Sorozat

A csattanó előtt – Hacks: A pénz beszél

Az új évadjával visszatérő Hacks: A pénz beszél, az HBO váratlan sikersorozata pontosan ott folytatja, ahol az előző évad abbamaradt, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudna újat mutatni vagy új színt vinni a főszereplő komikák kapcsolatrendszerének alakulásába.

Szinte napra pontosan egy éve, a hagyományos értelemben vett tavaszi tévés szezon utolsó pillanataiban érkezett meg a Hacks , ami néhány hét múlva már 15 Emmy-jelölést tudhatott magáénak. Igaz, hogy a sorozatot nem előzte meg olyan felhajtás mint sok más társa premierjét, mégsem ezért olyan váratlan az a siker – persze hogy nem, hisz mégis csak egy és HBO-sorozatról beszélünk. Sokkal inkább ezért, mert

a Hacks nem feltétlenül az a sorozat, mint aminek látszik.

Mert hát nézzük meg az alapfelállást: adott egy idős, a karrierje alkonyán járó komika, Deborah (Jean Smart), akit a sors összekényszerít egy fiatal, viszonylag a pályája elején járó komikus nővel, Avával (Hannah Einbinder). Ha ezt nézzük, a sorozatból ugyanúgy lehetett volna egy feminista Furcsa pár, mint egy mester és tanítványa történet.

Sőt, a legelső epizódot megnézve azt is gondolhattuk volna, hogy a Hacks egy jó öreg megmondó alkotás lesz. Ott derül ki ugyanis, hogy Ava karrierje azért van parkolópályán, mert a közösségi médiában eleresztett egy ostoba poént valami szenátorról meg a meleg fiáról. Az is kiderül, hogy Deborah-nak azért szánnak idő előtti nyugdíjazást, mert a hosszú évek óta ugyanabban a kaszinóban futó műsorát lecserélnék egy fiatalosabb és modernebb produkcióra. Ezek után szinte adja magát, hogy az alkotók olyan közkedvelt témák mentén fűzzék tovább a történetet,

mint a #metoo, a cancel culture vagy a nők helyzete a szórakoztatóiparban.

És ha már itt tartunk, a Hacks lehetett volna az a széria, ami megvizsgálja, hogy egy ilyen, túltabusított világban mi a komédia jövője.

Félreértés ne essék, ez mind ott van a sorozatban, mégsem mondhatjuk azt, hogy a Hacks ilyen vagy olyan, ez vagy amaz. Visszatérve az alapokhoz – Ava a meggondolatlan poén miatt egy új, számára kényelmetlen szituációba kényszerül a szintén helyzet elé állított Deborah oldalán –, azt látjuk, hogy ez a motívum keretezi a sorozat első évadját, hisz az utolsó jelenetek pontosan ugyanezt játsszák újra: a fiatal lány egy hirtelen felindulásból elküldött e-mail következményeit várja, miközben Deborah kénytelen kilépni a hosszú évek alatt felépített komfortzónájából.

Egy helyben topogásról viszont szó nincs, hisz a két eseménysor között egy gyönyörűen felépített viszonyrendszer bontakozik ki, és ez az, ami a sorozat igazi esszenciáját adja, ez az, amitől a Hacks különleges lesz.

Mert miközben fel-felbukkan a fentebb említett témák mindegyike, a Hacks igazi lényege az az út, amit Ava és Deborah együtt kénytelen bejárni. Az egyik epizódban egy hollywoodi nagymenő szájából hangzik el, hogy ebben a bizniszben minden a „valamit valamiért” elvén működik. Csak egy kis közjáték ez, mégis fontos kulcsmondat a történet intimebb, zártabb szféráját tekintve csakúgy, mint a nagy összképet.

Üvegplafon ide vagy oda, mind Avával, mind Deborah-val baj van, és ezt bizony be kell látniuk. Ava túl hirtelen, azt hiszi, minden a jelen és minden a progresszió – meg úgy egyáltalán, túl sokat hisz magáról. Ezzel szemben Deborah azt hiszi, hogy ha egyszer megmászta a hegyet, akkor már mindig a csúcson van – és aki a csúcson van, az a csúcs.

Kétféle díva attitűd ez, de két közös van bennük, mindkettő bicskanyitogató és egyik sem előremutató.

És, hogy kimozduljanak ebből, ahhoz újra meg újra kínozniuk kell egymást; csiszolgatni és csiszolódni, hogy olyat alkossanak, ami jó, ami más, és ami pénzt hoz. Kicsit szájbarágósan, meg kell tanulniuk kezelni a múltat és a jelent, hogy kézben tudják tartani a jövőt. Jean Smart és Hannah Einbinder pedig több mint tökéletes páros ehhez, úgy hoznak létre egy példabeszédet, hogy az egy pillanatig sem demagóg vagy átlátszó.

Mire bezáródik az első szezon kerete, már tudjuk, hogy ez az út még hosszú, de a változás folyamatban van. A második évadból kijött két epizód ebből ad ízelítőt. Lehet, hogy mindketten ugyanolyan buta helyzetben vannak, mint a legelején voltak, de ennek már új tapasztalatokkal futnak neki. Deborah nem fél tőle, hogy elkezdje megmászni az újabb hegyet, miközben Ava épp tanulja, hogy a tetteinek következményei vannak.

A Hacks: A pénz beszél az HBO Max kínálatában érhető el.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!