Sorozat

Halálos találkozások – Trónok harca 4. évad

Tronok harca (Game of Thrones)

Tronok harca (Game of Thrones)Hatalmas lendülettel indult a Trónok harca negyedik évada, amely új szerkezetével, tökéletesre csiszolt látványvilágával, javuló alakításaival a széria eddigi legjobbja lett.

Cikkemben igyekszem kerülni a fordulatokat, noha a sorozat ezen pontján szerintem már nem tudnak új nézők becsatlakozni. Az évad egyik fele a találkozásokról szól: vándorló vagy hajózó karakterek váratlan, gyakran halállal végződő egymásba botlása még úgy is nehezen követhető, ha az ember többször látta az egyes évadokat. A hagyományos szériáktól eltérően a Trónok harca hozzávetőlegesen negyven-ötven szereplőt mozgat – emiatt is lehetséges, hogy néhányukkal csak minden második részben találkozunk.

A negyedik évadban ráadásul néhány színészt lecseréltek a készítők. Szembetűnő változás Daario Naharis cseréje (Michiel Huisman Ed Skrein helyett), igazán viszont Gregor Clegane esetében beszélhetünk egy óriási kaszting-sikerről: a kegyetlen harcos eljátszására leszerződtették a több mint két méter magas izlandi testépítőt, Hafþór Júlíus Björnssont. Más karakterek is visszatérnek a régmúltból (közülük sem mindenki éli meg az záróepizódot), sőt különböző hagyományok, eskütételek és szokások is, ezek tovább erősítik e fiktív világ hangulatát. Egy olyan világét, amely ha egyszer beszippant, többé nem enged.

Tronok harca (Game of Thrones)

A Trónok harca mint fogalom más szempontból is érvényesül. Ez nem tévé többé: nincsenek hibák a készítők részéről, mindent olyan aprólékosan terveztek meg, ami korábban csak a kasszarobbantókra volt jellemző. A Trónok harca A Gyűrűk Ura egyenes ágú leszármazottja, egy-egy évad terjedelmében, fordulataiban és látványában is megfeleltethető Peter Jackson trilógiájának.

Rendre két kérdés merül fel a sorozattal kapcsolatban. Nem lenne-e jobb, ha az egyes részek egy-egy karakter történeteit dolgoznák inkább fel? Mindkét verzióra van példa, akárcsak a második évadban, ezúttal is láthatunk egy olyan epizódot, amely egy helyszínen és egy jól behatárolható időintervallum alatt játszódik – ez azonban egy kivételes esemény köré épül. George R. R. Martin regénye inkább ehhez hasonló: az idő egy linerális tengelyen halad, az olvasó a térben viszont mindig más karakternél „időzik”, ezáltal viszont sokszor lemarad a fontos eseményekről. Számomra ez kizáró ok volt (a könyvet be is fejeztem az első kötettel), és a negyedik évad kellő választ ad arra, hogy a számos véletlenszerű találkozás miatt szükség van az egyes szereplők folyamatos követésére.

Tronok harca (Game of Thrones)A másik kérdést a Netflix vetette fel. A streaming-szolgáltató az utóbbi években a sorozatok sugárzása mellett saját gyártású tévéműsorokat is készít (Kártyavár, Orange Is the New Black), amelynek összes részét egybe tölti fel. Vajon a Trónok harca is jobb lenne így? Annak ellenére, hogy néha nehéz követni, ki kicsoda, mégis a negyedik évad tökéletesen megmutatta, hogy mennyivel izgalmasabb várni egy-egy új részt, hiszen itt tényleg bármikor meghalhat bárki (a széria záróepizódjába négy visszatérő karakter halt bele).

A negyedik évad tehát a sorozat legjobb vonásait erősíti fel. A rendkívül erős színészi alakítások (Peter Dinklage-nek jár az Emmy a hatodik (vagy a tizedik – főszerk.) részért!) és az elképesztő látványvilág (Braavos vagy a csata a Falon) feledtetik velünk a gyengébb részeket (szerintem a hetedik volt a leginkább felejthető), sőt ezúttal romantikából is többet kapunk, szerencsére a legaranyosabb formában. Gyengeségnek továbbra is Kit Harington színészi játékát kell megemlítenem, ezen felül pedig a néha bosszantó westerosi mászkálásokat. A legrosszabb mégis az, hogy most újabb kilenc hónapig várhatunk a következő részre…

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés