Fókuszban Sorozat

Jön a True Blood 5. évada

Október 2-án visszatér a népszerű, Emmy- és Golden Globe-díjas vámpírsorozat, a True Blood – Inni és élni hagyni. Az ötödik évad középpontjában a Vámpír Hatóság és a „vámpír fundamentalisták” közötti hatalmi harc áll, és Anna Paquin, Stephen Moyer és Alexander Skarsgård mellett rengeteg új szereplő tűnik fel a színen.

Az ötödik évaddal folytatódik az HBO saját gyártású, szexis, véres és szórakoztató sorozata, a True Blood – Inni és élni hagyni, melyben az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas Alan Ball tovább szövi Charlaine Harris vámpírtörténetét, aki 2009-ben egyébként egy cameo erejéig meg is jelent a sorozatban.

A történet középpontjában továbbra is Sookie (Anna Paquin), a félig ember, félig tündér, telepatikus képességgel rendelkező pincérnő áll, és két vámpír, Bill (Stephen Moyer) és Eric (Alexander Skarsgård) legyeskedik körülötte. A folytatásra több régi ismerős is visszatér: Sookie útkereső barátnője, Tara (Rutina Wesley), alakváltó főnöke, Sam (Sam Trammell) és kicsapongó testvére, Jason (Ryan Kwanten), valamint a látnoki képességgel rendelkező Lafayette (Nelsan Ellis) és a tinédzser vámpír, Jessica (Deborah Ann Woll).

Mellettük azonban új szereplők egész sora is felbukkan az új szezonban, többek között a Vámpír Hatóság elnöke, a vámpírok és az emberek együttéléséért küzdő Roman (Christopher Meloni) és a kancellár Nora (Lucy Griffiths), aki mindenben osztja felettese nézeteit; a vakbuzgó, radikális elveket valló vámpír, Salome (Valentina Cervi), valamint három új vérfarkas.

Az ötödik évadról

Számos kérdést nyitva hagyott a negyedik évad fináléja: Russell Edgington elszabadult, Tara haldoklott, Bill és Eric pedig Sookie védelmében megölte Nant. Az előző szezon fő bajkeverői a boszorkányok voltak, az ötödikben azonban úgy tűnik, nem érkezik új ellenség Bon Temps-ba. De cserébe minden eddiginél veszedelmesebb ellenfél kerül elő: Russell Edgington. És ha ő nem lenne elég, a vámpírok vezetői is megelégelik a louisianai kisváros viselt dolgait és Roman vezetésével két tűz közé szorítják Bill királyt, Ericet és Sookie-t.

Az ötödik évad középpontjában a Vámpír Hatóság és a „vámpír fundamentalisták” közötti hatalmi játszma áll, melynek végkimenetele nemcsak Sookie és Bon Temps-i barátai életét, de az összes emberi lény sorsát befolyásolhatja.

Alig ment le négy rész az ötödik évadból az Egyesült Államokban (és az HBO On Demanden, valamint az HBO GO-n), és az HBO máris berendelte a folytatást, Alan Ball azonban a hatodik szezontól nem vállalja showrunneri feladatokat, csak vezető produceri és tanácsadói minőségében vesz részt a Bon Temps-iek életében.

Az ismert karakterek

Sookie-t továbbra is Anna Paquin formálja meg, aki a Zongoraleckében nyújtott alakításáért már tizenkét évesen Oscar-díjat kapott, True Blood-beli szerepe pedig Golden Globe-ot hozott neki.

Sookie korábbi szerelmét, Billt – aki még mindig táplál érzéseket a lány iránt – a Sade márki játékaiban és a 88 percben is feltűnt Stephen Moyer játssza, aki a True Blood ötödik évadjában rendezői feladatot is vállalt; a szintén Sookie körül legyeskedő Eric szerepében pedig a Melankóliából és a Szalmakutyákból is ismert Alexander Skarsgårdot láthatja a közönség.

Az emberi nemet képviseli Sookie barátnője, Tara, akit Rutina Wesley formál meg: a színésznőnek a True Blood az első komolyabb tévés munkája, bár egy epizód erejéig szerepelt a Gyilkos számokban, és a Cleveland Show-hoz is kölcsönözte a hangját. Visszatér a Sookie-t foglalkoztató bár tulajdonosa, Sam is, őt a számos tévésorozatban (Doktor House, Amynek ítélve, New York-i helyszínelők, Dexter) feltűnt Sam Trammell alakítja.

Viszontláthatjuk Sookie testvérét, Jasont (Ryan Kwanten – Otthonunk), Lafayette-et (Nelsan Ellis – A szólista) és Jessicát (Deborah Ann Woll – Szellemtanú) is.

Az új szereplők

Új karakterként jelenik meg Roman, akit a Különleges ügyosztály főszerepéért Emmy-díjra is jelölt Christopher Meloni alakít. Az ő oldalán tűnik fel Nora, akit Erickel összeköt közös múltja: őt Lucy Griffiths játssza, aki a BBC Robin Hood-sorozatában Marian szerepét kapta meg.

A görög mitológiából és a bibliából is ismert végzet asszonyát, Salomét Valentina Cervi (Jane Eyre) személyesíti meg; és felbukkan három vérfarkas, J.D. (Louis Herthum – Az utolsó ördögűzés), Rikki (Kelly Overton – A kör 2.) és Martha (A nevem Earl „nappalos prostija”, Dale Dickey) is.

Az ötödik évadra ugyancsak csatlakozik a stábhoz Scott Foley (Dokik, Az egység, A Grace klinika): ő az iraki háború veteránját játssza, aki azért érkezik a történetnek helyet adó Bon Temps-ba, hogy levadássza egykori bajtársát, Terry Bellefleurt. Ezenkívül megjelenik még egy tündér, Maurella, akit a Fekete hattyúban is látott Kristina Anapau alakít.

A sorozat kreátora

A True Bloodot a kezdetektől az ötödik évadig kreátorként jegyző Alan Ball karakterjegyei minden művét meghatározzák: szereplői az elmúlás közelségében élnek az Amerikai szépség óta, a szintén az HBO-nak készített Sírhant Művek pedig kifejezetten a halál körül forgott. Ball ugyanis 13 éves volt, amikor 22 éves nővérével autóbalesetet szenvedtek, és látta a testvérét meghalni. „A halál hatalmas, öreg fejét az arcomba dugta és megváltozott az életem. Ezért a halál az a téma, amely minden alkotásomban megjelenik” – nyilatkozta Ball.

Ball jelenleg a Cinemax számára készít sorozatot Banshee címmel, amely egy ex-maffiózóról szól, aki a címszereplő városkában seriffként bújik el, de folytatja a tiltott tevékenységek művelését is. What’s the Matter with Margie? címmel pedig egy fekete komédia forgatókönyvén dolgozik, melynek főszereplője Elizabeth Banks lesz.

A True Blood – Inni és élni hagyni tizenkét részes ötödik évadja (szinkronosan) október 2-tól kedd esténként 22 órától látható az HBO-n, a teljes szezon elérhető az HBO GO-n és az HBO On Demand filmtárban.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..