Sorozat

Harrison Ford és Ben Affleck nyomában – Jack Ryan (1. évad)

Ezúttal az Amazon nyúlt hozzá Tom Clancy sokat adaptált karakteréhez, Jack Ryan CIA ügynökhöz. A John Krasinski főszereplésével készült 8 részes első évad pedig minden hibájával együtt is új korszakot nyit a Jack Ryan-univerzumban. Évadkritika.

Habár több sablont is felvonultat a legújabb Jack Ryan adaptáció, összességében egyáltalán nem végzett rossz munkát az Amazon. Jól összerakott, átgondolt, izgalmas és sokszor nagyon feszült lett a 8 epizódot magába ölelő első évad. Igaz ugyan, hogy a sorozat leginkább csak karakterek terén épül Clancy alkotásaira, de így a történet szépen körbe tudja járni a mai kor problémáit. A terrorizmus elleni harc, a drónokat irányító katonák és az ebola vírus ismételt felbukkanásának okos és precíz összekapcsolása komplett és gazdag alapként szolgál Jack Ryan CIA ügynök legújabb kalandjaihoz.

Tom Clancy a ’80-as évek közepén alkotta meg a Ryanverse néven is elhíresült könyves univerzumot, melynek fő karaktere Jack Ryan. Az író első alkotása, melyben Ryan szerepel, a Vadászat a Vörös Októberre volt. Ezt követően megannyi könyv követi nyomon a háborút megjárt, majd a CIA-hoz csatlakozott, később pedig még komolyabb politikai karriert szerző karaktert. Több filmben is találkozhattunk már a karakterrel Alec Baldwin (Vadászat a Vörös Októberre), Harrison Ford (Férfias játékok és Végveszélyben), Ben Affleck (A rettegés arénája) és Chris Pine (Jack Ryan: Árnyékügynök) megformálásában. Őket követi most John Krasinski, aki egy újfajta, kicsit hétköznapibb oldalát hozza az ügynöknek, viszont

kétségkívül most a legszerethetőbb Jack Ryan.

A történet nem is lehetne kurrensebb: egy terrorista csoport az ebola vírust felhasználva próbál csapást mérni a Nyugatra. Egy mellékszálon megjelenik a drónokat irányító katonák helyzete is. Ezenkívül minimálisan betekintést kapunk az afganisztáni háborúba, illetve még a Szíriából jövő menekültek témakörét is megpendítik.

Mindez kicsit soknak vagy erőltetettnek hathatna, de a 8 részes évad szépen elosztja ezeket a jelenkori égető politikai és társadalmi problémákat. Olykor átestek ugyan a ló túloldalára a készítők, és az ember csak jószívűen nézi el, amikor pont összeér minden szál, de ezt azért el lehet fogadni egy fikciós akciósorozatnál. A cselekmény hitelessége néhol meghajol a hatás és a feszültségkeltés előtt.

A pilot epizód nagyon erősen nyit. Amellett, hogy egyenletesen mutatja be a szereplőket, megalapozza a hangulatot és az egész sorozatra kiható tempót, egyáltalán nem finomkodik. Berántja a nézőt és ha nem is tartja annyira szorosan a későbbiekben, unatkozni egy percig nem unatkoztam. Jól átgondolt az egész koncepció, és bár bizonyos értelemben véve nincs benne semmi kiemelkedően egyedi (lásd nem egy Törvény nevében vagy Mindhunter), mégis van annyira minőségi, hogy az ember élvezze az első  jelenettől az utolsóig.

Pörgős, okos, a helyszíni felvételek sokszor nagyon valósak, a történetszálak pedig emberiek. Az is pozitívum, hogy ha nem is sablonmentesen, de nem egyoldalúan mutatja meg a Nyugat harcát a terrorizmus ellen. A képernyőn ugyanannyi időt és teret kap a „másik oldal”. A terrorista csoportot vezető Suleiman (Ali Suliman) hús-vér, érző ember. Sokat látunk a múltjából, szinte végigkísérjük, hogyan radikalizálódott. Még ha addig nem is vezet el a Jack Ryan – és nem is kéne neki –, hogy megértsük vagy elfogadjuk a tetteit, arra nagyon jók a rá fókuszáló részek, hogy a nézői perspektívát szélesítsék.

Semmi sem fekete és fehér.

Mindez szerencsére a másik oldalra is igaz: az amerikai vezetőség korántsincs jó fényben feltüntetve. Képmutatás, az emberi életek teljes semmibe vétele és a hierarchia nevetséges pártolása mind megjelennek, hogy kissé egyensúlyba billentsék a történet alapvetően pro-Amerika felhangját.

A már említett hajszálnyit erőltetett történetszálak összeérése és a véletlenek néha kissé bosszantó mennyisége mellett a sorozat legkritikusabb pontját a karakterek képezik. Sajnos egy bizonyos szintnél nem nyúltak mélyebbre a készítők, nem erőltették meg magukat úgy igazán. Jack Ryan ezúttal is különlegesen okos és jó meglátásai vannak, ráadásul katonai múltja miatt a terepen is magabiztos. A sorozat sebezhetőbbé (PTSD-s) és elérhetőbbé teszi egy szerelmi szál bevonásával, de ennél sokkal többet nem tudunk meg róla.

Mellette látjuk a megbízható főnökét (Wendell Pierce), aki felett csupa tipikus bürokrata foglal helyet. A terroristavezér még a finoman összerakott múltjával sem válik eléggé egyedivé. Könyörtelen, amikor kell, de ember tud maradni, aki ráadásul a családi köteléket mindenek felettinek tartja. Mind a fő, mind a mellékszereplőknél elfogott az ezt-már-láttam érzés. Nem túl zavaróan, hiszen ezek a formulák épp azért olyan elterjedtek, mert működnek. Csak egy picit többet vártam, ha már végre itt egy jó csapat, egy nagy adag pénz és az Amazon.

Mindezek ellenére a színészi munkában semmi kivetnivaló nincs, főleg ha a Suleimant játszó Ali Sulimant vagy az annak feleségét megformáló Dina Shihabit vesszük. A Hang nélkül révén ismét berobbanó John Krasinski szintén hiteles, végtelenül szimpatikus és még az akciójelenetek is jól állnak neki. A főnökét alakító, a Drótból ismerősWendell Pierce-szel nagyon jó a dinamikájuk is.

Egy kicsit mélyebbre kéne ásni a karaktereket illetően, jobban el kéne rugaszkodni a sablonoktól, és akkor máris nemcsak az összkép lesz meggyőző, de a sorozat részletei is megállják a helyüket önmagukban. A Jack Ryan biztosan folytatódik 2019-ben, úgyhogy az Amazonnak lesz lehetősége továbbfejleszteni az egyébként így is teljesen korrekt és izgalmas Tom Clancy-hagyatékot.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com