Sorozat

Jön a Camelot az HBO-ra

Februárban újabb történelmi témájú sorozat érkezik az HBO-ra. Az Artúr király legendáját feldolgozó Camelotban többek között Joseph Fiennes, Jamie Campbell Bower, Eva Green és Tamsin Egerton látható.

A Starz tízrészes szériája február 7-től látható a csatornán. A sorozat február 6-tól az HBO GO és az HBO On Demand kínálatában is megtalálható.

Artúr király története a kultúrtörténet egyik legismertebb legendája. Az ősi kelta mondák kelnek életre benne. Az idők során számos változata, feldolgozása született. Az egyik legújabb az HBO-n februártól látható Camelot, amely ír, amerikai, angol és kanadai tévések összefogásában készült.

A Camelotot Írországban forgatták. A sorozat egyik kreátora, Chris Chibnall elmondása alapján a széria elsősorban Sir Thomas Malory Le Morte d’ Arthur (Artúr halála) című könyvét veszi alapul.

A sorozat 2011-ben Emmy-jelölést kapott a Legjobb főcímzene kategóriában.

A történetről

A sorozat Britannia vészterhes korszakába vezeti a nézőt. Uther király hirtelen halála után káosz fenyegeti a birodalmat. Amikor a varázsló Merlinnek (Joseph Fiennes) a sötét jövőről jelennek meg látomásai, a fiatal és heves Artúrt (Jamie Campbell Bower), Uther törvénytelen fiát és örökösét emeli trónra, akit születésétől fogva közemberként neveltek. Azonban Artúr hideg és ambiciózus féltestvére, Morgána (Eva Green) – természetfeletti erőket is felhasználva – életre-halálra menő harcba száll vele a korona megszerzéséért. Ezekben a sötét időkben Giniver (Tamsin Egerton) jelenti az egyetlen fénysugarat Artúr számára. A királyt minden képzeletet felülmúló próbára teszi a háborútól szétszabdalt és hazugságokkal átitatott ország egyesítésének feladata, miközben alapvető erkölcsi döntéseket kell meghoznia. Ez Camelot eddig soha el nem mesélt története.

A főbb szereplőkről

ARTÚR (Jamie Campbell Bower)
Artúr, a jóképű ifjú otthonától és családjától elszakítva nevelkedett. A király korai halála után azonban megtudja, hogy ő az egyetlen férfi trónörökös. A sötét, törvényeket nem ismerő világban szerzett keserű tapasztalatok arra késztetik Artúrt, hogy egy igazságosságon és reményen alapuló, zsarnokságtól mentes királyságot hozzon létre, miközben a fennhatósága alatt álló területeken a korrupció, az erőszak, a kapzsiság és a kétségbeesés uralkodik.

MERLIN (Joseph Fiennes)
Merlin varázsló Camelot legendájának megalkotója és védelmezője. Artúr legfontosabb és legnagyobb hatalommal bíró szövetségeseként jobban hisz az ifjúban, mint ő saját magában. Előre és mindenkinél világosabban látja a királyra leselkedő veszélyeket, de le kell küzdenie saját hatalmának sötét természetét, hogy erejét az új Camelot megteremtésére fordíthassa.

MORGÁNA (Eva Green)
Uther király leánya. A gyönyörű és könyörtelenül ambiciózus Morgána benyújtja igényét elhunyt apja trónjára. Nem tud azonban Merlin terveiről, sem újonnan előkerült féltestvére, Artúr létezéséről. A hatalom megszerzése érdekében Morgána sötét erőkkel lép szövetségre, amelyek segítségével belülről fenyegeti Camelot udvarát.

GINIVER (Tamsin Egerton)
A tisztaszívű Giniver ugyan ártatlan és naiv, ambíciói és erős akarata révén mégis nagy támogatást és erőt jelent a királyi szerepéhez felnőni igyekvő Artúr számára. Bár Artúr egyik leghűségesebb lovagjának, Leontesnek a jegyese, nem tudja letagadni az Artúr és közte lévő vonzalmat.

KAY (Peter Mooney)
Kay a végletekig hűséges testvéréhez, Artúrhoz, akivel gyermekkora óta mindig mindent megosztott. Arra bátorítja Artúrt, hogy fogadja el a sorsát, és legyen Britannia királya. A király marsalljaként – mint a Királyságban a legfőbb végrehajtó erő birtokosa – Kay rendelkezik azzal a szabadsággal, hogy a saját ura legyen, mégis mindvégig Artúr bátyja és legközelebbi barátja marad.

IGRAINE (Claire Forlani)
Artúr szülőanyja és Uther király második felesége. Nem elég, hogy Igraine-t elszakítottak a fiától, el kell viselnie mostohalánya, Morgána megvetését is. Mély fájdalomban és szenvedésben éli életét, de soha nem veszíti el hitét és szíve tisztaságát. Igraine hamarosan nemcsak Artúr, de egész Camelot szövetségesévé és a birodalom egyik legmeghatározóbb szereplőjévé válik.

LEONTES (Philip Winchester)
Uther király egyik legbátrabb lovagja. Gazdája halála után Leontes hűséget esküszik az új királynak és csatlakozik Artúrhoz Camelotban. Bár Giniver jegyese, a lovag hűsége és tapasztalata felbecsülhetetlen értékű az ifjú király számára, aki megpróbálja biztosítani a rendet egy olyan birodalomban, amelyben az erőszak uralkodik, és a riválisok állandó fenyegetést jelentenek a trónra.

GAWAIN (Clive Standen)
A hajdani nagyszerű lovag, Gawain kiábrándult az életből. Kay és Leontes meggyőzik, hogy csatlakozzon harcosként Camelothoz. Bár először vonakodik, mégis elmegy Camelotba. Meggyőződik arról, hogy Artúr valóban más, nem csupán egy újabb hadúr, így örömmel vállalja Artúr embereinek kiképzését.

A főbb színészekről

Merlin szerepében Joseph Fiennes, BAFTA-jelölt brit színész látható. Legismertebb szerepei: Szerelmes Shakespeare, Elizabeth, Ellenség a kapuknál.

Artúr királyt Jamie Campbell Bower kelti életre, aki korábban olyan filmekben játszott, mint a Sweeney Todd: a Fleet Street démoni borbélya, az Alkonyat – Újhold vagy a Spíler.

Morgána megformálója Eva Green, a BAFTA és Empire-díjas francia-svéd színésznő, aki többek között a Casino Royale, az Álmodozók, a Mennyei Királyság és Az arany iránytű című filmekből lehet ismerős. A Camelot a színésznő első tévésorozata.

Tamsin Egertont láthatjuk Giniverként. A színésznő korábban Az eltakarítónő és a Sofőrlecke című filmekben játszott.

A szinkronhangok

Merlin / Joseph Fiennes – Széles Tamás
Artúr / Jamie Campbell Bower – Szatory Dávid
Giniver / Tamsin Egerton – Urbán Andrea
Morgána / Eva Green – Németh Borbála
Igraine / Claire Forlani – Kisfalvi Krisztina
Kay / Peter Mooney – Zámbori Soma
Leontes / Philip Winchester – Zöld Csaba

Az alkotókról

A Camelot vezető producere és vezető írója, Chris Chibnall olyan televíziós sorozatokból lehet ismerős, mint az Élet a Marson és az Űrlényvadászok. A sorozat vezető producerei: Morgan O’Sullivan és John Weber. További vezető producerek: az Oscar-díjas Graham King, Tim Headington, Craig Cegielski, James Flynn, Douglas Rae, valamint Fred Fuchs, Michael Hirst és Anne Thomopoulos.

Chibnall számára nem újdonság Camelot legendája: 2005-ben egy Merlinről szóló sorozaton dolgozott a BBC megbízásából. Morgan O’Sullivannek szintén van korábbi tapasztalata a történettel: 2004-ben részt vett a Clive Owen és Keira Knightley főszereplésével készült Artúr király című film megvalósításában.

A Camelot február 7-től kedd esténként 22:20-tól látható az HBO-n. A sorozat február 6-tól az HBO GO és az HBO On Demand kínálatában is megtalálható.

HBO Pressroom

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés