Sorozat

Sorozatista: A goblin, a barbár és a félork sétál a sivatagban… – HarmonQuest

Nem viccelek, a HarmonQuest websorozat tényleg három fantasy lény bandukolásáról szól, miközben abszurdabbnál abszurdabb helyzetben találják magukat. Oké, ez így nem hangzik izgalmasan, úgyhogy átfogalmazom, hogy biztosan felkeltsem az érdeklődésed. Három komikus és egy rakás sztárvendég egy kitalált Dungeons&Dragons sztori harcosainak bőrébe bújva próbálják teljesíteni a játékmester lehetetlennek tűnő küldetését. A szereplők végig hülyéskednek és improvizálnak, és a készítők az egészet animálják.


Hirdetés

Fiatal koromban sosem D&D-ztem vagy mágusoztam, a Kaland, játék, kockázat könyveket is egyedül, kockák nélkül csalással játszottam olvastam végig (ezt jó volt leírni, megkönnyebbültem), mintha egy sima fantasy könyv lenne. Nem tudom,  milyen egy játékmester által kitalált és gyakran „on the spot” alakított sztori részese lenni, milyen érzés egy kockát dobva 50-es sebzést ejteni egy manticore-on vagy megmenekülni egy sárkány támadásától. Viszont volt egy határozott elképzelésem egy ilyen közösségi estről, amelyet a HarmonQuest sikeresen alátámasztott. Izgalmakkal és hülyéskedéssel teli társasjáték, amely önismereti tesztnek is kiváló, és amelyet hajnali négykor is nehéz abbahagyni. Természetesen még faszább lenne, ha valaki az egész éjszakát élőben meganimálná, de a mai technológia sajnos még nem tart ott.

Természetesen sokkal jobb részt venni egy szerepjátékban, mint külső megfigyelőként követni azt, az animációk nélkül valószínűleg kevésbé lenne élvezhető a HarmonQuest is. De hogy is kell elképzelni a sorozatot? A cselekmény folytatásos, tehát a tíz rész egyetlen nagy küldetést követ végig. Minden epizód elején bejelentkezik az asztaltársaság: a névadó Dan Harmon (ő a félork), aki sokaknak a Balfékek (Community) című vicces metasorozat készítőjeként lehet ismerős, valamint barátai, a barbárnőt játszó Erin McGathy, a goblint játszó Jeff Bryan Davis és a játékmesteri szerepben Spencer Crittenden. Illetve minden epizódban meghívnak egy-egy vendégszereplőt, aki húsz perc erejéig felölti egy baráti, semleges vagy ellenséges karakter gúnyáját. Korábban sztárvendégként írtam le őket, de ez túlzás, többnyire rétegsorozatokból ismert színészekről van szó. Az viszont tény, hogy többségük hamar hozzászokik a gumiszabályokhoz, és elég hamar otthonosan kezd mozogni az elsőre idegen környezetben. Thomas Middleditch a Szilícium-völgyből például mindenkit meglepve kisujjból oldja meg a karaktere elé állított döntéshelyzeteket, Aubrey Plaza (Városfejlesztési osztály) pedig elvont és fura humorával végigtrollkodja a saját epizódját.

A cselekményt többnyire animáción keresztül látjuk, és remek érzékkel csak a legindokoltabb esetekben váltunk vissza a közönség előtt játszó asztaltársaságra: ha kilépnek a karakterükből, vagy ha viccesen reagálnak egy-egy szituációban. Mivel a döntéseik egyáltalán nem szkripteltek, a reakciók valódiak, és nem mindig tudják megállni röhögés nélkül egymás improvizált agyeldobós döntéseit és beszólásait. Aki még sosem játszott ilyet (jelen!), egészen biztosan rögtön kedvet kap hozzá.

A show azért is működik, mert névadója egy rendkívül összeszokott csapatot hozott össze. Harmon éveken keresztül dolgozott együtt többek között a Whose Line is it Anyway című improvizációs show-ból (itthon a Beugró volt hasonló) ismert Jeff Bryan Davisszel és exfeleségével, Erin McGathyvel a Harmontown című heti podcasten, amelynek egy idő után visszatérő elemévé vált a szerepjátszás. Érdekesség, hogy a játékmester Spencer Crittendent mint a D&D-hez értő geeket a Harmontown nézőközönségéből ragadták ki a sorozathoz. Harmon meglátta a formátumban rejlő potenciált, és a The Ricky Gervais Show című, vicces animált podcastet alapul véve megalkotta a saját szerepjátékos produkcióját. A lépés, úgy tűnik, bejött neki, ugyanis az NBC Universal berendelte a második évadot 2017-re, Seeso nevű online tévéhálózatára.

https://www.youtube.com/watch?v=SkRwtQ5Y-T0

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.