Sorozat

Bor, Ámor, Balaton-felvidék – Ízig-vérig

Ízig-vérig, Gryllus Dorka, Száraz Dénes (Fotó: Viasat3 / Sághy Tímea)

Vajon mi okoz nagyobb kulturális környezetszennyezést? Egy konyhakerülő agglegénynek lehúzni egy gasztro-romantikus sorozatot, vagy csipetnyit megfűszerezni a legújabb tévés románcot? Az Ízig-vérig ki tudna kászálódni a közhelyekből, de valószínűleg nem akar majd.

Egy Herendi Gábor sorozat a Viasat3-on, amiben a fő marketingérték, hogy a főszereplő házaspár a való életben is egy párt alkot? Amiben bor van, főznek és a Balaton-felvidék van? Kösz szépen, magunk előtt látjuk a következő 8 részt, Kincsem és Valami Amerika ide vagy oda. Ezért kár volna. Meg hogy ilyet már láttunk, gasztroblogger, persze, ízek és szerelem, ugyan már, kérem, lerágott csirkecsont barbecue szószban.

A sikeres éttermet üzemeltető, de éppen váló házaspár férfitagja Los Angeles felé veszi az irányt új kihívásokért, hogy anyu itthon maradjon, és vigye tovább a boltot. Aztán persze egy furcsa nyári éjszakán minden máshogy alakul. Jöhet az újgenerációs trendi étterem a szőlőhegyen.

Ízig-vérig, Gryllus Dorka, Sándor Kornél (Fotó: Viasat3 / Sághy Tímea)
Ízig-vérig, Gryllus Dorka, Simon Kornél (Fotó: Viasat3 / Sághy Tímea)

Bocs mindenkinek, akinek a spoiler rajta van az allergén listáján, de amit az Ízig-vérig első részének kétharmada után tudunk a végéről, az nem spoiler. Pláne hogy egy hosszabb sorozat első részéről van szó. Mindenesetre a fordulatok nem a műfaj erősségei, és nincs is ezzel baj, ha az ember Russell Crowe és Marion Cotillard helyett inkább Andrást (Simon Kornél) és Évát (Gryllus Dorka) nézi. Nézem én is, de csak egy csipetnyi kémiát látok, pedig köztük pont kellene, és noha bizonyára lesznek még ebben erősödések,

kevés a jól működő karakter. Főleg olyan, akinek közben nem a legújabb iPhone-ja szól a hívó fél tökéletes profilképével a háttérben.

Ilyen kevés üdvözlendő dolog egyike Száraz Dénes karaktere, a régi jó barát, akinek a vállán el lehet sírni a válást. Lesz itt még kecmec… Ahogy Pokorny Lia Kamillájához is elég volt két mondat a versenyszférába és a férfiakba belefáradt, ma már csak a Balaton-felvidéken gyógynövényekkel és jógával foglalkozó nő megmutatásához. Olyasmik, „akikkel mindennap összefutok a Normafán”, hogy az utolsó nagy fordulatként megjelenő gasztroposztot hozzam példaként. Vagy ilyen a tényleg élő borhegyi présház, ahogy az valójában is kinéz, és ami elé begurul a szakadt Barkas.

A valaha jól menő szent őrült szakács, András, akinek nem kell a külcsín, rá van cuppanva élete hivatására, jó lesz az úgy, Barkasszal.

Ezenkívül viszont az Ízig-vérig marad a jól bevált receptnél, néha elég közepes alapanyagokkal. Hogy például a briliáns helyszín szebb képi megvilágosítást kaphatott volna, hogy a legjobb helyek mindig a Michelin csillag háta mögött vannak, hogy Klem Viktorra már megint ragadnak a nők, pedig egyszer meg fog öregedni, de hamarabb meg is unja. És hogy egy kis kurkumával minden seb begyógyítható.

Szóval lehetne itt igazi mesterfogást készíteni a Balaton-felvidéken önmagukat megtaláló értelmiségi párról, múló szerelemről és a vele borított múlttal. Hogy újra lehet-e kezdeni mindent 45 évesen – hát persze, hogy újra lehet -, és hogy ennek milyen ára van? Nem félek, hogy ezeket a kérdéseket csak a felszínen fogjuk kaparni. Jön a nyár, jól esik a híg fröccs nekem is.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com