Sorozat

Lovaskocsiról szól a Spotify – Időbevándorlók

Az Időbevándorlók (Beforeigners) ugyan talált egy jó figyelemfelkeltő ötletet, de a talán mindenki által gondolt társadalmi dráma helyett a krimi felé veszi az utat. A több idősíkból ideérkezők vizuális és történetmesélési gegjei ugyan jól néznek ki, de a végeredmény okozta stíluskavalkád inkább zavaró.

Beforeigners – ez az angol címe az HBO Nordic első, saját gyártású norvég sorozatának. Ez a cím a kissé abszurd skandináv humorhoz mérten rögtön egy szóvicc. A before mint „előtt” és a foreigners mint „idegenek” elhelyezi a sorozatot a koordináta-rendszerben, még ha idehaza a kissé fantáziátlan nevű Időbevándorlók címet kapta is. Mert az elmúlt években elszaporodó, bevándorlás témájú filmes alkotások után valamit tényleg újítani kellett: jöjjenek az emigránsok a múltból!

Így a sorozat négy idősíkot dolgoz össze: a kőkorszaki embert, a viking kort, a 19. századot és a mai világot.

iPhone-nal és fülhallgatóval lovaskocsit hajtó decens urat ugyanúgy látunk itt, mint hajdan volt viking uralkodót, aki ma már tisztes családapa és biciklis futár. És persze néhány év alatt már természetesen egész iparág épült a jelenségre. Nem ritka a különböző korokból érkezők közötti párkapcsolat sem, ami okozhat persze problémákat, ahogy bőven okoznak a szokásbéli különbségek is. Ismerősek az ellentétek? Valóban, az Időbevándorlók alaptörténetének megismerése után valami erős áthallásokkal teli történetet képzeltem el bevándorlókról.

Időbevándorlók

Akik nem tisztelik a kultúránkat, plusz még elveszik a megélhetést és az asszonyainkat is tőlünk, mai norvégoktól, ráadásul piszkosak és erőszakosak. Ebből a társadalmi feszültségkeresésből elég kevés van, mondhatni, szinte semennyi. Hogy a skandináv társadalom gondolkodik ennyire másképp a közép-európaihoz képest, vagy az alkotók szánt szándékkal nem erre vitték az epizódokat, adhat persze vitára okot, de sokkal valószínűbb az utóbbi opció.

Mert a különböző korokból érkezők történeteiben meghúzódó feszültségforrás csak egy ideig tud érdekes lenni.

Hogy a vikinglány 21. századi változata a földre köp, ha halottat lát, vagy hogy a luxuskörülmények között, full extrás feleségével élő ősember a kertben vadássza a nyulakat, hogy utána nyersen megegye, csak ideig-óráig tud érdekes lenni. Ennyit évtizedekkel ezelőtt tudott villantani már Louis de Funès is a Heves jegesben vagy Christian Clavier a Jöttünk, láttunk, visszamennénk című vígjátékban.

Időbevándorlók

Mégis nehezen térünk át a sorozat valószínűleg igazi arcára. A sci-fi alapokon nyugvó (mégiscsak időutazásról van szó) nyomozástörténet nagyjából a 3. részre találja meg zsánereit. Noha a gyilkosság már az első részben megtörténik. A klasszikus nyomozás toposzaival – a zsarupáros, a konkurens páros, a kihallgatások, az apró részletek és feljegyzések – operáló történet nem a különleges fordulatok (bár az epizódok cliffhangerei gyakran elég jók), a különlegesen jól adagolt feszültség vagy egyéb kiemelkedő tulajdonság miatt üti meg a kívánt mércét. Hanem mert az a kuriózuma, hogy egy ma élő férfi és egy viking nő nyomoz valaki után, aki úgy néz ki, mint egy amish, de mégis jól kezeli a legprofibb drónokat, ha gyilkolni kell.

És ez önmagában, valljuk be, kicsit azért megúszós. De valljuk be azt is, hogy megússza.

A legjobb időben tudja a történet előhúzni az egymáshoz baromira nem illő részleteket, amik csak a különböző idősíkok miatt hangzanak jó poénnak. Így azonban könnyen elfogadjuk a döcögő narratív részleteket vagy a megvalósítás hiányosságait.

Mindenesetre a skandináv sorozatdömping ezzel újra jó időszakában van. A szintén HBO gyártotta Gösta nagy közönségkedvenc lett, és hamarosan elkészül a Wilderness is. Addig pedig augusztus 21-re koncentrálunk, akkor indul az időutazás az Időbevándorlók segítségével.

Az évadkritika az első 5 epizód megtekintése után készült. Az évadzáró finálét a szerző is később látja.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.