Sorozat

Fotelkultúra – 2015. november 23-29.

van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan1Ha otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Jeremy Neven: Don Juan DeMarco – november 25. 13:35 HBO, november 29. 12:15 HBO

Egy különös fiatalembert hoznak be a zárt osztályra, aki azt állítja magáról, hogy ő Don Juan (Johnny Depp), a világ leghírhedtebb szeretője, több mint ezer nő elcsábítója. A tapasztalt Dr. Micklernek (Marlon Brando) hat napja van, hogy bebizonyítsa, a fiú nem közveszélyes elmebeteg, csak önveszélyes álmodozó. Kezdetben kételkedve hallgatja páciense hihetetlen történeteit, ám idővel egyre inkább meggyőződik arról, hogy akár maga Don Juan is mondhatná a szerelem, a szenvedély és a romantika eme ragyogó meséit.

Regnis Wargnier: Indokína (Indochina) – november 26. 1:40 Story 5

Ebben a hatalmas műben Indokína jelenti számunkra a közvetlen valóságot: a másság, a misztérium, a gyarmati hatalom, a tragédia és a regényesség megtestesítője. De a Távol-Kelet imádatát is ez a szó jelenti: parfümjeivel, ritka örömök felfedezésével, a létezés nehézségeivel és tétlenségével. Végtelenbe vezető út, ahol minden megtörténhet. Mindent megtalálni a filmben: a szenvedélyt, a kicsapongást, a nemzeti érzést, a vágyat, a bátorságot és a hitványságot, a fehéreket és a sárgákat, urakat és rabszolgákat.

indokina4Anthony Minghella: Hideghegy (Cold Mountain) – november 28. 23:00 Paramount Channel

Ada (Nicole Kidman) kényelemben nevelkedett. Apja bár Charlstonból egy eldugott, hegyvidéki településre költözött, a széltől is óvja lányát. Inman (Jude Law) a Hideghegyen született, ácsként dolgozik. Nem sokkal a polgárháború kitörése előtt megtetszenek egymásnak, és bár csupán egyszer csókolták meg egymást, mielőtt Inman bevonul, örök hűséget esküsznek egymásnak. A férfit elnyeli a háború. Borzasztó dolgokat lát és él át. Megelégeli az öldöklést, csupán egyetlen dolog élteti: a hazatérés.

Sci-fi/Fantasy

Kurt Wimmer: Equilibrium – Gyilkos nyugalom (Equilibrium)  – november 23. 23:35 Paramount Channel

A megtépázott emberiség élére egy gonosz csoport áll, az Atya vezetésével. Ő és emberei totálisan betiltanak mindennemű művészeti alkotást, sőt az érzelmek átélését is. Az agymosásra egy mindennap adagolt szert, a Proziumot vetik be. John Preston (Christian Bale) az érzelemmentesítést ellenőrző csapat, a Gramaton vezetője. A hű katona még saját felesége kivégzését is szenvtelenül végignézte, majd magára maradt két gyermekével. Egy napi gyógyszeradag kimaradása azonban rést üt emlékezetében és elnyomott érzelmi világában. Mary (Emily Watson), az elfogott lázadó szavai is felkavarják. John megvívja csatáját saját lelkiismeretével, és átáll a lázadókhoz.

Brian DePalma: A Mars-mentőakció (Mission to Mars) – november 25. 21:00 AXN, november 26. 1:55 AXN

A Mars-1 expedíció különös anyagot talál a vörös bolygó felszínén 2020-ban. Egy hirtelen kitört vihar azonban elsöpri őket. Expedíció indul az egyetlen túlélő megmentésére. Vezetője Woody Blake (Tim Robbins), a tagjai pedig Blake felesége, Terri (Connie Nielsen), a navigátor Phil (Jerry O’Connel), valamint Jim McConnell (Gary Sinise), az első csapat kijelölt vezetője, aki felesége halála miatt végül nem indult el az útra. Sok probléma és az egyik társuk elvesztése után a Marson megtalálják a túlélőt, aki elmondja, hogy a furcsa anyag valójában egy hatalmas szobor, amely jeleket sugároz.

Gavin Hood: Végjáték (Ender’s Game) – november 28. 21:30 Film +, november 29. 14:40 Film+

A Földet megpróbálta leigázni egy kimagasló technikai fejlettséggel rendelkező földönkívüli faj. 70 évvel a kíméletlen háború után az emberek talán megtalálták szabadulásuk kulcsát Ender Wiggin (Asa Butterfield) személyében. A csendes, de annál különlegesebb képességekkel rendelkező fiút egy szigorúan védett, titkos űrbázisra küldik, ahol hozzá hasonló tehetséges fiatalokból álló katonai csapatot képeznek ki. A vezetőség terve, hogy a szüleiktől, testvéreiktől elszakított gyerekekből egy olyan sereget formáljanak, akiket az idegenek elleni végső támadás során bevethetnek.

