Sorozat

Függöny fel! – Gyilkos a házban (3. évad)

Gyilkos a házban 3. évad

A Gyilkos a házban harmadik évada nemhogy nem veszített a lendületéből és minőségéből, de az első három rész alapján teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy szintet lépett. És még mindig van hová fokozni!

A harmadik évadával a Gyilkos a házban (Only Murders in the Building) stabilan a legjobb krimivígjátékok közé pozicionálta magát. Két szezonnal a háta mögött megvannak a jól bejáratott fogások, amik garantálják a sorozat magas minőségét: Charles, Mabel és Oliver (Steve Martin, Selena Gomez, Martin Short) hármasa, illetve a generációik közti poénok, a csavaros rejtélyek, az egyedi hangulat. Nem fáradt meg a humora, a dinamikája a szériájának, régi ismerősként köszöntjük ezeket a jegyeket, ahogy az Arconia lakóit is. De a Gyilkos a házban nemcsak a jól bevált fogásokhoz nyúl megbízhatóan, de minden évaddal képes valami újat is mutatni – ezúttal jobban, mint bármikor. Ehhez pedig egy minden eddiginél erősebb mellékszereplő-gárda, és némi fókuszváltás kellett.

Ahogy már megszokhattuk, az Arconia penthouse-ában állandóan fluktuálódnak a híres lakók. Két való életbeli sztár (Bono és Amy Schumer) után most egy fiktív filmcsillag költözik az épület lakosztályába. Ő pedig nem más, mint a Paul Rudd által alakított Ben Glenroy: sorozatsztár, akcióhős és hivatásos fuckboy. Paul Rudd ritkán játszik ellenszenves figurákat, de most úgy hozza az arrogáns, felfuvalkodott celebet, mintha nem a jófej, cuki srácokból csinált volna eddig karriert. Glenroyon már a külsején látszik, hogy őt nem a gólya, hanem a páva hozta: a legapróbb ujjtetkótól, a gyűrűkön és a fedora kalapon át a halmozott nyaklánc és sál kombóig a jelmeztervezők kipipáltak minden egyes részletet,

amiről felismerhető egy öntelt hólyag 2023-ban.

Glenroynál tehát egyszerűen nem is találhatnánk jobb alanyt egy gyilkosságra – mint ahogy azt a második évad fináléja is előrevetítette, mely egyben ügyes játék volt a nézői elvárásokkal. (Ki gondolta volna, hogy egy Paul Rudd-karaktert nem sajnálunk, ha emberölés áldozata lesz?!) Az utolsó jelenetből az is kiderült, hogy egy időugrást követően találkozunk a kedvenc triónkkal, akik Oliver Broadwayra visszatérő darabjának bemutatóján ülnek. Ennek a főszereplője az első mondata után holtan összeeső Glenroy.

Gyilkos a házban 3. évad

Sztár nélkül nincs darab, hullával viszont van podcast. Ez lesz a harmadik évad központi dilemmája is: nem csupán az a kérdés, hogy „Ki ölte meg Ben Glenroyt?”, hanem az is, „Hogyan tudja Oliver megmenteni a színdarabját?”. A kettős fókusz kettős helyszínt is kíván. Ugyan az Arconia továbbra is megmarad a sorozat negyedik főszereplőjének – a penthouse új lakóján kívül Oliver lakásába helyeződnek át a próbák –,

egy picit el is távolodunk az impozáns lakóháztól.

A színház szintén fontos szerepet tölt be ebben a szezonban. Videófelvételek, próbák, előadás és visszaemlékezések helyszínéül szolgál a színház épülete, ahol ismét megvan a szerepe a hármasunk minden tagjának. Mabel elsősorban Glenroy rajongójaként lóg be a próbára, miközben Charles bebizonyítja, hogy nemcsak a tévés nyomozó Brazzosként, de a színpadon is helytáll, Oliver pedig, mint tudjuk, a rendezői visszatérésére készül. Emellett felfedez egy istenadta tehetséget is, akinek egészen mostanáig kellett várnia az áttörésre. Ő Loretta, akit a csodálatos Meryl Streep alakít.

Gyilkos a házban 3. évad

Egy olyan kaliberű színésznőt, mint Meryl Streep csakis úgy lehet bevezetni, mint ahogy az a harmadik évad első epizódja tette: egy komplett élettörténettel, melyben öt perc alatt a szívünkhöz nő a karaktere, és őszintén meghat minket, hogy végre beteljesülhet az álma. Streep olyan magasságokba emeli a Gyilkos a házbant, amire csak az ő midászi érintése képes. (Maradjunk annyiban, nehéz lesz ezt überelni egy potenciális negyedik évadban.) Oliver musicallé avanzsált darabjának betétdalát Streepnek nem volt kötelező úgy előadnia, hogy attól azonnal összeszoruljon a torkunk, de ő mégis ugyanúgy megsiratott minket, mint annak idején a Mamma Miában. Ráadásul gyönyörűen harmonizált a hangjával az Emily Párizsban Ashley Parkja, aki a netflixes szériában már az unalomig megmutatta, mennyire kiváló énekesnő.

És ha már az ismerős arcoknál tartunk, nem hagyhatjuk ki Jesse Williamst sem.

A dokumentumfilmes Tobert (igen, Robert T-vel) nem tartja be az első epizódban tett ígéretét, és bőven hallatja még a hangját a filmje alanyának halála után. És milyen jól teszi: a Williams és Selena Gomez közti kémia már egyetlen közös jelenettel jóvá teszi az előző szezon Cara Delevingne-féle szekunder szégyen-gyárát. Tobert jelenléte azonban a Gyilkos a házban triumvirátusának megbomlásával fenyeget. A két szezon közti időszakban Mabel, Charles és Oliver nem találkoztak olyan sűrűn, a színdarab megmentése, és a gyilkosság felgöngyölítése pedig teljes embert kívánó feladatok; potenciálisan meg kell tehát osztaniuk majd az erőiket.

Gyilkos a házban 3. évad

Azonban továbbra is az ő barátságuk a legjobb része a sorozatnak, így hiba lenne teljesen feloszlatni a hármasfogatot. Nyilván szurkolunk a musical sikerének, és foglalkoztat minket, ki ölte meg Ben Glenroyt, de a legjobban mégis az érdekel, mi van Charlesszal, Oliverrel és Mabellel. Túléli a barátságuk gyilkosságok nélkül? Mi van, ha Mabel kiköltözik az Arconiából? Látjuk még őket újra szorosan együtt dolgozni? Mert nem csak a nyomozás megy nekik akkor a legjobban, ha folyton egymás nyakán lógnak, de a Gyilkos a házban is ekkor működik igazán. Indokolatlanul jó ez a trió, a valószerűtlen egymásra találásuk adja a sorozat szívét.

Emellett a Glenroy-ügy megoldásában is szükségük lesz mindhármójukra, a mostani áldozatunkat ugyanis szó szerint bárki eltehette láb alól. Mindenki sárosnak tűnik, még Loretta is. Bár a karaktere az első évad Janjét idézi, ha rá is vetődik a gyanú árnyéka, nem gondoljuk, hogy az több lenne egy red herringnél – a lusta dramaturgiai megoldások továbbra sem jellemzőek a sorozatra. Sőt, ha minket kérdezel, szerintünk a Gyilkos a házban harmadik évada húz egy Agatha Christie-t – a kérdés már csak az, hogy Gyilkosság az Orient Expresszen vagy Halál a Níluson lesz-e belőle…

A Gyilkos a házban a Disney+ kínálatában látható.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com