Sorozat

Ezt megbocsátjuk valaha? – Isten kedvenc idiótája

Melissa McCarthy Ben Falcone oldalán tér vissza az Isten kedvenc idiótájában (God’s Favorite Idiot), és ennek nem feltétlenül örülünk. A színésznő 3 évvel ezelőtt életrajzi filmjében (Megbocsátasz valaha?) bizonyította, hogy képes eredeti, mondanivalóval megtöltött filmben jól játszani. Erre most megint összeállt férjével, hogy olyan közös produkcióval próbálja kiszúrni a bármiféle szelektálást nélkülöző Netflix-fogyasztók szemét, amit még annyira sem tudunk elnézni nekik, mint korábbi bárgyú munkáikat.

A sorozat legbosszantóbb pontja éppen ez: mintha a nézőiről azt feltételezné, hogy fogyasztanak azok bármit, válogatás és minimális minőség iránti igény nélkül, ide értve többek közt a humort, a színészi teljesítményt vagy mondanivalót. A sorozat humorosnak szánt elemei szinte kizárólag abban merülnek ki, hogy a karakterek buták. Nem egy jelenet arra alapoz, hogy valamelyik szereplő, elsősorban Amily (McCarthy) túl hosszasan magyaráz valamiről, amiről igazából nem tud semmit. Az Amélie csodálatos életét például úgy írja körül, mint egy állítólag zseniális francia film, amiben egy fura frufrus nő a főszereplő, de talán még eggyel kínosabb, mikor Mózesről kezd beszélni, majd hozzáteszi, igazából nem tudja, ki ő, csak hogy valami arc a Bibliából.

Valamiért úgy ítélték a készítők, hogy ha valaki buta, de ezt felvállalja, az vicces.

És hogy ez elég lesz a nézőknek ahhoz, hogy jól mulassanak. (Őszintén remélem, hogy ez nincs így.)

Az Isten kedvenc idiótája azzal indít, hogy egy különösen szürke és hétköznapi fickó, Clark (Falcone) időközönként és akaratán kívül ragyogni kezd. Kiderül, hogy Isten kiválasztotta. Küldetése, hogy terjessze a békét és összetartást, mert ha a jó nem győz, a hatalmat a gonosz fogja átvenni. Ennek megtestesítője a motoron száguldozó, szexi csábítóként ábrázolt Sátán (Leslie Bibb – Miss Senki). Ő olyan világi trükkökkel próbálja a maga oldalára állítani a szép lassan egy párrá alakuló Amily-t és Clark-ot, mint például hogy a semmiből kertipartit rittyent a férfi háza elé, a nőnek pedig tequilát kínálgat (ja igen, ez a karakterek tudatlansága mellett a másik „humorforrás”: az egyik szereplő alkoholista).

Az Isten kedvenc idiótája nagyrészt Clark és Amily munkahelyén, egy irodában játszódik, ahol

a viccesnek szánt karakterek igazából csak ripacsok és kidolgozatlanok.

A főnök nevetség tárgya, mindenki szívatja, és az egész iroda-szituáció mintha egy nagyon műanyag Office-koppintás akarna lenni. A sorozat egyetlen valamirevaló eleme, hogy néhol mintha próbálna bibliai utalásokkal operálni, de ezt is haloványan és felszínesen teszi.

McCarthy komikusként már többször bizonyított, főként a Paul Feig-rendezte vígjátékokban, gondoljunk A kémre vagy a Koszorúslányokra, majd a 2019-es Megbocsátasz valaha? című filmjével azt is megmutatta, hogy nem csak a humor áll neki jól. De úgy tűnik, ez már csak így szokás a (jó) komikusok körében: Jim Carrey esetében például a Truman Show-ban és az Egy makulátlan elme örök ragyogásában történt ez meg, Adam Sandlerrel a Csiszolatlan gyémántban, míg Ben Stillerrel a Walter Mitty titkos életében. McCarthy is tökéletesen illik erre a listára, és ahogyan oly sok esetben, nála is nézhetünk értetlenül, hogy

miért nyúl azok után is kritikán aluli alkotásokhoz és szerepekhez, hogy már bőven nem szorul rájuk.

Férje, Falcone viszont már nem említhető azokkal egy lapon, akik a kifejezetten jó és a minősíthetetlenül rossz alkotások között lavíroznak. Az ő nevéhez egyelőre az utóbbi filmek kötődnek, és az sem segít, hogy főszerepbe rendre feleségét helyezi – akinek éppen ezek a kevéssé sikerült munkái, például a Tammy, A főnök, A lecsap csapat, A partiállat vagy a Szuperagy.

A lista ismét egy nagyjából utóbbiak szintjén mozgó, bosszantóan felesleges tétellel bővült. Ám minden egyes ilyen tucatszenny alkotással dühítőbb a helyzet – elvégre azzal, hogy a Falcone-McCarthy páros továbbra is gyárthatja tonnaszámra (ráadásul a népszerűségben verhetetlen Netflix égisze alatt) közös produkcióikat, amelyekkel nemcsak saját magukat állítják be ostobákként, de a nézőket is akként kezelik, az a konklúzió, hogy erre igény van.

Az Isten kedvenc idiótája a Netflix kínálatában érhető el.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!