Sorozat

Hagyomány és evolúció – karácsonyi műsortár

tvkariA karácsonyi műsortárban nem könnyű eligazodni. Szirupos romantikus vígjátékok, állatos-kutyás-fantázialényes családi mozik, vallási vagy történelmi témájú alkotások mindenütt. Ráadásul mindez a tradíció konzervatív szekerén gördül elénk, mert csak kevés fontolva haladó műsorszerkesztő mer újdonságot feltálalni mozgóképes desszertként. Hogy megkönnyítsük a választást, a hagyomány és evolúció szemléleti keretében összeszedtük, idén milyen filmekkel versengenek kegyeinkért a csatornák.

A karácsony a plázastresszen, a kajamérgezésen és az évente egyszer, ilyenkor látott unokatestvéreken túl a tévébűnözésről is szól. A modern kor emberének képéhsége csillapíthatatlan. Tudják ezt a különböző tévécsatornák is, közszolgálati vagy kereskedelmi hovatartozástól függetlenül, műsorszerkesztőik ráadásul a bevett receptet is ismerik. Mottójuk: Járt utat járatlanért el ne hagyj! Mert tisztában vannak vele, hogy a fellengzős hipszter vagy értelmiségi panaszok ellenére a magyar közönség – hagyománytiszteletből, nosztalgiából vagy éppen az új generáció kinevelése végett – még mindig vevő az ezerszer lerágott mozgóképes csontok újbóli fogyasztására. Karácsonyi repertoárjukat így aztán csak nagy ritkán frissítik fel a csatornák egy-egy romlatlan szerzeménnyel. Igaz, gondolhatunk-e konzervatív rostára hálásan is, mert a közvélekedéssel ellentétben igencsak nehéz rátalálni az érdemi és valódi értéket közvetítő, karácsonyi vagy az ünnep hangulatához illő mozifilmre. Sarkítva a mondást: Jobb ma egy Reszkessetek, betörők, mint holnap egy színtiszta tengerentúli blődli! Az alábbiakban tehát azzal lesztek kénytelenek szembesülni, hogy a paletta összetétele csupán alig-alig változott, elkeseredni azonban nem szabad, mert akadnak figyelemreméltó újdonságok, illetve remekbe szabott filmklasszikusok is. A hagyomány és az evolúció csatájában az utóbbi műsorrendi összetevő – ha lassan is, de – utat tör magának!

demotiváló

Hagyomány és evolúció 1:0 –Állj már üresbe. Hogy van toll a füledbe?

Idén is könnyen belerázódhatunk az ünnepekbe, ugyanis Reszkessetek betörők lesz 2012-ben is – nem is egyszer. Hétfőn 18:55-kor (ismétlés kedden 13:05-kor) az RTL Klub jóvoltából megszámlálhatatlan mennyiségű reklám kíséretében meditálhatunk a karácsonyi klasszikuson. Persze nem marad el a folytatás sem: kedd este 18:55-kor (és szerdán 13:05-kor) érkezik a második rész. Ha azt hiszitek, megússzátok ennyivel, nagyot tévedtek: a harmadik részt a Cool tűzi műsorra szerdán 19:15-kor, a negyedik részt pedig a FilmMánián hétfőn 17:10-kor nézhetitek meg.

Hagyomány és evolúció 2:0 – „Totó, azt hiszem, már nem Kansasben vagyunk.

Minden évben kijut egy csokor klasszikus musicalekből, zenés filmekből is: a sort idén a Mary Poppins nyitja hétfőn az RTL Klubon 10:05-kor, a folytatásban kedden 17:45-kor a Hello Dolly, majd a My Fair Lady érkezik a Film+2, illetve a Story4 jóvoltából, a sort végül az Óz, a csodák csodája zárja szerdán az m1-en 17:45-kor. A zenés szekciót erősíti idén a számtalan variációban ismert Karácsonyi ének is, melyből hétfőn a FilmMánia 18:45-kor A musical alcímű változatot vetíti. A Karácsonyi ének mellett a Diótörő, ami nélkül nem múlhat el ünnep: az idei adagot az m1 biztosítja, hétfőn este nyolctól.

turboman

Hagyomány és evolúció 3:0 – „Kéne egy Turbo Man karácsonyra?

Nincs karácsony bűnbánó apák nélkül sem, idén Tim Allen, Arnold Schwarzenegger és Michael Keaton szánják-bánják, mindhárman szerdán. 16:45-től az RTL Klubon Télapu 3. – A szánbitorló, 20:30-tól az HBO Comedy-n Hull a pelyhes, végül 21:45-kor az m1-en Hóbarát.

Hagyomány és evolúció 4:0 – „Kell nekem Natalie…állami ügyben.

Romantika is kell dögivel, 2012-ben az Igazából szerelem a legnagyobb sláger, három csatorna is műsorra tűzi. Hétfőn 16:35-kor az RTL2-n, 21:00-kor a Viasat3-on, kedden 21:05-kor pedig a tv2-n csodálhatjuk meg Hugh Grant táncát. De továbbképezhetjük magunkat Sissi-ügyben is. A sorozat hétfőn 14:40-kor indul, a második rész kedden ugyanabban az időben, a harmadik rész pedig szerdán 14:25-kor. Catherine Zeta-Jones és Aaron Eckhart hétfőn este 21:00-kor szeret egymásba az Ízlések és pofonokban. Ugyanebben az időpontban a Fem3-on Ralph Fiennes Jennifer Loper kegyeit próbálja elnyerni az Álmomban már láttalak című romantikus filmben. És persze nem maradhat el a Sztárom a párom se; időpont szerda 21:00.

Composite

Hagyomány és evolúció 4:1 – „Sárkány van nálam és nem félek használni!

Ahogy a Pixar komoly felfrissülést okozott a kortárs animációs mozifilmek tekintetében, úgy a kereskedelmi televíziók is felüdítették a műsortárat ezen alkotások levadászásával. A Jézuska eljövetelét leginkább a legkisebbek várják, s hiába divat a kereskedelmi csatornák kritizálása, szimpatikus húzás a részükről, hogy főműsoridőben a porontyoknak próbálnak kedveskedni. Idén ráadásul némi újdonsággal is előálltak. A tv2-n hétfőn a Shrek a vége, fuss el véle, kedden a jóval igényesebb Elvitte a víz, szerdán pedig a kissé lejárt lemeznek tetsző Madagaszkár 2 tűnik fel.

Hagyomány és evolúció 4:2 – „Férfiharisnyát nem fogdosok!

Aki viszont valódi filmélményre vágyik – meglepő módon, számára is van remény. Szerdán 16:25-kor magyar csemegét kínál a Duna, hiszen műsorra tűzi a Simon Menyhért születését, majd aznapi programját a franciák Oscar-jelölt filmjével, a Kóristákkal fejeli meg. Hétfőre visszaugorva az m1 21:45-kor adja le a legújabb Jane Eyre-t, öt perccel később startol a Hálózaton A Kilimandzsáró hava. A Story 4-en hétfőn este 22:40-kor kezdődik a Miss Daisy sofőrje, amelyben Morgan Freeman és Jessica Tandy tolmácsolja nekünk az igaz barátság szellemiségét. Kedden este nyolckor már a királyi tévé is a toleranciára nevelne, ráadásul az utóbbi évek legszebb karácsonyi filmjével, Életrevalókkal – holott a francia filmnek köze sincs a karácsonyhoz. Talán éppen ebben áll a nagy titok: ne a feldíszített fenyőfát keressék a műsorszerkesztők a filmekben, hanem a lélekmelengető mondanivalót! S akkor talán jövőre porondra kerül a Fifti-fifti vagy akár a Pi élete is.

Addig is táncoljunk egyet Omar Sy oldalán! Boldog karácsonyt!

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com