Végjáték (Ender's Game)

Krimi/thriller

Dennis Dimster: Kettős azonosság (Double Identity (Fake Identity) 2009) – november 26. 23:40 Film+

Johnnak, a teljesen átlagos amerikai orvosnak egy nap fenekestül felfordul az élete, amikor hirtelen ötlettől vezérelve eltereli a forgalmat, hogy segítsen egy rejtélyes nőnek elmenekülni a támadói elől. Ettől a pillanattól fogva ugyanis ő is az üldözők célpontjává válik. Szerencséjére ebben az eszeveszett hajszában akadnak segítői is, ám még így is az életben maradás a tét.

Ringo Lam: Maga a pokol (In Hell, 2003) – november 27. 21:45 Film+

Nagy pénzek forognak kockán Kelet-Európa egyik legkorruptabb börtönében, ahol a rabok gladiátorokként, életre-halálra küzdenek. A brutalitás, a nyereségvágy és az életösztön vérengző szörnyetegekké teszi őket. Az egyik legújabb versenyző Kyle LeBlanc, akit életfogytiglanra ítélt az orosz bíróság felesége gyilkosának megöléséért. A börtönben tomboló brutalitás belőle is szörnyeteget csinál, de talán épp ez az egyetlen, ami megmentheti az életét.

Philip Martin: A hamisító (The Forger, 2014) – november 28. 22:40 HBO

A világ legjobb hamisítója alkut köt egy bűnszervezettel, hogyha elintézik a feltételes szabadlábra helyezését, akkor cserébe elvállalja a lehetetlennek tűnő feladatot. Belemegy, hogy lemásolja az egyik Claude Monet festményt, majd ellopják az eredetit a múzeumból, és helyette otthagyják a másolatot, amely annyira tökéletes, hogy senki nem veszi majd észre a különbséget. A férfi az apjához és fiához fordul segítségért, és együtt tervezik meg életük legnagyobb akcióját.

Dráma

Curtis Hanson: Wonder Boys – Pokoli hétvége (Wonder Boys, 2000) – november 26. 14:45 ACM

Grady Tripp alkotói válságban lévő író. Éppen harmadik felesége hagyja el, ráadásul megtudja, hogy aktuális szeretője terhes. Egykötetes reménység marad, ha nem fejezi be második könyvét. Kiadója hét éve várja új kéziratát. Irodalmat tanít az egyetemen, szeretője az intézmény kulcsembere, annak férje pedig Grady közvetlen főnöke. A tornyosuló gondok mellé hétvégére várja munkáját könyörögve sürgető menedzserét. Az író egyetlen rajongója és támasza James, a tehetséges egyetemista írópalánta. James is rátesz egy lapáttal a hétvégi kilátásokra: lepuffantja Grady főnökének kutyáját.

Anthony Minghella: Hideghegy (Cold Montain, 2003) – november 28. 23:00 Paramount Channel

Ada kényelemben nevelkedett egy eldugott, hegyvidéki településen. Inman a Hideghegyen született, ácsként dolgozik. A polgárháború kitörése előtt megtetszenek egymásnak, és mielőtt Inman bevonul, örök hűséget esküsznek egymásnak. A férfi borzasztó dolgokat él át, megelégeli az öldöklést, csupán egyetlen dolog élteti: a hazatérés. Megszökik, és bujkálva meneküll a Hideghegy felé. Szerelme eközben magára marad, és az egyre zordabbra forduló világban igyekszik túlélni a háborút. Ő is csak azért küzd olyan elszántan, mert tudja, hogy Inman hazatér.

Katja von Garnier: Vasakaratú angyalok (Iron Jawed Angels, 2004) – november 23. 18:00 Cinemax

A film az amerikai történelem két kiemelkedő nőalakjának életét eleveníti fel. Alice Paul és Lucy Burns elszántan küzdenek azért, hogy ugyanazok a jogok illessék meg a nőket, mint a férfiakat. Megalakítják a Nemzeti Nőpártot, és törvényjavaslatot készítenek, amelyet a kongresszus elé akarnak terjeszteni. Wilson elnök beiktatási ünnepségén megmozdulást szerveznek, ám a rendőrség közbelép, és sok aktivistát letartóztat. Ez sem töri meg őket, a börtönben éhségsztrájkba kezdenek.

