Sorozat

Mindenkiben van egy kis királynő – Itt vagyunk

Három népszerű drag queen nyakába veszi Amerika eldugottabb porfészkeit, hogy megváltoztassák az emberek előítéleteit, pár vakmerő jelentkezőt pedig igazi királynővé változtassanak. Az Itt vagyunk (We’re Here) nem csupán extrém, átalakítós reality sorozat az HBO-tól, mélyebb üzenete is van.

Képzeljük el, ahogy egy békés kisváros főterére csak úgy berobban három színpompás öltözetű királynő, akik nem is akármilyen hölgyemények! Vidámak, határozottak, karizmatikusak, sugárzik belőlük az önbizalom, és bizony-bizony, a sok smink, jelmez és paróka alatt valójában férfiak rejtőznek. Igazi drag-nagyágyúk érkeztek vidéki küldetésre. Bob, the Drag Queen, aki a RuPaul’s Drag Race 8. évadjának győztese és két másik társa, Eureka O’Hara és Shangela – szintén két neves nőimitátor – vállalkozott egy igen különös feladatra. A megszokotthoz képest sokkal visszafogottabbak, nem hangosak, nem produkálják magukat egy verseny miatt. Most ők jöttek átadni az erőből, amelyet szereztek az évek alatt.

Eureka O'Hara Explains the Small-Town Drag on HBO's We're Here ...

Az „álmok hazája” nevetségesen távoli szlogennek tűnik ezekben a nagyvárosoktól távol eső, általában masszív mormon vagy keresztény közösségekkel rendelkező, konzervatív településeken. A helyiek közül sokan még életükben nem hallottak róluk vagy láttak drag előadást. Szóba se akarnak állni velük, de már csak pusztán azért rájuk hívják a rendőrséget, mert női jelmezben vannak az utcán. Azt pedig, hogy befogadják őket egy show erejéig a saját színházukba, nagyon kevesen vállalnák el.

Az Itt vagyunk receptje igazán egyszerű: minden epizódban új helyre látogatunk el, ahol három vagy néha több személyt megismerhetünk, az életüket, nehézségeiket. Őket varázsolja át a három önkéntes tündérkeresztanya egy előadás erejéig drag queenné.

Egyhetes gyorstalpaló után már jöhet is a show!

Nem csupán egy koreográfiát tanítanak meg nekik, és felöltöztetik őket profi előadókat megszégyenítő módon. Bátorságot és önbizalmat is adnak nekik, boldogsággal töltik meg a szívüket. Megmutatják, hogy ez is egy módja az önkifejezésnek, amelyet nem vehetnek el tőlük mások, ha elég bátrak. Előhozzák a belső dívájukat.

Teljesen az alapoktól kezdik a lakosság és a szereplők megpuhítását. Ha valaki érdeklődik ez iránt a különös és izgalmas világ iránt —, de elsőre túl tömény lenne egy egész Ru’Paul’s Drag Race évad vagy egy AJ and the Queen-féle sorozat — azoknak remek lehetőség, hogy fokozatosan barátkozzanak meg egy pörgős, színes, igazán sokrétű szubkultúrával.

Ne úgy képzeljük el, hogy kezdő vidéki imitátorok arra várnak, hogy segítséget kapjanak egy drag szupersztártól, hogy megvalósíthassák önmagukat ebben a szórakoztatóipari ágazatban.

Ehhez a sorozathoz a rövid életű Drag U műsor áll közelebb, amelyben nők önbizalmát adták vissza azzal, hogy átalakították őket. Ez az élmény viszont bárkié lehet most. Hasonló kicsit a Netflix által rebootolt Queer Eye sorozathoz, ahol egy csapat meleg férfi rázza helyre konzervatívabb közösségekben élő heteroszexuális férfiak, nők és melegek stílusát, otthonát és a lelkivilágát is.  Itt nem ilyen átfogó horderejű a „kozmetikázás”, viszont annál extravagánsabb a változás, amit véghez visznek.

Az Itt vagyunkban a vállalkozó szellemű jelentkezők között akadnak természetesen az LMBTQ-közösség tagjaiból, de néha hozzátartozóik ragadnak magassarkút, vagy nyitott szellemű emberek bújnak estélyibe, hogy elfogadásukat mutassák meg az egész városnak. Különben honnan tudnák, milyen érzés nekik, ha soha nem viselték a cipőjüket? Jelen esetben szó szerint! Itt a hetero apukától kezdve a country-rocker srácon át a megbocsátást remélő anyukán keresztül egészen a vallás és a melegség ellentétével küzdő fiúig mindenki tűsarokra cseréli a félelmeit.

Rengeteg különböző történetet ismerhetünk meg az Itt vagyunkban, de sokféle fájdalomnak ugyanaz a gyökere: nem fogadták el őket.

Lassan építkezik a műsor, de az epizódok végére mindig eléri a katarzist. Mert nem lehet rossz szemmel nézni, ahogy Bobék inspirálni akarják a bátortalanabbakat, kis közösségek véleményét szeretnék nyitottabbá formálni.

https://www.youtube.com/watch?v=J3u2g2yFi0M

Gyönyörű látni, ahogy főnixként támadnak fel az emberek a hamvaikból, mert egy kicsi varázslatot csempész a három queen az életükbe. Csak remélhetjük, hogy nem egy estére sikerül elhozniuk az örömöt, hanem későbbiekben is jobban fel merik vállalni magukat, és elfogadóbb lesz a környezetük is velük szemben.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.