Sorozat

A divatvilág nem túl diszkrét bája – Halston

Ryan Murphy legújabb Netflixes alkotása egy excentrikus, meleg divattervezőről szól, aki a maga idejében meghatározta az amerikai női divatot. Halstont Ewan McGregor alakítja, ő a fénypontja az amúgy felszínes életrajzi sorozatnak. 


Hirdetés

Egyszerűen Halston – ez a címe annak a Steven Gaines által írt életrajzi könyvnek, amin Ryan Murphy legújabb, Netflixnek készített sorozata alapul. Bár Halston, az ikonikus amerikai divattervező védjegye az egyszerű, letisztult, elegáns ruhakölteményei voltak, maga az ember legkevésbé sem mondható egyszerű esetnek. Egy igazi művész volt, aki nem értett az üzlethez, s végül ez okozta vesztét. 

Halston, teljes nevén Roy Halston Frowick (Ewan McGregor) gyökerei nem túl pompázatosak: egy indianai kisvárosban született, átlagos családban. Mi már befutott New York-i kalaptervezőként ismerjük meg, kinek dizájnjait maga Jackie Kennedy is viseli. Halston tehetsége nagy adag ambícióval párosul és ennek köszönhetően kis butikja igazi divatházzá növi ki magát. A 70-es években a legendás Studio 54-ben bulizik híres barátaival, köztük Liza Minellivel. Viszont egy sor rossz üzleti döntés és a hegyekben álló kokain alatt megtörik a zseni szárnyalása.

Halston a szintén Indianából származó Ryan Murphy provokáló, extravagáns stílusjegyeit viseli magán. A divatvilág (sokszor hamis) csillogása, a 70-es évek drogtól és szextől fűtött bulijai és a fanyar humorú, excentrikus, nyíltan homoszexuális főszereplő tökéletes alapanyag egy igazán murphys sorozatnak. Viszont a hívogató felszín mögül hiányzik a mélység, ami egy életrajzi alkotástól mégiscsak elvárható.

Az első részben Ed (Sullivan Jones), Halston újdonsült szeretője arra kérleli a divattervezőt, engedje közelebb magához.  „Szeretnélek igazán ismerni”- mondja, amivel mintha a néző kívánságát hangoztatná. Ez talán a legtalálóbb jelenet az 5 epizód közül, amiben Ed kérdőre vonja Halstont, példának hozva erőltetettnek tűnő, vontatott hangját.  „Mintha imitálnál valakit” – és igaza van, az egyfolytában elegánsan cigarettázó, polírozott divatdiktátor mintha örökös szerepet játszana.

Ez nem Ewan McGregor hibája, aki mindent megtesz, hogy alakítása ne váljon monotonná a 250 percnyi játékidő alatt.

McGregor karizmatikus és szórakoztató Halston szerepében, de a forgatókönyv nem enged neki többet. Nem hagy időt se Ednek, se nekünk, hogy igazán megismerjük a felvágott nyelvű, sokszor kiállhatatlan hedonista géniuszt. Szinte száguld a cselekmény: Halston ruhát tervez, Halston felesel, Halston kokaint szippant, Halston szexel, Halston szórja a pénzt… Néha egy-egy flashback a szomorú gyermekkorról és a fenyegető apafiguráról, amit az írók rögtön előkapnak, amint drámai mélységet kell adni a karakternek. 

HALSTON (L to R) EWAN MCGREGOR as HALSTON, DAVID PITTU as JOE EULA, and REBECCA DAYAN as ELSA PERETTI in episode 104 of HALSTON Cr. ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX © 2021

Halston saját nevének megszállottja, ami ennek megfelelően kismilliószor elhangzik minden szereplő szájából. Csupa tehetséges ember veszi körül: divatillusztrátor Joe Eula (David Pittu), Elsa Peretti (Rebecca Dayan) ékszertervező és persze Liza Minelli, akit Krysta Rodriguez üdítően, mindenféle olcsó utánzás nélkül hív életre. Kissé csalódást kelt tehát, hogy Halston sleppjének, még a sztár Minellinek is fő életcélja a divattervező követése, támogatása, életük körülötte forog. Kihagyott lehetőséget rejt a mellékszereplők egysíkúsága, ami ürességet teremt, s ettől Halston alakja még inkább egocentrikusnak tűnik.

A hanyag írás mellett a vágás is hagy maga után kivetnivalókat: sok az ismétlés. Többször is előfordul, hogy két egymást követő jelenetben ugyanaz a sor elhangzik pár másodperc különbséggel. Halston meghajol és halstonos vontatottsággal megköszöni a tapsot, majd a következő jelenet elején ugyanazzal a hangsúllyal köszön meg valami mást. Egy kis odafigyeléssel el lehetett volna tüntetni az ilyen bosszantó repetíciókat.

A sors iróniája, hogy Halston végül eladja nevét egy rakás pénzért és barátainak szép lassan elegük lesz belőle. A sorozat a két utolsó részben egy tanulságos mesévé válik, ami a pénzhajhászás, a hírnév és a drogok ellen int. Egyedül az alkotás marad, az ihletett és bemocskolhatatlan alkotás, ami megmentheti az egykor méltatott művészt. A sorozat egyik pozitívuma, hogy nagy hangsúlyt fektet az alkotás folyamatának bemutatására, ami közben a divattervezőt csillogni láthatjuk. 

Hogy Halston mégis üresen cseng, arra talán Ryan Murphy sűrű menetrendje ad magyarázatot. Elég egy pillantás az imdb oldalára, hogy megszédüljünk 2020-ra és 2021-re kiírt projektjeitől. Ezeknek nagy részéért Netflix a felelős, aki 300 millió dollárért 5 évre leszerződtette a producert. Ennek a kollaborációnak az eredménye többek között a The Prom: A végzős bál, A politikus és a Ratched, amik közül egyik se váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A színektől zsongó, stilizált látvány és közepes forgatókönyv kombinációja a Halstonra is érvényes.

A minisorozat struktúrája tökéletes lett volna egy már elfelejtett, extravagáns divatdiktátor sikerekkel és kudarcokkal teli életének feldolgozására. A Halston készítői viszont egy inkább harsány, külsőségekre koncentráló sztori mellett döntöttek. Ewan McGregor hősiesen igyekszik szívet csempészni bőszen kokainozó és feleselő karakterébe, s neki köszönhetően végül szerethetővé válik a legendás divattervező.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés