Sorozat

Ha ilyenek vagyunk, inkább pusztuljunk ki! – The Last Man on Earth

the_last_man_on_earth_4Zseniális egyszemélyes sitcom egy nyílt posztapokaliptikus világban? Jól hangzik, de sajnos még várnunk kell rá. A The Last Man on Earth csak az első rész végéig tudja fenntartani ezt az illúziót. (Enyhén spoileres kritika.)

A The Last Man on Earth olyan egyszemélyes komédia, amelynek kudarcához több egysíkú karakter asszisztál. A sorozat pedig már a második ember megjelenése után sokat veszít zsenialitásából, a tér jelentősen beszűkül.

Főhősünk, a Will Forte alakította Phil Miller egy átlagos kisember, aki híján van minden különleges képességnek. Érthetetlen, hogy tudott megmenekülni a Földet kipusztító halálos vírus elől, de igazából nem is fontos, hogy egy műtőasztalon találta magát lekötözve vagy egy vízzel teli fürdőkádban ébredt fel meztelenül. Azt sem tudjuk meg, hogy majomtól vagy denevértől származik a kór – de ezzel nem is kell foglalkoznia egy komikusnak.

A kórnak egy év után már semmi nyoma, épp csak annyira kellett, hogy újszerű közeget teremtsen a FOX komédiájának. Bár az első epizód egy pillanatra képes elhitetni, hogy lehet élvezhető sitcomot készíteni egyetlen ember, egy hallgatag teremtő és néhány némán bámuló röp-, kosár-, golf-, tenisz- és még ki tudja milyen labda szerepeltetésével. A rossz hír az, hogy ha lehet is, azt nem Will Forte fogja letenni az asztalra (ő jegyzi is a sorozatot). Ha a százperces Legenda vagyok készítői sem tudták megállni, hogy a híresebbik Will mellé találjanak újabb túlélőket, majd pont egy 13 epizódos komédia fogja ezt meglépni…

the_last_man_on_earth_3

De fogadjuk csak el, a sitcomokat a szereplők közti kapcsolatok, párbeszédek működtetik, a FOX túl nagy kockázatot vállalna egy forradalmi lépéssel. A probléma viszont nem ott van, hogy a cím nem állja meg a helyét, hanem hogy kiket és milyen módon hoz be a színre.

A sorozat nem hogy forradalmi lépésekkel nem kekeckedik: egyenesen egyetlen sémára építi fel az egész szezont. Minden második-harmadik epizódot azzal zár, hogy megjelenik egy újabb túlélő, aki a korábbi történéseknek teljesen új löketet ad. Amit az írók a már megismert szereplőkből ki tudtak hozni ebben a nyílt, és lényegében végtelennek tűnő világban, azt szégyenszemre kihozták mindössze két epizód alatt, a továbblépéshez újabb és újabb szereplőkre van szükség. Na de milyenekre?

the_last_man_on_earth

Lehet, hogy túlzásnak hangzik, de minden egyes mellészereplőnek egyetlen külső és egyetlen belső tulajdonsága van. A csúnya és diliset, a szőke és cinikusat, a kövér és kedveset, az idős és kanosat, a fiatal és kanosat, illetve a sármos és ügyeset ezzel a mondattal be is mutattam, több időt nem is fecsérelnék rájuk. Csak azért fontosak a sorozat számára, hogy a főszereplő újabb problémákba keveredjen.

És ezzel el is érkeztünk a sorozat legmegbocsáthatatlanabb hibájához: Phil Miller egy utálatra méltó seggfej. Az összes élő ember közül (igen, így könnyű, de akkor is) a leglustább, minden problémából hazugsághalmazokkal próbálja kivágni magát, és mint az „utolsó” élő ember, elsődleges és talán egyetlen életcélja, hogy lefeküdjön a szőke-és-cinikussal. Ennek érdekében pedig bármit megtenne. Még ha ezen a Föld újranépesítése bukik is el. Tíz részen keresztül követni egy kanos, hazug, szerencsétlen férfi aljas játszmáit nem hogy már unalmas, de idegesítő is.

https://www.youtube.com/watch?v=ZmHZLjL_tVY

Valószínűleg ezt a készítők is érzékelték, mivel az évad végén igyekeztek néhány percre megsajnáltatni Philt, de most szólok, hogy ez édeskevés ahhoz, hogy a Föld újranépesítése mellett tegyem le a voksom.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com