Fókuszban Sorozat

Kamaradráma – The Walking Dead második évad

thewalkingdeads2A lassan harmadik évadjának fináléjához közelítő The Walking Dead a mindössze hat részes, megalapozó első szériát követően egy parádés kamaradrámával tért vissza 2011 júliusában. Frank Darabont showrunnert Glen Mazzara váltotta, aki egy új írócsapattal – köztük az eredeti képregény szerzőjével, Robert Kirkmannel – a háta mögött elképesztően izgalmas folytatást készített a zombisorozatnak.

A második évad onnan indul, ahol az előző abbamaradt. A csapat Rick (Andrew Lincoln) és Shane (Jon Bernthal) vezetésével biztonságos búvóhelyet keres, amit meg is talál Hershel (Scott Wilson) birtokán. Innen indul a kamaradráma, gyakorlatilag hőseink ebben a térben összezárva játsszák játszmáikat, melyek szerelemről, hatalomról, túlélési stratégiákról és önrendelkezésről szólnak. Amíg az első széria igazi roadmovie volt, addig a másodikban egy mikrotársadalom belső működését boncolgatták az alkotók. Nekem személy szerint ez sokkal jobban tetszett – sokan azonban pont ezt bírálták a folytatásban. Már az első évadban nagyon szignifikánsan jelen lévő moralizálás a folytatásban csak tovább erősödött, a helyes és helytelen megkérdőjelezése szinte folyamatossá vált. Az első szériában felvillantott kérdések most hosszabb kifejtést kaptak, az egyes részekben különböző stratégiák és elméletek kerültek górcső alá.

A sztori alapvetően megint csak a képregény vezérfonalát követi, de az előző 6 részben sokkal nagyobb részben fedte egymást a papír és a mozgóképi forma. Azért a 13 újabb epizódban is akadt bőven a füzetből már ismert helyzet, még ha az írócsapat nagyobb részben is alakította a cselekményt a saját szája íze szerint. Szerencsére ez nem hogy kárára, egyenesen előnyére szolgált a sorozatnak, remek csavarok és okos dramaturgia jellemezte az egyes részeket.

Thewalkingdeads2e7

Az alkotók rendkívül bátrak, ami a váratlan fordulatokat illeti – mivel bárkit (igen, akár főszereplőt is) eltesznek egy szempillantás alatt láb alól, a suspense garantált, egy percre sem érezhetjük kedvenceinket biztonságba. És pont ez az, amitől nagyon is jól működik a The Walking Dead. A néző, csakúgy ahogy egy zombik uralta világ lakói, folyamatos készültségben van, nem lankad a figyelme, még ha néhány percre a kamera el is időzik egy ártalmatlannak tűnő hétköznapi csendéleten.

A szereplőgárda változott. Az első csapatból jópáran kiestek, és újak léptek helyükre. Hershel és családja nemcsak a második, de a harmadik évadban is fontos szerepet kapott, míg néhány főszereplőtől könnyes búcsút kellett vennünk a második széria végén. A színészek egytől egyig remekül teljesítettek, Jon Bernthal a szép lassan becsavarodó Shane szerepében különösen emlékezeteset alakított.

http://www.youtube.com/watch?v=ipuXgEQarPI

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..