Akció

Tony Scott: A tűzben edzett férfi (Man on Fire, 2004) – november 23. 20:30 Film+

John Creasy, a kiégett ex-zsoldos barátja, Rayburn tanácsára elvállalja, hogy egy gazdag ültetvénytulajdonos kislányát, Lupitát vigyázza testőrként az emberrablásban és korrupcióban tobzódó Mexikóban. A film több mint egyharmada a mogorva, alkoholista és szuicid Creasy  és a tündéri Lupita kialakuló pótapa-lány kapcsolatára koncentrál, hogy érzelmileg is megalapozza a férfi hajszáját és bosszúhadjáratát, miután a kislányt elrabolják.

George Tillman Jr.: Rohanás (Faster, 2010) – november 28. 21:30 Cool Tv

Egy férfi kiszabadul a börtönből, és tudja: legfontosabb feladata az, hogy megbosszulja a testvére halálát, akivel együtt vett részt egy félresikerült betörésben. Nem érdekli, hogy vannak-e tanúk. Nem finomkodik. Akinek része lehetett az árulásban, annak vége. Tudja, hogy csak néhány órája van. A nyomában egy zsaru és egy bérgyilkos. Ő mégis mindenen keresztülverekszi magát, hogy megtudja, pontosan mi történt azon a végzetes éjszakán, megtalálja a bűnöst, és a szemébe nézzen.

Robert Schwentke: Red (2010) – november 29. 21:00 RTL Klub

Frank, Joe, Marvin és Victoria egykor a CIA legjobb ügynökei voltak. Ismerik a szervezet minden titkos és kompromittáló anyagát, és most éppen emiatt válnak a CIA célpontjává. A visszavonult szuperkémeknek minden tudásukra szükségük van, hogy profi csapatként egy lépéssel üldözőik előtt járjanak, megpróbáljanak életben maradni a folyamatos merényletek közben és rájönni, hogy vajon melyik információ az,amiért az életükkel kell fizetniük. Frank és csapata úgy dönt, legjobb védekezés a támadás.

Vígjáték

Michael Hoffman: Dől a móné (Gambit, 2012) – november 23. 21:00 Fem3

A kurátor Harry egy kapzsi, műgyűjtő milliomosnak dolgozik. A férfi bosszút akar állni a főnökén. Jól tudja, hogy Lord Shabandar régóta feni a fogát az impresszionista Monet egyik képére, ezért a hamisító barátja által készített hamisítvánnyal akarja csőbe húzni. Bonyolult tervet eszel ki: beszervezi a texasi rodeókirálynő PJ-t, hogy adja be a lordnak, miszerint nála van a festmény, amit még a nagyapja szerzett meg a második világháború alatt, és azóta is a lakókocsijuk falán lóg. Ám az események nem a terv szerint alakulnak.

Nora Ephron: Julie & Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia, 2009) – november 25. 17:05 RTL II

Julie, a harmincas írónő alkotói válságban szenved. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található, és internetes blogban számol be az ezzel kapcsolatos élményeiről. Julia Child élete is megelevenedik, aki a második világháború után Párizsba költözik külszolgálatot teljesítő férjével. Az asszony elfoglaltságot keres és talál is magának. Érdeklődése a francia konyhaművészet felé fordul, felfedezvén, hogy az evés a társadalmi érintkezés egyik formája, és a hozzávaló ételt művészi módon is el lehet készíteni.

Robert Pulcini, Shari Springer Berman: Egy bébiszitter naplója (The Nanny Diaries, 2007) – november 27. 23:35 FilmCafé

Annie, friss főiskolai diplomájával a kezében nehezen tudja eldönteni, hogy anyja álmait valósítsa meg, vagy saját vágyait követve továbbtanuljon. A sors egy váratlan megoldást kínál a döntés elhalasztására: a lány megismerkedik egy, a New York-i felső tízezerhez tartozó családdal. A következő pillanatban már egy ötéves, kisfiúnak látszó ördögfióka nevelőnője, aki mindent elkövet, hogy megnehezítse Annie dolgát. A hétköznapi élethez szokott lány csak kapkodja a fejét a manhattani elit szokásait és értékrendjét figyelve.

Családi

Ernie Barbarash: Csavard fel a szőnyeget (Rock the House, 2011) – november 26. 15:05 FilmCafé

Max Petersen életében mindig első volt a munka. Még a családja is csak másodlagos volt, ha a munka úgy kívánta. Aztán egy nap azt vette észre, hogy Diane elvált tőle és a 16 éves lánya, Karen szinte szóba se áll vele. Max ekkor eszmélt rá, hogy nem a pénz és nem a karrier az, ami igazán fontos az életében. Össze is hívta a régi gimis barátokat, hogy újra alakítsák a zenekarukat és végre helyes irányba terelje az életét.

Charles Martin Smith: Delfines kaland 2. (Dolphin Tale 2., 2014) – november 27. 12:20 HBO

2011-ben egy delfin története megrázta a világot. A Clearwater Akvárium munkatársai befogadtak egy súlyosan sérült állatot, és egy kisfiú határozott közbenjárására művégtagot terveztek neki – ám ami ennél sokkal több: visszaadták az életkedvét. A habókos szakemberekből és lelkes amatőrökből álló csapat körül azonban azóta sem állt meg az élet – új történetük ismét hihetetlen, de igaz eseményeket beszél el: a főhős ezúttal is a különleges sorsú delfin, Winter, ám kerül mellé egy elárvult újszülött, és fontos szerepet kap egy sikeresen rehabilitált, az óceánba visszaszoktatott delfin, Mandy is.

https://www.youtube.com/watch?v=LPRrrJjRu2c

Lee Unkrich: Toy Story 3. (2010) – november 29. 18:30 RTL Klub

Andy kinőtt a gyerekkorból, továbbtanul, és elköltözik otthonról. A játékai már nem érdeklik, nem csoda, ha Woody seriff, az űrhajós Buzz, Krumplifej, Rex, a tacskó és a többiek úgy érzik, nincs rájuk szüksége. A magukat feleslegesnek érző játékok elhatározzák, nem várják meg, míg a kukában végzik, hanem a Sunnyside óvodába mennek, ahol örömet szerezhetnek a gyerekeknek. Az álomból azonban rémálom lesz, amikor rájuk szabadulnak a féktelen apróságok. Woodyék kénytelenek menekülőre fogni a dolgot, az ovi játékaival összefogva szöknek meg, hogy visszatérjenek Andyhez, aki időközben keresni kezdte őket.

Magyar

Kardos Sándor, Szabó Illés: Telitalálat (2003) – november 25. 03:00 TV2

Hackspacher Béla, targonca-vezető. Egy kisméretű bérlakásban él feleségével, Irénnel, két gyermekével és az anyósával, továbbá Rózsikával, a táncdalénekesnőnek készülő albérlővel. Béla egy lakóközösségi kultúrprogramon tudja meg, hogy 12-ese van a totón. A műsor abbamarad, óriási az öröm. Elérkezik a nap, 1956. október 23-a, amikor Béla átveheti a nyereményt. Hogy a táskányi pénzt bankba vigye, két ávóssal beül egy Pobedába, de a gépkocsit váratlanul embergyűrű veszi körül, s a tüntetők “kiszabadítják” az ávósok “fogságából”. Időközben a bankok bezárnak, s mivel Béla fél, hogy a temérdek pénzt elrabolják tőle, elássa azt a játszótéren.

Reisz Gábor: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) – november 26. 21:00 FilmCafé

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását.

Kabay Barna: Meseautó (2000) – november 28. 11:45 Film+ 2

Szűcs János, egy nagy budapesti üzletközpont igazgatótanácsának elnöke. Harmincöt éves, gazdag, sikeres és még nőtlen. Évek óta először hosszabb szabadságra készül. Ennek örömére gyönyörű autót vásárol autókereskedő nagybátyjától, Péterfitől. Szűcsnek a mesés autóval már az első napon sikerül fellöknie egy görkorcsolyával száguldozó fiatal lányt, Kovács Verát. Szerencsére nagyobb baj nem történik, hacsak azt nem számítjuk, hogy az elnök beleszeret a lányba. Péterfi úr segítségével Vera apja egy ál-rádióvetélkedőn megnyeri a meseautót egy hónapra, sofőrrel együtt.

Klasszikus

Bryan G. Hutton: Kelly hősei (Kelly’s Heroes, 1970) – november 24. 19:00 Film+

Mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankja hatalmas kincset őriz – 16 millió dollár értékű aranyat. Néhány amerikai katona, akinek a véres háború csak játék, elhatározza, hogy megszerzi a hatalmas vagyont. Kelly vezetésével nekivág a hadsereg válogatott eszeveszettjeinek kommandója ütközeteken, aknamezőkön, bombatámadásokon, szövetséges és ellenséges frontvonalakon keresztül.

