Sorozat

Játék a természetfelettivel – Odaát

Az Odaát (eredeti nevén Supernatural, de úgy is emlegetik, mint azt a sorozatot, amit csak a jó pasik miatt néznek a csajok) egészen szimpla alapra épült: két srác Amerikát járva keresi az édesapjukat és mindenféle túlvilági szörnnyel veszik fel a harcot. Kezdetben démonokkal, vámpírokkal, szellemekkel, majd angyalokkal és végül Luciferrel…

Minden 1983-ban kezdődött. Egy sárgaszemű démon megölte a kisebbik fiát védő Mary Winchestert, félárván hagyva a négyéves Deant és a pár hónapos Samet. Édesapjuk, John Winchester (Jeffrey Dean Morgan) a gyilkos nyomába eredt, éveken át magával hurcolva a gyerekeket, akik így szó szerint az úton nőttek fel. Egy idő után Sam (Jared Padalecki) kilépett a „családi vállalkozásból” és egyetemre ment, míg Dean (Jensen Ackles) kérdés nélkül követte mindenhová apjukat. Utóbbi azonban egyszer csak eltűnik, a két testvér pedig kénytelen-kelletlen összefogni, hogy megtalálják őt.

Az Eric Kripke által készített Odaátot nem csak a magyar cím köti az X-aktákhoz. Mindkét szériára jellemző, hogy leginkább „monster of the week” típusú részekből áll, azaz: Sam és Dean bejárja az Egyesült Államok kisvárosait, ahol mindig akad egy bajbajutott lány és egy szörnyeteg, amitől valahogy meg kell szabadulni. E rémek általában városi legendákból eredeztethetők (például Véres Mária), amelyek ebben a világban mind igaznak bizonyulnak, a Winchesterek fő elfoglaltsága pedig ezek levadászása. Az epizódok közötti kohéziót viszont egy évadokon átívelő szál adja meg, ami a sárgaszemű démonnal kezdődik és az évek során egészen grandiózus méreteket ölt.

A negyedik szezon viszont olyan újítást hozott az alapkoncepcióba, ami eléggé megosztotta a rajongókat: a keresztény mitológia is része lett a Winchesterek világának. Ezzel a lépéssel az addigi rendszer szinte teljesen a feje tetejére állt: a démonok mellett most már angyalok is megjelentek a színen, hol harcostársként, hol ellenségként. Annak eldöntése, hogy ki a  jó és ki a rossz pedig már korántsem volt olyan egyszerű, mint egy embereket gyilkolászó, dühös szellem esetében. Kripke eredetileg az ötödik szezonnal, magával az Ördöggel (Mark Pellegrino) való csatározással akarta befejezni a történetet – logikusan, hiszen egy ilyen ellenfelet nehéz überelni. Ám a sorozat népszerűséget látva – az X-akták után szabadon – új mitológiát indított. A bukott angyalhoz képest viszont az újabb szörnyek és vetélytársak már nem tűnnek igazán veszedelmesnek vagy fenyegetőnek; a számtalanszor eljátszott feltámadások miatt pedig az elhalálozásokat sem lehet komolyan venni.

Ami viszont nem változott az évek során, az az, ami a széria igazi erősségét jelenti. Ugyanis a démonok, vámpírok és vérfarkasok legyőzése eltörpül a sorozat fő témája mellett, ami a családi – azon belül elsősorban a testvéri – összetartás. Kezdetben csak a vérségi kötelék mozgatta a fivéreket, mikor apjuk nyomába eredtek; később már harcostársaik (főként az idősödő vadász, Bobby Singer és a renegát angyal, Castiel) is a furcsa, de erős család részévé váltak. A legjobb epizódok kétségkívül azok, amikben ez a négy, nagyon is különböző karakter együtt működik egy közös ellenséggel szemben.

Hiába kopott meg tehát a varázs, az Odaát továbbra is sikeres és népszerű, a 8. szezon szeptemberben veszi kezdetét és valószínűtlen, hogy ez lenne az utolsó felvonás. Valamint bizakodásra adhat okot a jövővel kapcsolatban, hogy új showrunner, Jeremy Carver veszi át az irányítást Sera Gamble után, aki a felemásra sikerült 6-7. szezonért volt felelős. Carry on, my wayward son!

Odaát (Supernatural)
2005 –

Rendező: Philip Sgriccia
Író: Eric Kripke
Forgatókönyvíró: Bill Coakley, Brad Buckner, Eugenie Ross-Leming
Operatőr: Serge Ladouceur, Aaron Schneider
Díszlettervező: George Neuman, Richard Reams
Jelmeztervező: Diane Widas, Bobbie Mannix
Zene: Jay Gruska, Christopher Lennertz, Ernie Mannix
Látványtervező: Michael Novotny, Jerry Wanek
Vágó: David Ekstrom, Paul Karasick, Anthony Pinker

Szereplők:
Jared Padalecki (Sam Winchester)
Jeffrey Dean Morgan (John)
Nicki Aycox (Meg)
Jensen Ackles (Dean Winchester)
Jim Beaver (Bobby Singer)
Lauren Cohan (Bela Talbot)
Katie Cassidy (Ruby)
Samantha Ferris (Ellen Harvelle)
Alona Tal (Jo Harvelle)

IMDb

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com