Sorozat

Hatalom rossz kezekben – Death Note – A halállista

death_note_3Mihez kezdenél, ha élet és halál uraként kedved szerint dönthetnél mások sorsa felett? Eldobnád ezt a lehetőséget, amilyen gyorsan csak tudnád? Áthárítanád másra? Bosszút állnál azokon, akik ártottak neked? Vagy esetleg megpróbálnád a nagyobb jó érdekében felhasználni ezt a hatalmat? Ezekkel a kérdésekkel szembesül a tizenéves Light Yagami, amikor az iskolából hazasétálva kezébe akad egy füzet, rajta a nem túl bizalomgerjesztő felirattal: Halállista.

Light Yagami, a kortársainál jóval intelligensebb gimnazista egy átlagos napon egy furcsa füzetbe botlik. A Halállista a címlapjától eltekintve elsőre egy átlagos notesz, benne azonban használati utasításokat talál: akinek beírja a nevét, az hat másodperc múlva meghal. Az unatkozó Light az egyik körözött bűnözőn próbálja ki a manővert, ami legnagyobb döbbenetére beválik. Ezek után Light elhatározza, hogy a Halállista segítségével egy jobb világot épít, amit megtisztít minden bűnös személytől.

Ebből is látszik, hogy Tetsuro Araki animéje nem mindennapi kérdéseket feszeget. Ennek megfelelően a humor se nagyon jellemző a sorozatra, amit inkább egy intelligens párbeszédként lehet felfogni. Light (vagyis ahogy elhíresül, Kira, az angol killer, azaz gyilkos szóból) után ugyanis a világ legjobb detektívje, L kezd el nyomozni, akit sikerei ellenére senki sem látott élőben. Kira miatt azonban L kénytelen előbújni, és a japán nyomozókkal, valamint magával Lighttal együttműködve kezdenek el nyomozni Kira után. L pedig, miután senki sem tudja a valódi nevét, kiiktathatatlan Kira számára…

death_note_1

A Dexter nézőinek ismerős lehet ez a dilemma: L nem illik bele azon bűnözők, rendbontók sorába, akiket Kira a nagyobb jó érdekében kivégez. Ugyanakkor Kirának ellensége. Tsugumi Ohba és Takeshi Obata mangájában tehát semmi sem fekete-fehér, ami az animére is jellemző. L és Light harca, ugyanakkor barátsága adja a történet vázát és erejét. Az elmék csatája ez, ami sokáig végtelennek tűnik, hiszen a két karakter bármennyire is különbözik (L a tipikus különc zseni, míg Light inkább a mindig higgadt jellem), észjárásuk nagyon is hasonló. Tovább bonyolítja a helyzetet a Lightot kísérő halálisten, Ryuk jelenléte is. Az ő birtokában volt korábban a Halállista, ám unatkozott, így ledobta az emberek világában, hogy lássa, mi fog történni.

death_note_2

Minden rész közben mi, nézők, további instrukciókat láthatunk a Halállistából, például hogy meg lehet adni a halál nemét és pontos idejét is. Ezek azonban egy idő után elég zavaróak, véleményem szerint túlkomplikálják az alap témát, ami a hatalomról szól. Jelen esetben a rossz kezekbe kerülő hatalomról, de erről lehet vitatkozni, hiszen Light kezdeti szándékait mondhatjuk nemesnek is. Mind a manga, mind az anime tragikus példát állít annak, hogy mi történik az emberrel, ha olyan feladatot vállal magára, ami túlnő rajta.

A 37 részes anime sajnos pont a második felére veszít a lendületéből. A narratíva a 25. rész környékén olyan törést szenved, amiből után sehogy sem tud kilábalni, de a befejezés így is erős. Az anime mellett élőszereplős filmek is készültek a mangából, így mindenki válogathat kedvére. A lényeg, hogy valamelyik médiumon keresztül minél többen megismerkedjenek ezzel a különös mesével, ahol nincs se igazi hős, akinek teljes szívből szurkolhatnánk, vagy olyan ellenség, akinek a végét kívánnánk. Ebben rejlik a Death Note ereje: értékítéletet nem mond, azt nézőjétől várja el.

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!