Sorozat

J.A.G. – Becsületbeli ügyek

JAG-jag-16722054-1280-720Húsz éve már annak, hogy meglovagolva az Egy becsületbeli ügy sikerét Donald P. Bellisario a Katonai Főügyészségen játszódó krimisorozatot indított útjára – a J.A.G. – Becsületbeli ügyek nemcsak tíz évig kényeztette a tárgyalótermi drámák szerelmeseit, de megágyazott az őt követő hatalmas NCIS hullámnak is.

1992-ben az Egy becsületbeli ügy Tom Cruise-zal és Demi Moore-ral a főszerepben igazi közönségkedvenc volt: két katonai jogász egy a guantanamói haditengerészeti bázison elkövetett gyilkosság ügyében nyomoz – minél mélyebbre ásnak, annál magasabbra vezetnek a szálak. Donald B. Bellisario remekül ráérzett a korigényre, amikor egy olyan szériát akart készíteni, mely a már említett film és a Top Gun egyfajta fúzióját adta volna. A főhős, Harmon Rabb, így lett egyszerre katonai jogász és vadászpilóta a szupersármos David James Elliot tolmácsolásában. A 1995. szeptember 23-án indult sorozat kezdetben remek terep volt újrahasznosítani a Hollywood termelte katonai filmek kellék- és nyersanyag tárát, később azonban – amikor a Védelmi Minisztérium felismerte, milyen kiváló imázsépítő eszköz lehet a széria –, a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság támogatását élvezve a készítőknek már nem kellett levetett felvételeket használniuk a katonai helyszínek ábrázolásakor.

960Persze a jóképű főhőshöz, csinos hölgy is dukált. A sorozat első évadában a Kaméleon forgatása miatt hamarosan távozni kényszerült Andrea Parker, majd Tracey Needham volt Elliott társa, végül a második évadban érkezett meg – az első évadban egy epizód szerepéig már feltűnt – Catherine Bell. Sarah MacKenzie őrnagyot – természetesen – romantikus szálak fűzik Rabbhez, a részről részre változó ügyek között kettejük kapcsolatának alakulása adja az egyik legnagyobb kohéziós erőt. Az állandó gárda tagja még Bud Roberts korvettkapitány (Patrick Labyorteaux), későbbi felesége, Harriet Simms (Karri Turner) és A.J. Chegwidden admirális (John M. Jackson), akik – a sorozat komolysága ellenére is – gyakran jelentették humor forrását.

Hogy mi volt a titka a J.A.G. – Becsületbeli ügyeknek? Miért tudott tíz évig képernyőn maradni? A kezdeti útkeresést követően – az első évad után az NBC el is kaszálta, de szerencsére a kövekező évben a CBS otthont adott neki – a sorozat megtalálta hangját, ami Amerika hangja volt. A készítők nemcsak hazafias, emberséges atmoszférát teremtettek, de folyamatosan reflektáltak az aktuálpolitikai eseményekre is. A boszniai háború, az USS Cole (DDG-67) elleni támadás, a 2001. szeptember 11-ei történések és az azt követő terrorizmus elleni harc ábrázolása egyértelmű álláspontokat tükrözött, mégsem érződött erőszakosnak vagy manipulatívnak – a J.A.G. mindvégig szimpatikus tudott maradni, ráadásul a szereplői magánéletének nagy teret engedve a tengerentúli közönségnek is kínált éppen elég témát.

jagS mielőtt azt gondolnánk, a J.A.G. csak egyike volt a sok remek ezredfordulós szériának, nem szabad elfeledkeznünk a hatásról, amit gyakorolt. 2003. szeptember 23-án (három évvel később, mint a szintén a CBS-en futó A helyszínelők, és napra pontosan 8 évvel később, mint a J.A.G. – Becsületbeli ügyek) startolt a mindmáig futó NCIS, ami a J.A.G. nyolcadik évadának 20-21. részében mutatkozott be. Az említett két rész a tengerészeti helyszínelők munkájára fókuszál, amikor Harmon Rabbet meggyanúsítják Loren Singer sorhajóhadnagy (Nanci Chambers, Elliott felesége) meggyilkolásával. Később a J.A.G.-ből többen is feltűntek a szintén Donald P. Bellisario szárnyai alatt fejlődő NCIS-ben, ami aztán további spin-offokat szült: a NCIS: Los Angelest és az NCIS: New Orleanst.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com