Sorozat

Isten veled, Brian Griffin!

Family GuyLetarolta a héten a világhálót a Family Guy, a hírportáloktól kezdve a blogokig mindenki megállapította vagy kommentálta, hogy vasárnap este meghalt Brian, a Griffin család kutyája. Helyét még abban a részben átvette egy új kedvenc, azt viszont még nem lehet tudni, hogy tudja-e pótolni az űrt.

Meghalt Brian, éljen Brian! – legalábbis az internet szerint. A rajongók természetesen felháborodtak, megindult az online aláírásgyűjtés a szereplő visszahozása érdekében, hozzászólások és megosztások ezrei indultak el egy fiktív animációs állatkarakter meghalása miatt. Sokat elárul ez a világunkról, a mód azonban, ahogy a Family Guy készítői eltették a háziállatot láb alól, már sokkal inkább a sorozatot minősíti.

A 12. évad 6. része – Brian élete – részben Brian halálára épül, részben pedig megismerjük helyettesét, Vinnyt, az olasz akcentussal beszélő és emellett itáliai bevándorló lelkületű kutyát. Róla viszonylag keveset tudunk meg az említetteket leszámítva, az azonban kiderül, hogy a Griffin család azonnal befogadja, és meg is szereti – még Stewie is.

Ez azonban nem meglepő, hiszen a készítők szándékosan tették, hogy Brian karakterét kiiktatják a sorozatban, véleményük szerint nagy szükség volt a vérfrissítésre a Family Guyban. E felől nincs semmi kétségem, a széria tényleg gyengélkedik az utóbbi időben: az eredetiség hiánya jellemezi, eltűntek a régi, betegesen váratlan fordulatok, az őrültségek, az igazán vitriolos, maró gúnnyal megfogalmazott kritikák. És sajnos Brian élete epizód is pontosan ilyen volt.

Family Guy Brian
Vinny és Brian

Váratlannak valóban váratlan volt, de látszott rajta, hogy ezt csak azért történik a sorozatban, hogy meglepje a nézőket. Semmilyen más szempontból nem volt humoros, eredeti, különleges, fanyar, ironikus – tehát olyan, amilyen régen a sorozat maga volt. Sőt mondhatni azzá vált a Family Guy, amit régen kifigurázott: egy átlagos, a nézők a sorozat karakterei felé táplált szeretetére épülő szériává.

A Brian élete epizód nem volt humoros, helyette unalmas, megható, kedves és lapos – csupa olyan jelző jellemezte, ami a sorozat hőskorában elképzelhetetlen lett volna egy Family Guy-rész esetében. Nehéz hinni benne, de reménykedjünk, hogy Vinny talán tényleg felfrissíti a sorozatot, máskülönben olyanná válik, mint egy kinyúlt, kifakult ruhadarab, amiről tudjuk, hogy ki kéne selejteznünk, de régen annyira imádtuk hordani, hogy még mindig felvesszük néha-néha.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya