Sorozat

Gyerekkorunk kedvencei – Flúgos futam

flugos_futamPattanásig feszült gyermeki idegszálak, átalakuló járművek, no és Mardel kutya vihogása: a Flúgos Futam százszor jobb volt, mint apa Forma 1-e!

William Hannának és Joseph Barberának köszönhetjük gyermekkorunk legcsodálatosabb (tévé előtt töltött) perceit. Olyan klasszikusok kötődnek a nevükhöz, mint a Tom és Jerry, a Hupikék Törpikék, vagy a Flinstone család, de nekik köszönhetően ismerhettük meg Bocit és Pipit, Dextert és Dee Deet, vagy épp Johnny Bravót. Ráadásul minden idők legszórakoztatóbb autóversenyzős rajzfilmje, a – sajnálatos módon rövid életű – Flúgos futam ötlete is az ő fejükből pattant ki.

Gyerekként ki nem állhattam azokat a hétvégéket, amiket apának köszönhetően a Forma 1-nek szenteltünk. Sosem értettem mi lehet izgalmas az egyforma autók monoton körözésében. Bezzeg a Flúgos futam! Ott igazi verseny folyt cselszövéssel, átalakuló járművekkel és kiszámíthatatlan végkifejlettel.

Ki gondolná, hogy már 46 év eltelt, amióta először vetítették a tizenegy különös versenyautó küzdelmét? Az amerikai CBS csatornán Wacky Races címmel 1968. szeptember 14-én hagyták el először a rajtvonalat a Bunkós testvérek, Százszorszép Szepi, Merci Berci és vetélytársaik. Magyarországon csak évekkel később láthattuk az eszeveszett száguldást a „csigás kettes” jóvoltából, de akár eredeti nyelven is elcsíphettünk részeket a Cartoon Networkön. Már az első részben (Az arkansasi nagy hintában) pattanásig feszülhettek gyermeki idegszálaink, hisz olyan szoros volt a befutó, hogy célfotót kellett elemeznünk a győztes kihirdetéséhez. Mikor láthatott ilyet apa a Forma 1-ben?

A parádés magyar szinkron és a romhányis rímek még viccesebbé varázsolták az amúgyis szórakoztató képsorokat. A narrátor szerepében hallható Kautzky Armand ráadásul Palikot megszégyenítő átéléssel közvetítette a futamokat, ha pedig épp nem a feszültséget fokozta, elbeszélgetett a szereplőkkel vagy segített értelmezni, hogy mi is történik pontosan. Gézengúz Guszti zsörtölődése valahogy mégis kifejezőbb volt angolul. Nagyokat kacagtunk, amikor teljes átéléssel, sajátos angolsággal próbáltuk utánozni Guszti legtöbbet hallott mondatát: „Drat, drat and double drat!”

Sajnálatos módon mindössze egy évadot álmodtak papírra a készítők a szabályokat nem ismerő versengésből. Pedig az iskolában mindennapi beszédtémát generáltak a futamok, és komoly fogadásokat kötöttünk, hogy vajon ki halad át elsőként a célvonalon (én általában Dilinger professzorért és univerzális járgányáért csápoltam). Gézengúz Guszti kutyájának, Mardelnek a nevetése pedig valószínűleg életünk végéig a fülünkben fog csengeni. Igaz készültek még később spin-offok – hazánkban is látható volt a repülőkkel galambot kergető Süsü keselyűk –, ezek viszont már vesztettek abból a különleges hangulatból, amit az eredeti szereplőgárda és történet nyújtott.

Aki újra bepöccentené Dili Dolly automata mini farináját, Pofabe tőrzsőrmester araszoló katonai járgányát vagy Lüke Tóni lepra típusú locomobilját, az kattintson ide, és élje át újból gyermekkorunk Forma 1-ét.

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!