Sorozat

Kalapja van és veszélyes – A törvény embere

Raylan Givens szövetségi rendőrbíró nem mindennapi alak. Szilárd erkölcsével, rendíthetetlen igazságosságával és nem utolsó sorban Stetson-kalapjával anakronisztikusnak hat környezetében. Ha 24 órát ad, hogy elhagyd a várost, különben lelő, akkor ő úgy is gondolja.

Egy miami gengszter lelövése után Raylant büntetésből Kentuckyba helyezik át, közel a szülővárosához, az egyetlen helyre, ahová nem szívesen menne. A nagyvároshoz képest a szegény, főleg szénbányászatból élő vidéken jóval lassabb az élet, de bűn még így is akad bőven. Hősünk első megbízása gyerekkori barátja, a robbantási szakértőből neonáci bandavezérré lett Boyd (Walton Goggins) elfogása lesz. Közben több ismerős is feltűnik a múltból: az ex-feleség (Nathalie Zea), egy régi kolléga (Nick Searcy), a gyűlölt apa (Raymond J. Barry). Raylan azonban még ebbe a visszamaradottabb közegbe is nehezen tud beilleszkedni.

Az FX kábelcsatorna 2010 óta futó sorozata két jellegzetesen amerikai műfaj, a western és a hixploitation remek ötvözete. Utóbbit még lefordítani is nehéz. Az exploitation-filmek ezen speciális alfaja a déli államok tahóinak erőszakkal, törvénysértésekkel és xenofóbiával teli életét mutatja be, elsősorban a horror (A texasi láncfűrészes mészárlás) vagy a vígjáték (Trancsírák) sablonjait használva, de komoly drámák is születtek már a műfajban (Thunder Road, Gyilkos túra). Jelen esetben a hixploitation érzetét a helyszín és az ott lakók szolgáltatják. Harlan egy koszos kisváros, ahol mindenki tud mindent mindenkiről, a rendőrök feladata ezért sokszor inkább a rábizonyítás, a tetten érés, mint a kinyomozás. Ez adja a részek feszültségét. A helyiek gyakran sztereotipikus déliek, basballsapkát, skótkockás inget és terepszínű dzsekit viselő, pick-upot vezető, a házi pálinkát befőttesüvegből töltő, a fegyvert mindig a kezük ügyében tartó, rasszista, kemény akcentussal beszélő bunkók. A vidékhez passzolva a bűnök is valamivel kisstílűbbek, ami életszerűbbé teszi a sorozatot, közelebb hozza a nézőkhöz. Nincsenek a fél várost romba döntő autós üldözések, az egész nemzetet fenyegető terrorcsoportok, vagy globális összeesküvések. Szökött fegyencek vannak, rablások, biztosítási csalások, ingatlanspekuláció, lakókocsis metamfetaminlaborok. Az ügyek és az akciójelenetek kidolgozására az jellemző, hogy épp annyival izgalmasabbak a mi életünknél, hogy már filmre kívánkozzanak, de nem esnek túlzásokba, mindig hihetőek maradnak. Egyesek ezt hajlamosak összekeverni az unalommal.

A westernt már, azt hiszem, nem kell bemutatnom, ez elsősorban a főhőshöz kapcsolódik. Raylan amolyan modern cowboy, egy régimódi hős, akinek gyorsaságával csak magabiztossága és férfiassága versenyezhet. Nyakassága, kitartása és kemény módszerei viszik sikerre, az emeli ki társai közül, hogy saját törvényei határozzák meg a cselekedeteit és nem a jogszabályok. Olyphant karizmatikus alakítást nyújt, a Deadwood után csuklóból hozva a pisztolyhős figuráját. Az időzavarban lévő ember tematizálása inkább az első évadra jellemző, aztán fokozatosan áttevődik a hangsúly egy másik western-elemre, a cowboy (Raylan) és a bandita (Boyd) közti betyárbecsületre. Ennek oka véleményem szerint, hogy a készítők rájöttek a Boyd karakterében rejlő lehetőségekre. Míg Raylan sziklaszilárd, ő az, aki évadról évadra igazi jellemfejlődésen megy keresztül.

Ha már az alkotókat emlegettem, a minőség garanciája a bűnügyi történetek avatott szakértője, Elmore Leonard, akinek novelláján alapul a sorozat. A veterán író egyébként producerként is részt vesz az alkotói folyamatban. Olyan filmek kötődnek az ő történeteihez, mint a Jackie Brown, a Mint a kámfor, vagy A hallgatag ember. A forgatókönyvírók eddig sikeresen kikerülték, hogy az ígéretes alapanyagot párkapcsolati drámává redukálják (khm, True Blood?), és a fokozás is jól megy nekik. Az első évad egy családon belüli hatalmi harcról szól, míg a második két klán Harlan megyéért vívott küzdelméről, és ha hihetünk a hivatalos információknak és előzeteseknek, az Amerikában nemrég kezdődött harmadik évad még tovább emeli a tétet és Raylan a dixie maffiával (déli szervezett bűnözés) akaszthatja össze a bajszát.

Idehaza az AXN csatorna a várakozást enyhítendő február 18-tól kezdi ismételni a második évadot. A sorozatot még nem ismerőknek pedig ajánlanám az előzetest, illetve a hivatalos honlap hangulatos promóképeit.

 

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com