 16:20 Cinemax, október 31. 7:40 Cinemax, október 31. 16:20 Cinemax

Egy izlandi falucska melletti tanyán él a tizenkét éves Hera (Thora Bjorg Helga) a családjával. Amikor a bátyja halálos balesetet szenved, a temetés után felölti a szeretett testvére Motörhead-pólóját és bőrdzsekijét, majd összepakolja és felgyújtja a saját ruháit. Ettől a naptól kezdve metálzene rajongó lesz. Tíz esztendővel később igazi antiszociális lény lett belőle, nincsenek barátai, az öltözéke és a viselkedése megbotránkoztató, egyedüli támasza a sötét metálzene. Hera arról álmodik, hogy rockzenész lesz.

Akció

Walter Hill: 48 óra (48 Hrs.) – október 27. 21:00 Viasat3

Jack Cates nyomozó igen nehéz helyzetbe kerül egy gyilkossági ügy nyomozása során. Ganz, a helyi maffiózó az első számú gyanúsított, akit azonban szinte lehetetlen lenne elkapni, ha egykori embereinek egyike nem segít a rendőrségnek. Cates Reggie Hammond személyében talál is ilyen embert. Egyetlen probléma van csupán: Hammond éppen a börtönbüntetését tölti. A nyomozónak azonban sikerül elérnie, hogy 48 órára kiengedjék a bűnözőt. A két férfi együtt kell, hogy megoldja a gyilkossági ügyet, ám eközben Cates-nek arra is oda kell figyelnie, hogy Hammond nem készül-e valamire.

Pierre Morel: Gunman – október 31. 21:35 DIGI Film

Jim Terrier a kormány volt bérgyilkosa, akit volt munkáltatója megpróbálja eltenni láb alól. Veszélyes macska-egér játék veszi kezdetét Afrika dzsungeleitől London utcáin át a nyüzsgő Barcelonáig, míg Terrier szeme előtt egy cél lebeg: eltegye láb alól azokat, akik holtan akarják látni. De rá kell jönnie, hogy nem ő az egyetlen, aki célponttá vált – meg kell védenie Anne-t, a gyönyörű nőt, akit évekkel ezelőtt elhagyott.

the-gunman-sean-penn-1024x576Paul W.S. Anderson: Pompeji (Pompeii) – november 1. 21:05 Film+

Időszámításunk szerint 79-et írunk. Pompeji, a Római Birodalom ékköve, a korrupció melegágya, a kísértés kikötője egykor veszélyes helynek számított a folyamatos földrengések miatt. Ám a Vezúv sötét haragja az első századra teljesen feledésbe merült. A birodalom gazdag lakói élik fényűző hétköznapjaikat, míg a rabszolgák az arénában harcolnak a túlélésért, de egy valamire senki nincs felkészülve: a szunnyadó tűzhányó pusztító erejére. Milo, a gladiátor az idővel fut versenyt, mikor egy váratlan földrengés következtében hatalmas robajjal kitör a vulkán: meg kell találnia szerelmét , hogy kimenekítse a hamuval elárasztott városból mielőtt azt teljesen betemeti a láva, és a szüntelenül aláhulló kőzápor.

Vígjáték

Robert Altman: MASH – október 26. 22:00 AMC

Minden idők egyik legsikeresebb háborús vígjátékát 5 Oscar-díjra jelölték, és egy arany szobrocskát el is nyert. A történet a Koreai háború idején játszódik egy mozgó katonai kórházban. A főszereplő sebészek minden erejükkel azon vannak, hogy a maguk módján enyhítsék a katonaélet elviselhetetlenségét. Hangszórókon át közvetítik egyik társuk szerelmeskedését, lelopják a budi falát a főnővér elől: nem szűkölködnek fantáziában és humorban, csupán egy tulajdonságukból van a szokásosnál egy kicsit kevesebb: gátlásból.

Joseph Gordon-Levitt: Don Jon – október 27. 22:35 FilmBox Premium

Jon Martello mindent tárgyilagosan szemlél az életben: a lakását, az autóját, a családját, a nőket. A haverjai csak Don Jonnak becézik, abbéli “képessége” miatt, hogy minden hétvégén, kivétel nélkül, jut neki egy csaj a 10-es skála tetejéről. De még a legjobb menet sem hasonlítható össze számára azzal a hihetetlen boldogsággal, amit akkor érez, ha ül a gépe előtt és pornót néz. Elégedetlenségében elhatározza, hogy megkeresi a tökéletes szex kulcsát – ehelyett igazi leckét kap életről és szerelemről.

Film Title: Don JonSerge Korber: Fennakadva a fán (Sur un arbre perché) – október 29. 21:00 Story4

Henri Roubier nem tiszteli a szabályokat, még azokat sem, amelyeket ő maga állít fel, pedig erre igen nagy szüksége lenne, hiszen olyan vállalkozás élén áll, amely neki is szép pénzt hoz a konyhára. Egy szép napon, amikor útközben felvesz az autójába két stoppost, baleset éri, s a kocsi belezuhan egy szakadékba. Ám szerencsére egy fa tetején köt ki – nagyon kényes egyensúlyi állapotban. A három véletlen összehozta útitárs megpróbál nyugton maradni mindaddig, amíg meg nem érkeznek a tűzoltók. A probléma csak az, hogy a balesetnek nem volt tanúja, nincs aki jelentse az esetet.

Ifjúsági

Neil Burger: A beavatott (Divergent) – október 29. 23:40 SuperTV2

Beatrice Prior (Shailene Woodley) a nem túl távoli Chicagoban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik, melynek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Az emberek rájöttek, hogy a világban dúló háborúkért nem politikai ideológia, vagy vallási meggyőződés, hanem a személyiségben rejlő rosszra való hajlam okolható.Beatrice a vizsga során szembesül különleges képességével: az Elfajzottak közé tartozik, akik egyetlen csoportba sem sorolhatóak. Egy szabályok uralta világban azonban ez a legveszélyesebb dolog, ami egy fiatallal történhet: ha kitudódik, az egyet jelent a halállal.

Phillip Noyce: Az emlékek őre (The Giver) – október 31. 16:50 HBO

Egy tökéletes jövőben, ahol nincs háború, fájdalom, szenvedés, az ifjú Jonas is megkapja életre szóló feladatát a vének tanácsától. A mentorával töltött idő alatt azonban ráébred, hogy mekkora árat kell fizetnie mindenkinek ezért a színtelen békéért. Az emlékek ifjú őre letér a kijelölt ösvényről és a szabályokat felrúgva azt teszi, amiről azt gondolja, hogy helyes.

Az emlékek őre (The Giver)Francis Lawrence: Az éhezők viadala: Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire) – november 1. 21:15 RTL Klub

Ugyan Katniss Everdeen és Peeta Mellarkmegnyerték az éhezők viadalának 74. évi versenyét, szenvedéseik még korántsem értek véget. Győzelmük ugyanis nem jelenti azt, hogy biztonságban visszatérhetnek szeretett otthonukba, részt kell venniük a győzelmi körúton, végig kell látogatniuk az összes körzetet Panemben. Közeledik azonban a 75. éhezők viadala, Snow elnök pedig új szabályt hoz az esemény tiszteletére. Idén az eddigi győztesek közül választanak harcosokat.

Magyar

Gigor Attila: A nyomozó – október 29. 01:15 RTL Klub

Malkáv Tibor nincs jóban az élőkkel. Malkáv Tibornak jobbára nincsenek kapcsolatai. Egyetlen élő hozzátartozója a haldokló anyja. A műtétre nincs pénz. Malkáv Tibor elvállalja, hogy megöl egy vadidegent anyja megmentéséért. Malkáv Tibor végez Szirmai Ferenccel. A pénzt megkapja, úgy tűnik, minden rendbe jön. De másnap Malkáv Tibor levelet kap Szirmai Ferenctől. Kiderül, hogy nagyon is közük volt egymáshoz. Malkáv Tibor bajban van. Ki kell derítenie, ki bérelte fel és miért, ha el akarja kerülni a felelősségre vonást. Malkáv Tibor boncmester. Malkáv Tibor egy halott nyomába ered, hogy váratlan dolgokat tudjon meg saját magáról.

Herendi Gábor: Valami Amerika 2. – október 28. 21:00 SuperTV2

A lottónyereménynek hála, Tamás megcsinálhatta a filmjét, ami azonban a várakozásokkal ellentétben nagyot bukott. A három fiú egy képeslap révén Alex nyomára jut, aki most szabadult a dutyiból Amerikában és megint csak álnéven, egy színdarab jogait akarja megszerezni. A fiúk azt remélik, hogy megtalálják Alexet, megveszik előle a jogokat és végre visszaszerzik a hatvan milliójukat, amivel a férfi lelépett. Irány Amerika! Ám természetesen a dolgok megint nem az elképzelések szerint alakulnak. Végül Tamásra vár a feladat, hogy Budapesten rendezze meg a darabot.valami_amerika_2Gyöngyössy Bence: Egy bolond százat csinál – november 1. 21:00 Fem3

László Dömötör, az elvált anyakönyvvezető a volt feleségétől éppúgy nem tud szabadulni mint a házasságoktól. Elszántan próbál új szerelemre találni, kevés sikerrel. Miután Dömötör feszültségoldóként bepiál a munkahelyén és az egyik esküvőt fenekestül felfogatja, a főnöke kirúgja. Távozás közben megpillant egy tudósítást Lázár Norbertről, a feltörekvő, félvilági producerről, aki éjszakai klubokat üzemeltet. Meg nem erősített hírek szerint életét vesztette Afrikában. A férfi megszólalásig hasonlít rá. Mindez őrült ötletre sarkallja.

Dokumentumfilm

Stephan Moor: Az emberi hang csodája (Misteryes of the Human Voice) – október 26. 21:00 Spektrum

Az emberi hang egy igazi anatómiai csoda, a test aláírása, egyedi azonosítója. Mai modern világunkban a tudósok mesterséges hangokon, hangmentes technológiákon dolgoznak, az átlagember is egyre többször számítógépen, robotokon keresztül kommunikál. A film arra keres választ: vajon képes lesz az emberi hang túlélni ezt a modern világot jelenlegi formájában?

Ősi városok építése (Building the Ancient City: Athens and Rome) – október 28. 20:00 Viasat History

Több mint kétezer éve épült az első olyan város, ami több mint egymillió embernek adott otthont. Vajon hogyan működtek ezek a városok modern világunk kényelmei és a ma létfontosságúnak tartott dolgok nélkül? Andrew Wallace-Hadrill professzor ezeknek az ősi metropoliszoknak a romjait kutatja, és elmagyarázza, hogyan zajlottak mindennapjaik a modern technológiák nélkül. Milyen házakban éltek, hogyan fűtöttek és főztek a rómaiak? Hogyan éltek az athéniak villany, gáz, vasút és turbinák nélkül? És mit tanulhatunk ezektől az ősi civilizációktól?

Mesterkémek (Spymasters) – november 1. 15:50 Viasat History

Ez a sorozat több évszázad leghíresebb kémjeit mutatja be – olyan férfiakat és nőket, akik igazi hatalommal rendelkeztek, láthatatlan szálak futottak össze a kezükben, akik kiválasztották a küldetéseiket és megalkották a módszereket, amelyeket a világ titkosszolgálatai használnak. Sötét folyosókon, füstös szobákon és föld alatti alagutakon áthaladva jutunk azoknak az embereknek a világába, akik megfigyelnek mindenkit és információkat gyűjtenek mindenkiről, akiről csak akarnak. Most feltárják előttünk a kódokat és rejtjeleket, és elmesélik a világ leghírhedtebb mesterkémeinek a történeteit.

Sorozat

Brad Wright és Robert C. Cooper: Stargate Universe – október 26. 13:00 AXN Black, október 26. 19:15 AXN Black

A tíz évadot megélő Csillagkapu sorozat több spin-offot is szült, a mindössze két évados Stargate Universe a harmadik Csillagkapu széria, mely eredetileg 2009 októberében startolt – most az AXN Black ismét műsorára tűzi a legelső résztől kezdve.

Robert Doherty: Sherlock és Watson (Elementary) – október 27. 22:00 AXN, október 27. 1:50 AXN, október 28. 0:00 AXN, október 31. 16:35 AXN

Az utóbbi években számos adaptációt éltek meg Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes történetei – ezúttal modern amerikai környezetben követhetjük végig Holmes (Johnny Lee Miller) és – a meglepő módon nő által megszemélyesített – Watson (Lucy Liu) kalandjait.csoportkep

John Rogers: A titkok könyvtára (The Librarians) – november 1. 11:00 Universal

A titkok könyvtára tévéfilm trilógia egyenes folytatása a sorozat, melynek első évadja – a november 2-án startoló második évad előtt – egy egész napos maraton formájában nézhető meg vasárnap a Universal Channelen. A filmekből megismert könyvtáros, Flynn Carsen (Noah Wyle) mellé új szereplők szegődnek – többek között a csinos Rebecca Rominj.

 

Avatar

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya