Sorozat

Az Úr, aki lájkolta egyszülött fiát – God Friended Me

Hogy fér bele a mai nyugati fiatalok pörgős életébe Isten? A God Friended Me szerint sehogy, ezért a Teremtő ott szól hozzájuk, ahol mindennapjaikat élik: a Facebookon. Áldassék a profilja! Pilotkritika.

Miles (Brandon Micheal Hall) le se tagadhatná, hogy napjaink gyermeke. Tiszteletes apja ellen fellépve podcast műsor gyártásába kezd, melyben az ateizmust hirdeti, eközben egy telekommunikációs cég call centerében robotol, vágyva valami sokkal jobbra. De mit tudhat Miles arról, mi is a jó neki? Hogy még több embert meggyőzhessen arról, Isten miért nem létezik, és ezáltal felelősséget vállaljanak saját sorsuk felett? No, ezt nem szabad, így a már-már arrogánsan felvilágosult huszonéves és az Úr között nyílik egy kommunikációs csatorna: mégpedig a szociális médiában.

A God Friended Me fájóan aktuális akar lenni azzal, hogy a technofília világába emeli be a vallást: egy olyan térbe, amit a tudomány eszközei uraltak el, és amelybe a logika szerint nem férhet bele a felsőbb hatalom. Manapság a Szilícium-völgy kalózai a próféták, az imádat pedig a zsebedben fél percenként rezgő okostelefont élteti. Itt nincs helye az Istennek, mert mindenre képesek vagyunk, mindenhol ott tudunk lenni és mi irányítjuk a végzetünket – Miles is ezt hitte a különös találkozásig.

Isten ugyanis – nem vicc! – bejelöli őt Facebookon,

és ismeretlen embereket ajánl számára ismerősnek: olyanokat, akikkel Milesnak még dolga lesz. Kezdetnek meg is ment az utcán az öngyilkosságtól egy ajánlott ismeretlent, és később sem állnak le a sorsszerűnek tűnő események. Természetesen Miles egyből kétkedni kezd, és összeesküvést sejt, de hamar el kell fogadnia az útmutatást, mert látja a nagy egészet, amiben neki is szerepe van.

Családi kapcsolatokat igyekszik helyrehozni, és alapjában jobb ember lenni. Jótételei pedig karmikusan visszahatnak rá és önnön életét is egy kellemesebb irányba terelik. Egész szép történet is lehetne ez a God Friended Me, ha nem lenne a koncepció ennyire arcba mászó.

Sorozatunknál, bár egyelőre nem szándékozik brutális keresztény propaganda lenni, mégis el kell fogadnunk egy-két játékszabályt az elején. A messzemenőkig ateista nézőket már a cím elijeszti, a többieket a későbbi erőltetett szociális média utalások fogják kétségbe ejteni. Érződik a tévétársaság meetingirodájának ötletelése, ahogy azon gondolkoznak, mit szeretnek, és mit használnak a fiatalok, majd azokhoz igazítják a vallás tematikáját.

Isten mindenhol ott van, hát miért pont a Facebookon ne lenne?

Ettől csak egy lépésre van a Snapchatben való megjelenése, vagy egy saját Istengram. Komolyan ez kell ahhoz, hogy az Y-generációt is bevonjuk a hit témakörébe? Az izzadtságszag leküzdése után azonban rájöhetünk, hogy itt nem a kereszténység van tematizálva. Ez egy modern világ már, tele különböző kultúrákkal, így mindenki istene felcserélhető egymással: nehéz ebben kiragadni a kereszténységet anélkül, hogy nézőket vesztene a csatorna. A God Friended Me magasságosa tehát mindenkié és senkié egyszerre. Nem is hívővé szándékozik tenni a sorozat, hanem „spirituálissá”, ami csak egy lépésre van az ezotériától.

Ha igazán alkalmazkodni akart volna a kor elvárásaihoz, a God Friended Me egy könnyed, vallási diskurzust fenntartó széria lehetett volna – mint az egy évadot megért Living Biblically. Sajnos az abszurd alaphelyzet ellenére komolyan veszi magát. A Hallmark Channel is megirigyelné azt a melodrámát, amit ez a sorozat produkál, ráadásul az első epizód egy kerek egész: 40 perc alatt megtörténik minden dráma és karakterfejlődés, így nincs hova tovább. Legalább a karakterek magával ragadók lennének, de se a főszereplő Miles, se újdonsült útitársa – a kötelező szép csaj – Cara (Violett Beane), se kocka kollégája (a Pi életében a címszereplőt alakító Suraj Sharma) nem érdekes.

Aki kíváncsi hetente egy megváltástörténetre, annak való a God Friended Me, de készüljön fel, hogy semmi igazán tartalmasat nem kap majd az idejéért cserébe. Felszínes viták a vallásról, nagy igazmondások, majd végül lassú léptek az elkerülhetetlen megtérés felé. Kétlem, hogy akár egy második évadot is megérne a szociális médián garázdálkodó Teremtő története. Leiratkozom.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..