Sorozat

Gyerekkorunk meséi – Egyszer volt… az élet

Il était une fois... la vieAmennyire nem emlékszem a gimnazista biológiakönyvem egyes oldalaira, annyira megmaradt cserébe ez a sorozat – valószínűleg azért, mert a száraz tényanyag testünk működéséről nehezen kel versenyre egy nagy szemű sószórók, vérlemezkék és zsírsejtek bukdácsolásával tarkított rajzfilmmel.

Az 1978-ban útjára indított Egyszer volt… sorozat egyik legfőbb ismérve volt, hogy egyszerre tudott szórakoztatni és okítani, kimerítve ezzel az edutainment fogalmát. Gondoljunk csak a történelem viharain átvonuló Egyszer volt…az ember „évadra”, vagy a később ugyanerre a kaptafára felhúzott Egyszer volt…az ötlet, …a felfedezők vagy …a világűr részekre. Ha valaki már az egyikkel találkozott, akkor a többit is fel fogja ismerni, mivel a karakterek a különböző tematika ellenére mindig visszatérnek – hol egy staphylococcus baktérium, hol egy francia forradalmár képében.

Az Egyszer volt…az élet (vagy másik néven: Hol volt, hol nem volt…az emberi test) 26 részen keresztül mutatja be nagyon aprólékosan és szakszavakat használva hol egy szerv működését, hol egy egész rendszerét – ha jól emlékszem, hasonló volt a felépítése a már emlegetett tizedikes biológia könyvemnek is. Bizonyos dolgok ismétlődnek, pl. csak az első négy epizódban kétszázszor is részesei lehetünk annak, hogyan vágják és gyűrik a géneket a bennünk munkálkodó miniembernek álcázott enzimek, de persze az ismétlés sosem válik egy tanuló gyermek kárára. Érdemes újranézni idősebb fejjel is, hiszen nem csak elnosztalgiázunk, hanem seperc alatt felfrissíthetjük rég elfelejtett biológiatudásunkat a szemről, a nyirokrendszerről vagy a légzésről. Én a mai napig magam előtt látom, ahogy A csontvelő című részben a gonosz fehérvérsejtek agyonverik a véráramban gyanútlanul csoszogó vörösvérsejteket a kis sószórókkal és cukorkákkal együtt.

Il était une fois... la vie

Persze nem volt azért olyan haszontalan az a biológia könyv – sőt szerencse, hogy A születés című résznél picivel árnyaltabban tanultuk meg, hogyan is nemződik az utód. A szexet kis híján egy az egyben átugorjuk: a meztelen férfi és nő a rajzfilmben megölelik egymást, majd egy nagy golyóvá egyesülnek, hát igen… Még ennél is mókásabb az, ahogy a kis versengő spermiumok a beépített lézereik(!) segítségével küzdik át magukat a méhben az útjukba álló akadályokon – persze pontosan az efféle ferdítések miatt találták ki a „következő műsorszám megtekintése csak szülői felügyelet mellett ajánlott” mondókát, így megakadályozható, hogy a tévéző gyereket másnap egy „elégtelen, leülhetsz” várja az iskolában.

Ha reggelente fél hétkor kivet minket az ágy, akkor a Da Vinci Learning csatornán elkaphatjuk a sorozatot, későn kelőknek pedig ezt az oldalt javaslom, ahol az egyes epizódokat magyarul nézhetjük meg.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com