Hayao Miyazaki: Totoro – A varázserdő titka (Tonari no Totoro, 1988) – november 25. 09:40 DIGI Film

Kusakabe úr és lányai, Satsuki és Mei vidékre költözik, egy csodálatos tájra, de nem csak a környék, hanem annak lakói is különlegesek; furcsa teremtmények, házi és erdei szellemek. Közülük a leghatalmasabb Totoro, egy barátságos szőrmók, akivel hamar összebarátkoznak hőseink.

https://www.youtube.com/watch?v=Jr_QzxrKhJ0

Woody Allen: Annie Hall (1977) – november 29. 19:50 M3

Rendkívül zavaros Alvy Singer, a negyvenéves tévékomikus magánélete. Egyrészt idegbeteggé teszi New York állandó lüktetése, másrészt a közelmúltban elhagyta a barátnője. Ebben a felfokozott lelkiállapotban Alvy visszatekint az életére, a gyerekkorától kezdve egészen a különböző nőügyekig. Közülük is kiemelkedik az Annie Hallhoz fűződő kapcsolata. Egyfelől inába szállt a bátorsága, hogy elkötelezze magát, ám amikor Annie hátat fordított neki, minden áron vissza akarta szerezni.

Dokumentum

Oscar ChanAndy Webb: Könyörtelen antik hősök – Attila (Ancients Behaving Badly, 2009) november 24. 22:00 Spektrum

Mindenki ismeri a nevüket. Nagy Sándor, Attila, Caligula, Kleopátra, Dzsingisz kán, Hannibal, Heródes, Nero. Hatalomra jutásuk sokszor aljas és szégyentelen tettek eredményeként volt lehetséges. A film most az egyik legellentmondásosabb alakot, Attilát mutatja be.

A Vatikán és a Harmadik Birodalom (The Vatican and the Third Reich, 2014) – november 24. 21:00 Viasat History

1939 márciusában nem volt kétség, hogy Pacelli bíborost választják meg pápának. Spirituális és intellektuális tekintélyét rég megalapozta, és diplomáciai tapasztalatra is szert tett berlini nunciusként és XI. Piusz pápa államtitkáraként. 1963-ban, pár évvel halála után azonban hírneve megkérdőjeleződött, köszönhetően Rolf Hochhuth színdarabja, A helytartó premierjén kitört botránynak. A dráma szövege bemutatja a Vatikán kapcsolatait Németországgal a II. világháború alatt és XII. Piusz pápa felelősségét abban, hogy tétlen maradt a holokauszt idején. A dokumentumfilm igyekszik rávilágítani, mennyire hihetőek a tények, amelyek egy máig megoldatlan vitás kérdést váltottak ki.

Tárgyaink története (Engineered, 2007) – november 23. 20:10 Viasat Explore

A sorozat ritkán látott alapossággal mutatja be, hogyan készülnek életünk legérdekesebb tárgyai. Megismerkedünk a tárgyak tervezésének részleteivel, sőt, a gyártáshoz használt gépeket, illetve a működőképesség ellenőrzésének módszereit is tanulmányozhatjuk.

Sorozatok

Lőrincz Nándor: Chili vagy Mango – november 23. 18:40 Viasat 3

Az eredetileg okostelefonokra szánt interaktív sorozat most megérkezett a tévé képernyőjére is. A sorozat főszereplői Lili (Muchl Júlia) és Zénó (Poroszlay Kristóf) szemszögéből ismerhetjük meg a randizás férfi-női oldalát.

Chili vagy Mango

David Reynolds, Peter Graham Scott: Az Onedin család (The Onedin Line) – november 24. 20:40 M3

A BBC 1971-ben indult sorozata egy feltörekvő liverpooli kereskedőcsalád történetét meséli el az 1860-as évekből. James Onedin (Oeter Gilmore) már 28 évesen veterán tengerésznek számít és leghőbb vágya, hogy saját hajóját irányíthassa. A cél érdekében még arra is képes, hogy feleségül vegyen egy nőt, akit nem szeret. A megbízható Baines kapitánnyal az oldalán hamarosan bebizonyítja rátermettségét, megküzdenek viharral, lázadással és korábbi munkaadójának támadásaival is.

Robert Rodriguez: Alkonyattól pirkadatig (From Dusk Till Dawn) – november 26. 22:15 AXN Black

Robert Rodriguez Alkonyattól pirkadatig című kultuszfilmjének sorozatadaptációja visszatér az AXN csatornára: ismét kezdetét veszi a vámpírvadászat. „Az első évad fonalát nagyjából ott vettük fel, ahol a filmét elengedtük. Az eredeti alkotásban a legtöbb karakter meghal, a sorozatban azonban életben tartottuk néhányukat, és mindezt megfűszereztük egy jóval komolyabb mitológiai háttérrel, na meg sok-sok vérrel” – nyilatkozta Rodriguez a sorozatról, aminek ezúttal a második évadját követhetik nyomon a nézők.

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..