Sorozat

A Paradicsom Pokla – Green Frontier

A Green Frontier (Frontera verde) egyszerre misztikus és valódi, fennkölt és mocskos – mintha a True Detective dél-amerikai testvérét látnánk.

A mostanra már a film- és sorozatgyártás terén is abszolút globálissá váló Netflix nem először adott pénzt latin-amerikai produkcióra. A filmek és sorozatok között ott volt a Roma, a Narcos, a 3%, és a sort még bőven lehetne folytatni. Sokféle zsáner, sokféle történet, de a legtöbbjükben ott van az a helyi íz, amit máshonnan nem kaphatunk meg. A Roma egy éteri drámán, a 3% egy disztópián keresztül mutatott rá a régió országainak társadalmi egyenlőtlenségére, míg a Narcos a drog hatalmát, az Ingobernable, a The Mechanism vagy a Wild District pedig a politika bizonytalanságot, a kiskirályok, a hadurak és az oligarchák világát tárta fel.

A kolumbiai Green Frontier ezt a sort folytatja, amihez nem véletlenül szerződtették le Ciro Guerrát, az Oscar-jelölt A kígyó ölelése és a szintén csodálatos Az átkelés madarai rendezőjét. Igaz, Guerra csak az első részt rendezte, de ott olyan szépen kijelölte az utat kollégái előtt, hogy hét epizóddal később is azt érezni, egy újabb Guerra-mozit láttunk.

Mert benne van minden, amit a rendezőtől megszokhattunk: a természet ereje, a törzsi kultúra, a miszticizmus, a vallás, a kultúrák együttélése

– amit olyan lenyűgöző, szuggesztív képeken át közvetít, amilyenekre mostanában nem sokan képesek.

A második epizód elejének narrátora az Édenkerttel azonosítja a dzsungelt, amelyben ott van valahol a Tudás Fája, rajta az ember számára tiltott gyümölccsel. Ezt szeli át egy másik hatalmasság, az Amazonas, amelynek medrét a helyi őslakosok hitvilága szerint egy égből alászálló kígyó vájt. Fontos momentum ez, mert jól jellemzi azt a sokféleséget, ami felvonul a Green Frontier története mögött. Itt mindent a természet határoz meg, bármi is van az előtérben, a háttérben mindig ott a végtelen zöld és gigantikus folyó zúgása.

Ez a lenyűgöző végtelenség azonban egy olvasztótégely: városok, falvak, elszigetelten élő törzsek. Őslakosok, fehérek, feketék, latinok – számtalan nép, számtalan vallás, számtalan hiedelemvilág keveredik itt.

Emberek, akik vagy megtanultak együtt élni a természettel vagy kihasználják azt. Erről a kettősségről mesél a Green Frontier, ami egy szörnyű tömeggyilkossággal kezdődik. Néhány hittérítő apácát lenyilazva találnak az őserdei ösvényen, egyet pedig fellógatva egy elhagyatottan álló gumifeldolgozóban; olyan pózban, amilyenben régen a fehérek „büntették” a munkára fogott őslakosokat. Az apácákat a mérgezett nyilak ölték meg, a fellógatott nőnek azonban kitépték a szívét.

Az eset kivizsgálására a helyi erők Bogotából kapnak segítséget Helena (Juana Del Rio) személyében, aki már az első pillanatban megkapja a helyi ellenállást: a kollégáit vagy nem érdekli ez az egész, vagy szimplán csak korruptak. Kivéve a beszélő nevű Bueno (Nelson Camayo), aki még a saját törzsével is szembeszáll, hogy kiderítsék az igazságot.

Már ha van igazság, mert a történet pillanatok alatt kap egy misztikus, természetfeletti réteget.

A nyomozónő álmaiban felbukkan a kitépett szívű asszony: ő az, aki kimenti az akkor még csak kislány Helenát abból a tűzből, amiben meghalt az édesanyja. Kiderül, hogy a nő, Ushe (Angela Cano) fiatalabb testvére már nyolcvanéves, miközben Ushe holtteste nagyjából húsznak néz ki. Kiderül, hogy a nő beleszeretett egy másik törzsből való férfiba és vele ment. Egy törzshöz, ami a szóbeszéd szerint megtanult eggyé válni a dzsungellel.

Egyre sűrűsödnek a kérdések, összemosódik múlt és jelen, ám a lassan csordogáló történet szépen helyrerakja a puzzle darabkáit, hogy aztán az egészből kirajzolódjon valami, ami nagyon is a valóság. A részletekből pedig, akár egy tanmeséből, előbújik az üzenet: az őserdő, ami a miénk, ami értünk van, ami mi vagyunk, miközben pusztítjuk, miközben arra használjuk, hogy elrejtse a piszkos kis dolgainkat.

Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, hisz a Green Frontiernek sok rétege van személyes tragédiákkal, titkokkal és igen, általános problémákkal is. De ahelyett, hogy elmondanám, jobb, ha mindenki maga hántja le ezeket a rétegeket erről a líraian szép, de prózaian kegyetlen történetről.

A sorozat a Netflixen látható, a trailere pedig ITT.

Avatar

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya