Sorozat

Grisham? Ha te mondod… – A cég

A Csillagkapu esetében tökéletes receptet láthattunk arra, hogyan kell egy sikeres filmből sikeres sorozatot csinálni. Az AXN John Grisham regényének adaptációját, a Tom Cuise főszereplésével készült igancsak jól sikerült A céget gondolta tovább. A sorozatban van fantázia, de aki Sydney Pollack világát szeretné viszontlátni hétről-hétre, bizony csalódni fog – aki viszont beéri egy remek krimisorozattal, jó helyen jár.

A történet tíz évvel a film vége után kezdődik. Mitch (Josh Lucas) és Abby (Molly Parker) már kiléptek a tanúvédelmi programból, és megkísérelnek végre normális életet élni. Mitch testvérével, Ray-jel (Callum Keith Rennie) és annak párjával Tammy-val (Juliette Lewis) saját ügyvédi irodát vezet, a múlt árnyai azonban szépen lassan, szinte észrevétlenül bekúszik az életébe.

A sorozat kezdetben az utóbbi évek trendjeit követve a serialok és series-ek határmezsgyéjén egyensúlyoz: a kezdeti részekben a csapat egy újabb ügy megoldásán dolgozik, miközben egy az epizódokon átívelő nagyobb történet is kirajzolódóban van. A készítők ügyesen játszanak az idővel, az első hat rész alkotott egy egységet – egyszerre haladunk előre az időben, és kapunk újabb és újabb puzzle darabkákat egy végső eseményből. Az első hat rész amolyan alapozónak tűnt, amelyben először összeért a két irányból elindított szál: kiderült, hogy bizony Mitch megint beletenyerelt egy összeesküvésbe, sőt, rendesen palira is vették – és azt még nem is sejti, hogy bizony az egykori cég emberei is a nyomában vannak. És itt indul be csak igazán a dolog.

Ami eddig egy átlagos kis krimisorozat volt, az elkövetkezendő részekben egy óriás összeesküvés-elméletté növi ki magát, amiről igenis nehéz lekattanni. Az egész alapját a mozaikozás adja – nagyon szellemes, ahogy még a főcím is erre játszik rá. Újabb és újabb darabok kerülnek elő a nagy képből, s ahogy egyre gazdagodik az ábra, egyre gazdagodik a sorozat is. Nem csak egyre tekervényesebb történetet kapunk, de egyre komolyabb kérdéseket is. Kiváncsian várom, hogyan alakul a történet, mert bár eddig a karakterektől és néhány minimális utalástól eltekinte nem sok kapcsolódást láthatunk a Grisham-féle eredetivel, úgy sejtem az évad végére valami óriás nagy turpisságra fog fény derülni – annál is inkább, mert Grisham  maga is erősíti a forgatókönyvírók csapatát.

Az eddig elindított szálak száma nagy durranást ígér, de nem csak emiatt, hanem az erős színészgárda miatt is érdemes A céget választanunk. A csapat mindegyike remekül muzsikál, különösen emlékezetes Juliette Lewis Tammy szerepében, szinte lubickol a karakter bőrében, már csak az ő kedvéért is érdemes bekapcsolódni az eseményekbe. Az ellenlábasok oldalán is van egy-két erősen felrajzolt karakter, Martin Donovan Kevin Stack szerepében igazán elvetemült, mégsem egysíkú gonosz figura.

Persze nem akarom azt a látszatot kelteni, mintha A cég tökéletes lenne. Sokszor bosszantóan szájbarágó módon adják át az infókat, és a sok szálnak köszönhetően bizonyos események előkészítése sem éppen kielégítő, de maximálisan tartani tudja a szintet, és történetvezetését és izgalmas karaktereit tekintve mindenképpen igényt tarthat figyelmünkre.

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés