Sorozat

Tolvajok fejedelemasszonya – Jett

Jett akár egy újfajta feminista ikonná is válhat a Cinemax új krimisorozatában, ami egyelőre nem adja magát könnyen. Pilotkritika.

Carla Gugino színésznőnek jól áll ez a szerep, macskanőként mozog és tökéletesen váltogatja a különböző, megtévesztéshez szükséges szerepeket. A sorozat első néhány jelenetében mások szájából tudjuk meg a szükséges információkat Jett Kowalskiról: nemrég szabadult a börtönből (meglepően jól viselhette), még a rendőrök is megbecsülik (együtt tudnak dolgozni vele) és a játszótéren nem haverkodik a cuki anyukákkal (mert tökös csaj). Kislányának apját nem ismerjük, nem tudjuk, mi volt vele, amíg az anyja börtönben volt. Azt sem tudjuk, miért tartják annyira nagy becsben Jettet bűnöző kollégái. Annyit láthatunk, hogy tisztelettel bánnak vele, mert tiszteletet parancsol.

A titokzatos karakter kibontakozásának van egy erős alapja, azonban a kivitelezés valahogy nem lett egészen meggyőző.

Jól megírt jelenetek és vicces epizódok követik egymást, de ezek túl rövidek és nem mindig vannak jól összekapcsolva. Tarantino filmjeire emlékeztető vágások, szimpatikus, jófej bűnöző karakterek megvannak, de a második epizód még az elsőnél is darabosabb, és ekkor már az izgalom is alábbhagy. Igaz, az epizód végi nagy csavar azért hatásos, és visszarántja az elkalandozott tekinteteket. Sebastian Gutierreztől, a Gothica írójától ennél kicsit többet várnék, bár egy pilotepizód alapján persze nehéz ítélni. Lehet, hogy az időhúzás a cliffhanger erősítését szolgálja, és a valódi izgalmak a további epizódokban bontakoznak ki.

Mindenesetre az első rész keveset mond, talán túl sokáig építi a történet kissé zavaros alapját, de ettől függetlenül ígéretesnek mondanám. Ehhez hasonló hangulatot sorozatban még személy szerint nem nagyon láttam, és bár nem vagyok nagy híve a heist-filmeknek, a Cinemax sorozatának sikerül túlmutatnia az átlagon.

Ennek legfőbb oka Jett karaktere, aki a feministák tökéletes új ideálja lehet.

Jett egy karakteres, erős, ‘badass’ anyuka, akár a Kill Bill Menyasszonya – igaz, Jett inkább a Jackie Brown stílusú szexuálisan izgató karakterek hagyományát képviseli. Gugino jól hozza ezt a stílust, illik hozzá ez a még manapság sem túl konvencionális női szerepkör.

Nem lehet szó nélkül hagyni az epizód vizuális kompozícióit sem. Szinte minden öt percre jut egy olyan jól komponált kép, amely önmagában egy díjnyertes fotó lehetne. De nemcsak a képkompozíció, a kosztümök is dicséretet érdemelnek. Látható, hogy a készítők minden részletet átgondoltak, ami stílusában támogat egy effajta feminista történetet.

https://www.youtube.com/watch?v=TEOOLGNk5rk

A sorozat idehaza az HBO GO-n látható.

Márki Zsófia

Márki Zsófia

Márki Zsófia a PPKE irodalomtudományi doktori iskola hallgatója, kutatási területe az adaptáció-elmélet, ami kiterjed irodalomra, filmekre és mítoszokra is. Kedveli az animációs filmeket, a sci-fi és fantasy zsáner is közel áll hozzá, valamint az obskúrus, kísérleti művek mind a vizuális művészetekben, mind a zene területén.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..