Fókuszban Sorozat

Az informatika hajnala – Halt and Catch Fire – CTRL nélkül 1. évad

la_ca_0513_halt_&_catch_fireA CTRL nélkül vagy leánykori nevén Halt and Catch Fire egy ütős, bevállalós sorozat geekeknek, amely a nyolcvanas évek első felében játszódik, és azt a korszakot mutatja be, ami a számítógépipar berobbanása előtti pillanat. Az AMC csatorna már itt kopogtat az ajtón, és a mai magyarországi sorozatok futása alapján akár még zászlóshajója is lehet az indulásnak.

Augusztus óta tudjuk, de az elmúlt néhány évben egyre inkább téma az AMC magyarországi indulása, ami olyan új generációs sorozatok gyártásával lett ismert, mint a The Walking Dead, a Breaking Bad vagy még korábbról a Mad Men – Reklámőrültek (ez volt az első saját projektjük), ezek nagy része azonban már fut, vagy le is futott más magyarországi csatornákon. Ilyen megmaradó néhány jelenleg kurrens, vagy mondjuk felfutó ágban lévő sorozata, leginkább a TURИ: Washington’s Spies vagy a The Divide mellett a CTRL nélkülnek juthat a legtöbb fókusz, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt néhány évben igencsak megnőtt az érdeklődés az informatika hajnala iránt, és ez egyre kevésbé csak a szakembereket érdekli. Elég, ha annyit mondok, Steve Jobs, akire azért történnek utalások, de nagyon finoman, megengedve a titkos összekacsintást a geekekkel, elhangozni a neve persze nem fog.

Mert ez a sorozat nem róla szól. A Cardiff Electric nem a keleti parti hűvös IBM, de nem is a californiai napsütötte Apple, hanem Dallas városából jött. A hely, ahol magától értetődő módon keveredik az asztalra feltett láb és a cowboy kalap az öltönyt és nyakkendőt húzó, társadalmi igazságosságról szóló projektmenedzser imidzsével, hogy valami elvetemült ötlet alapján próbálja meg betenni lábát európaiaknak való marketingdumájával az asztali számítógépek piacára. Már a sorozat elején mindenki lebeszélné tervéről a három főszereplőt, akik persze sok és valóban váratlan fordulat után jutnak el a tizedik, befejező epizód talán mindnél váratlanabb, de egy kis agyalás után mégis egyértelmű utolsó fordulatához.

De mégis, milyen ez a Halt and Catch Fire? Nem, ez nem Earth, Wind and Fire, ahogy én gondoltam rá a kezdetekkor, hanem egy számítógépes parancs, amit ugyan elmagyaráztak a pilot legelején, de nem értettem akkor se. Az a lényeg kb., hogy olyan, ami – ha nem vigyázunk – átveheti az irányítást a gép felett, és akkor mindennek vége. Ebből a szempontból kicsit szóvicc ugyan, de nem rossz fordítás a CTRL nélkül, főleg ha figyelembe vesszük az eredeti alcímet: The battle for CTRL begins – vagyis ugyanazt a szójátékot használja el: a háború a hatalomért most kezdődik. Vagyis fel kell osztani a piacot, és egyre inkább úgy tűnik, sok az eszkimó, és kevés a fóka.

Lee Pace a Halt and Catch Fire - CTRL nélkül című sorozatban
Lee Pace a Halt and Catch Fire – CTRL nélkül című sorozatban

Az egyik eszkimó volna tehát ez a Cardiff Electric​, aminek semmi köze nincs Wales fővárosához, hanem egyszerűen így hívják a tulajdonost – Nathan Cardiff. A főszereplő ugyan nem ő, hanem a cég három vezetője, a már említett sármos projektmenedzser, Joe MacMillan (Lee Pace): IBM-es papa öntörvényű fiacskája, akinek nem kell a zsíros állás készbe a három betűs cégnél, akinek víziói vannak, hogy azokat megteremtse, és akivel nem könnyű együtt dolgozni, de ha neked mégis sikerül, akkor az az igazi flow élmény (egész komoly kis animgif gyűjtemény van róla). Aztán ott a másik, Gordon Clark (Scoot McNairy), a hardveres, a szent őrült, aki mindent tud a vasról, és mindenre képes, de emellett homlokegyenest ellenkezője MacMillannek. Gyakran képes a törvényen túl is elmenni, hogy céljait megvalósítsa. Kettőjük párosát jól egészíti ki Cameron Howe karaktere (Mackenzie Davis), a végzős egyetemista szoftveres, extravagáns külseje mellett a számítógép lelkének a lelke, egy igazi zseni, csiszolatlan gyémánt, aki tökéletesítheti a két férfi termékét és elképzeléseit arról a bizonyos jobb korról, amelyet ennek a kis cégnek a terméke meghozhat. Módszereik nem mindig,sőt, inkább nem hétköznapiak. Ebből az egész pályás letámadás szerű taktikából adódik, úgy bizony néha furcsa voltak a játékszabályok a piaci szereplők között. Ez a három karakter adja a sorozat egész hangulatát, leginkább MacMillan és Cameron eredeti stílusa az, ami valami egészen mást, valami sokkal hippibb érzést mutat, mint amit ma egy IT cégről el tudunk képzelni. Esetleg olyan, mint ma egy startup, ami idővel strukturálódik (ahogy ma a startupok).

IBM-es papa öntörvényű fiacskája, akinek nem kell a zsíros állás készbe a három betűs cégnél.

Ami azonban népszerűségét adhatja a sorozatnak, az az egyre inkább közkedvelt téma, ami megjelenik a vásznon. Ez pedig a modern informatika hajnala. A ’80-as évek elején lett egyre nagyobb például Steve Jobs Apple cége, aminek kultikussá vált 1984-es reklámja is szerepelt a filmben, MacMillan is úgy beszél gyakran, mint amolyan Jobs féle messiási marketingguru, aki látja a jövőt. Előbbi története a jOBS – Gondolkozz másképp című filmben testesült meg Ashton Kutcherrel, utóbbi árnyéktörténetét ebben a sorozatban találjuk.

Nem állítom, hogy minden néző érti a CTRL nélkül minden számítógépes párbeszédét, így azért ez igenis geekeknek való. De ha elfogadjuk, neadjisten megtanuljuk, mi az a Bios, vagy hogy mi van a Comdexen, akkor egy különös hangulatú, szépen fényképezett, eredeti karakterekből álló sorozatot kaphatunk, ami annyira jól sikerült, hogy a csatorna már be is kérte a második évadot.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..