Sorozat

Jerry Weintraub mesél az HBO-n

Jerry Weintraubot olyan filmek producereként ismerhetjük, mint a Karate kölyök vagy az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi, korábban pedig olyan zenészeket menedzselt, mint Elvis Presley vagy Frank Sinatra. Őt mutatja be az HBO új dokumentumfilmje, az Emmy-jelölt Jerry Weintraub – A legendás producer, amely március 22-én debütál a hazai csatornán.

„Ha valamit el akar neked adni, biztos, hogy meg fogod venni, és még örülni is fogsz neki” – jellemzi testvére Jerry Weintraubot, aki a zene, a tévé és a mozi világában egyaránt jelentőset tudott teremteni. Az Emmy-díjas producer Brooklynban született és Bronxban nőtt fel, ahonnan saját erejéből küzdötte fel magát a hollywoodi nagyságok közé – olyannyira, hogy saját csillaga van a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Kiváló értékesítési vénájára katonai szolgálata alatt derült fény, amikor Alaszkában – az oroszok elleni kémkedés álcájaként – egy boltban kellett a pult mögé állnia. Állítólag csupán egy fürdőruhát akartak tőle vásárolni, de ő azonnal eladott mellé egy Miamiba szóló repülőjegyet és hotelfoglalást is.

Később New Yorkban dolgozott az MCA-nél, és a lemezcég vészhelyzetekre fenntartott vonalán flörtölt a Los Angeles-i iroda telefonos kisasszonyával – így került a nyugati parti főnök szeme elé, akinek megtetszett alkalmazottja merészsége.

Innen egyenes út vezetett az olyan zenészekig, mint Elvis Presley, Frank Sinatra, Bob Dylan vagy Neil Diamond, akiknek számos sikeres koncertet szervezett – miközben a telefonos kisasszonyt feleségül vette. Zenei produceri karrierjének az vetett véget, hogy összeveszett John Denverrel: a neves countryzenész több dologgal elégedetlen volt egyik turnéján, amit Weintraub először egy nem létező kolléga kirúgásával intézett el, de aztán ő maga is távozni kényszerült.

Ezután fordult a filmek és a tévé felé, és a Nashville-lel, valamint a Karate kölyökkel e területen is komoly sikereket ért el. Később saját céget alapított, de elszámította magát, és kis híján csődbe ment; csak hatvanas éveiben járva tudott újra felkapaszkodni az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmivel és folytatásaival.

A dokumentumfilmről

Az HBO saját gyártású dokumentumfilmjében a 74 éves Jerry Weintraub maga emlékszik vissza a hosszú útra: impozáns háza szobáiban, a pókerasztal vagy a medence mellett ülve meséli történeteit, ott, ahol – többek között – az Egyesült Államok előző elnöke, George W. Bush is megfordult. A 2011-ben Emmy-jelölést kapott filmben egyébként Bush is megszólal, csakúgy, mint Julia Roberts, George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt vagy Bruce Willis – vagyis Weintraub közeli ismerősei.

Az interjúkat filmrészletek és koncertfelvételek színesítik, természetesen csupa olyan produkcióból, amelyhez a neves producernek köze volt. A Jerry Weintraub – A legendás producerből egy olyan ember portréja rajzolódik ki, aki öt évtizedes karrierje során a mélységeket és a csúcsokat egyaránt megjárta, de mindvégig kemény maradt, a nemet soha nem fogadta el válaszként.

Az alkotókról

A dokumentumfilm írója és rendezője Douglas McGrath, aki a Saturday Night Live-nál kezdte írói pályáját, majd együtt dolgozott Woody Allennel a Lövések a Broadwayn forgatókönyvén – amiért Oscar-díjra is jelölték.

Munkáját vezető producerként segítette Steven Soderbergh, aki annak idején a Szex, hazugság, videóval vált ismertté, és az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi és folytatásai rendezőjeként jól ismeri Weintraubot. Az Erin Bronkovich – Zűrös természet megrendezéséért Oscarra jelölték, a Traffic-ért pedig meg is kapta a díjat.

Bemutató: HBO, március 22. csütörtök, 22:30

http://www.hbo.hu

Címkék
Avatar

HBO Pressroom

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya