Sorozat

Jön a True Blood 5. évada

Október 2-án visszatér a népszerű, Emmy- és Golden Globe-díjas vámpírsorozat, a True Blood – Inni és élni hagyni. Az ötödik évad középpontjában a Vámpír Hatóság és a „vámpír fundamentalisták” közötti hatalmi harc áll, és Anna Paquin, Stephen Moyer és Alexander Skarsgård mellett rengeteg új szereplő tűnik fel a színen.

Az ötödik évaddal folytatódik az HBO saját gyártású, szexis, véres és szórakoztató sorozata, a True Blood – Inni és élni hagyni, melyben az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas Alan Ball tovább szövi Charlaine Harris vámpírtörténetét, aki 2009-ben egyébként egy cameo erejéig meg is jelent a sorozatban.

A történet középpontjában továbbra is Sookie (Anna Paquin), a félig ember, félig tündér, telepatikus képességgel rendelkező pincérnő áll, és két vámpír, Bill (Stephen Moyer) és Eric (Alexander Skarsgård) legyeskedik körülötte. A folytatásra több régi ismerős is visszatér: Sookie útkereső barátnője, Tara (Rutina Wesley), alakváltó főnöke, Sam (Sam Trammell) és kicsapongó testvére, Jason (Ryan Kwanten), valamint a látnoki képességgel rendelkező Lafayette (Nelsan Ellis) és a tinédzser vámpír, Jessica (Deborah Ann Woll).

Mellettük azonban új szereplők egész sora is felbukkan az új szezonban, többek között a Vámpír Hatóság elnöke, a vámpírok és az emberek együttéléséért küzdő Roman (Christopher Meloni) és a kancellár Nora (Lucy Griffiths), aki mindenben osztja felettese nézeteit; a vakbuzgó, radikális elveket valló vámpír, Salome (Valentina Cervi), valamint három új vérfarkas.

Az ötödik évadról

Számos kérdést nyitva hagyott a negyedik évad fináléja: Russell Edgington elszabadult, Tara haldoklott, Bill és Eric pedig Sookie védelmében megölte Nant. Az előző szezon fő bajkeverői a boszorkányok voltak, az ötödikben azonban úgy tűnik, nem érkezik új ellenség Bon Temps-ba. De cserébe minden eddiginél veszedelmesebb ellenfél kerül elő: Russell Edgington. És ha ő nem lenne elég, a vámpírok vezetői is megelégelik a louisianai kisváros viselt dolgait és Roman vezetésével két tűz közé szorítják Bill királyt, Ericet és Sookie-t.

Az ötödik évad középpontjában a Vámpír Hatóság és a „vámpír fundamentalisták” közötti hatalmi játszma áll, melynek végkimenetele nemcsak Sookie és Bon Temps-i barátai életét, de az összes emberi lény sorsát befolyásolhatja.

Alig ment le négy rész az ötödik évadból az Egyesült Államokban (és az HBO On Demanden, valamint az HBO GO-n), és az HBO máris berendelte a folytatást, Alan Ball azonban a hatodik szezontól nem vállalja showrunneri feladatokat, csak vezető produceri és tanácsadói minőségében vesz részt a Bon Temps-iek életében.

Az ismert karakterek

Sookie-t továbbra is Anna Paquin formálja meg, aki a Zongoraleckében nyújtott alakításáért már tizenkét évesen Oscar-díjat kapott, True Blood-beli szerepe pedig Golden Globe-ot hozott neki.

Sookie korábbi szerelmét, Billt – aki még mindig táplál érzéseket a lány iránt – a Sade márki játékaiban és a 88 percben is feltűnt Stephen Moyer játssza, aki a True Blood ötödik évadjában rendezői feladatot is vállalt; a szintén Sookie körül legyeskedő Eric szerepében pedig a Melankóliából és a Szalmakutyákból is ismert Alexander Skarsgårdot láthatja a közönség.

Az emberi nemet képviseli Sookie barátnője, Tara, akit Rutina Wesley formál meg: a színésznőnek a True Blood az első komolyabb tévés munkája, bár egy epizód erejéig szerepelt a Gyilkos számokban, és a Cleveland Show-hoz is kölcsönözte a hangját. Visszatér a Sookie-t foglalkoztató bár tulajdonosa, Sam is, őt a számos tévésorozatban (Doktor House, Amynek ítélve, New York-i helyszínelők, Dexter) feltűnt Sam Trammell alakítja.

Viszontláthatjuk Sookie testvérét, Jasont (Ryan Kwanten – Otthonunk), Lafayette-et (Nelsan Ellis – A szólista) és Jessicát (Deborah Ann Woll – Szellemtanú) is.

Az új szereplők

Új karakterként jelenik meg Roman, akit a Különleges ügyosztály főszerepéért Emmy-díjra is jelölt Christopher Meloni alakít. Az ő oldalán tűnik fel Nora, akit Erickel összeköt közös múltja: őt Lucy Griffiths játssza, aki a BBC Robin Hood-sorozatában Marian szerepét kapta meg.

A görög mitológiából és a bibliából is ismert végzet asszonyát, Salomét Valentina Cervi (Jane Eyre) személyesíti meg; és felbukkan három vérfarkas, J.D. (Louis Herthum – Az utolsó ördögűzés), Rikki (Kelly Overton – A kör 2.) és Martha (A nevem Earl „nappalos prostija”, Dale Dickey) is.

Az ötödik évadra ugyancsak csatlakozik a stábhoz Scott Foley (Dokik, Az egység, A Grace klinika): ő az iraki háború veteránját játssza, aki azért érkezik a történetnek helyet adó Bon Temps-ba, hogy levadássza egykori bajtársát, Terry Bellefleurt. Ezenkívül megjelenik még egy tündér, Maurella, akit a Fekete hattyúban is látott Kristina Anapau alakít.

A sorozat kreátora

A True Bloodot a kezdetektől az ötödik évadig kreátorként jegyző Alan Ball karakterjegyei minden művét meghatározzák: szereplői az elmúlás közelségében élnek az Amerikai szépség óta, a szintén az HBO-nak készített Sírhant Művek pedig kifejezetten a halál körül forgott. Ball ugyanis 13 éves volt, amikor 22 éves nővérével autóbalesetet szenvedtek, és látta a testvérét meghalni. „A halál hatalmas, öreg fejét az arcomba dugta és megváltozott az életem. Ezért a halál az a téma, amely minden alkotásomban megjelenik” – nyilatkozta Ball.

Ball jelenleg a Cinemax számára készít sorozatot Banshee címmel, amely egy ex-maffiózóról szól, aki a címszereplő városkában seriffként bújik el, de folytatja a tiltott tevékenységek művelését is. What’s the Matter with Margie? címmel pedig egy fekete komédia forgatókönyvén dolgozik, melynek főszereplője Elizabeth Banks lesz.

A True Blood – Inni és élni hagyni tizenkét részes ötödik évadja (szinkronosan) október 2-tól kedd esténként 22 órától látható az HBO-n, a teljes szezon elérhető az HBO GO-n és az HBO On Demand filmtárban.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya