Sorozat

Mire jók a Jófiúk? – Jófiúk

A mi kis falunk mögött álló Kapitány Iván legújabb vígjátéksorozata Budapest legrosszabb hírű környékére kalauzol minket, azon belül is egy rendőrőrsre. A Jófiúk három balfék zsaru ügyes-bajos napjait követi, akik egyszerre próbálják túlélni a munkájukat, a családjukat és saját bénaságukat.

A rendőrlét komoly dolog, talán épp ezért is lesz annyiszor viccek célpontja. Míg megannyi zsarufilm a rendőrőrsök sötét, durva, morálisan megkérdőjelezhető oldalát boncolgatja, addig a zsaru-vígjátékok széles tárháza a legváltozatosabb módokon közelíti meg az egyenruhásokat. Ez a skála nagyjából a Rendőrakadémia-sorozat bárgyú fakabátjaitól a Brooklyn 99 csupaszív, ám hebehurgya állományáig terjed. Kapitány Iván legújabb sorozata, a Jófiúk szellemiségében inkább az utóbbihoz áll közelebb – a rend őrei bénák ugyan, de nem menthetetlenek.

Ahogy A mi kis falunk, az Alvilág és más magyar sorozatok, a Jófiúk sem előzmény nélkül való. A vígjátéksorozat alapja ugyanis a spanyoloktól megvett Los hombres de Paco, ami nálunk a Balfék körzet címen futott – tekintve, hogy az mekkora népszerűségnek örvendett, logikus ötletnek tűnt a honosítás.

Az első rész alapján a végeredmény nem rossz, de a recept némi finomítást elbírna a jövőben.

A Jófiúk történetének középpontjában három zsaru áll: Gyula (Mihályfi Balázs), Gábor (Hevér Gábor) és Bence (Király Dániel). Egy bődületes baklövés után mindhármukat áthelyezik Budapest legrettegettebb körzetébe, a fiktív Kristófvárosba – sőt, a főnökük épp Gyula apósa lesz. Kapnak egy esélyt bizonyítani: egy bankrabló bandát kell elkapniuk. Ők persze már az első pillanatban elszúrják a nyomozást, innen pedig megkezdődik a tévedések vígjátéka, mindenki félreért mindent, senki nem tud semmit, de végül valahogy mégis minden jól alakul.

Nagyjából ez a formulája a sorozatnak. A Balfék körzetből sok mindent átemeltek: a szereplőktől kezdve a forgató- és szövegkönyvön át a félreértésekre és beszólásokra épülő humorig. Ezek közül nagyjából minden a helyén van (vagy tartalmazza a potenciált), egyedül a humor az, ami nagyon billeg. A poénok nem ülnek, a beszólások nem elég erősek, a legtöbb vicces jelenet inkább sikerült kellemetlenre, mint humorosra. A spanyol eredeti a kezdetektől fogva épp annyival tolja túl a vicceket, hogy az a kínos helyett abszurd legyen – példának okáért annak a bankrablós jelenetében minden rabló fegyverrel a kezében látható, és úgy nem veszik észre őket a zsaruk. A Jófiúk egyelőre mintha még túl komolyan venné magát. És remélhetőleg mielőbb adaptálják a nagymama-karaktert, ugyanis az eredetiben neki vannak a legjobb dumái.

Minden más azonban ígéretes, főleg a szereplőgárdával nem fogtak mellé az alkotók.

A három főszereplő kapásból szimpatikus, a bénácska poénok ellenére máris felruházták őket rokonszenves vonásokkal. Mihályfi vagy Hevér rutinból hozza a figuráját, Király Dánielnek azonban kiemelten jól áll a heves vérmérsékletű, ám aranyszívű újonc – az első részben ő adja a legnagyobb lendületet a jeleneteknek. Ugyan hiányzik belőle a spanyol verziójának (túltolt) fegyvermániája, de így is a legjobban sikerült figura a három zsaru közül.

Pokorny Lia vagy a 200 első randiban játszó Kovács Panka egyelőre nem kapott sok lehetőséget ragyogni, de főleg az utóbbi cserfes szájú bakfisa az, akit abban a kevés jelenetben is jól eltaláltak. Valószínűleg sokkal több alkalmuk lesz bizonyítani, amint beindulnak a dolgok, és Gyula magánélete elkezd keveredni a munkával. Ha a spanyol sorozatot követik, ez elkerülhetetlen, de nyilván ez fogja szülni a további vicces szituációkat is.

A Balfék körzet magyarosítása egyébként egész jól sikeredett, érződik rajta a hazai íz: Kristófváros, Gyuláék aprócska szolgálati lakása és a rendőrőrs is ismerős terep. A gond az vele egyelőre, hogy az ismerősség ellenére sterilnek hat minden. Mintha a főszereplőkön kívül mindenki más csak lézengene, és nem egy élő-lélegző világot látnánk. Ez épp azt akadályozza, hogy kicsit közelebb álljon a valósághoz a Jófiúk, annyival, hogy ne elidegenítsen.

https://www.youtube.com/watch?v=TKoHayD3ZBU

A sorozat tekintetében jó hír az, hogy a Balfék körzetnek sem az első része a legjobbja. Idő kellett, míg minden a helyére került, és kellően szerethetőek lettek a szereplők – utóbbival pedig már így is jó munkát végeztek az ismert vagy épp feltörekvő színészeink. Ha a fejlődésében az eredetit követi, akkor a Jófiúknak is megadathat az a kultusz, amit a spanyolok kaptak.

A Jófiúkat az RTL Klub minden vasárnap este 20:10-től vetíti.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.