Sorozat

Száncsengő, halál – Karácsonyi ének

Nálunk az HBO GO-n látható a BBC gondozásában készült legújabb Dickens-adaptáció, de ez a Karácsonyi ének (A Christmas Carol) most dörgő basszussal szól, a legkevésbé sem gyerekbarát módon.

Ha azt vesszük, hogy a forgatókönyvíró Steven Knight munkásságát olyan sorozatok fémjelezik, mint a Tabu vagy a Birmingham bandája, a rendező Nick Murphy-ét pedig olyan produkciók, mint a Halálzóna vagy A köd, talán nem meglepő, hogy közös Dickens-adaptációjuk egy sír levizelésével kezdődik. „Ezt neked te, kapzsi vadállat!” – mondja a fiú, mielőtt elvégzi dolgát a megboldogult milliomos nyughelyén, majd a kamera egészen addig követi a cseppeket, míg azok a halott arcába nem hullanak.

Akinek ennyiből nem lenne világos, ez most nem az a Karácsonyi ének, amelynek kismillió adaptációja közül nagyjából bármelyiket elő lehet kapni az ünnepek környékén, hogy a család együtt nézze végig a fösvény és kiállhatatlan Ebenezer Scrooge történetét, akit meglátogatnak a múlt-, a jelen- és a jövő karácsonyainak szellemei.

Nem, de többek között pont ez adja az új feldolgozás létjogosultságát.

Dickens regénye azontúl, hogy egy szép megváltástörténet és egy hatásos tanmese, annyira univerzális és sokrétű, hogy hagyja magát formálni. Egy történet, amit újra és újra elő lehet venni. El lehet készíteni az újabb és újabb verzióit, hisz mondanivalója éppúgy érvényes ma, mint volt száz évvel ezelőtt. A Karácsonyi történet nem tud kimenni a divatból, az alkotók pedig úgy gondolták, hogy a jelen szelleméhez egy jóval sötétebb verzió passzol, átitatva némi fekete humorral.

Scrooge nemrég elhunyt üzlettársa, Marley, miután felébresztette a végső nyughelyén átcsorgó, langymeleg áldás, a purgatóriumban találja magát. Megváltást kér a bűneiért, de azt csak egy feltétellel kaphat: ha még élő barátja, Scrooge is bűnbánatot tart.

A Guy Pearce játszotta Scrooge azonban egy kicsit más kategóriába tartozik.

Ez a Scrooge nem csak egy kapzsi, kiállhatatlan vénember – például egyáltalán nem öreg -, hanem egy középkorú, jólöltözött vállalkozó, akinek életfilozófiája a világ gyűlölete. A díszlet a György-korabeli Angliáé, de ez a karakter a mának szól.

A mesék jó és rossz szembenállása helyett itt kölcsönhatás van. A világ azért rossz, mert vannak benne Scrooge-ok, de Scrooge azért rossz, mert a világ is rossz. Ahogy kifejti, azért veti meg a karácsonyt, mert egy hazug dolognak tartja, hogy ezen a napon mindenki kedves a másikkal. Olyanokkal, akikre más napokon rá se nézne. Máskor mindenki csak a saját dolgával foglalkozik, de ezen a napon mindenki eljátssza a jóembert és az emberbarátot.

Mi lenne, ha minden nap ilyen lenne? Ezt a kérdést teszi fel, majd kiegészíti: mi lenne, ha lenne egy olyan nap, amikor mindenki kimondja, amit igazából gondol?

Talán nevezhetjük ezt az új Karácsonyi Ének alapgondolatának, de természetesen ezzel nem mentegetni akarják Scrooge bűneit, amiből ráadásul van elég. Nem, pusztán szélesítik a kört, amitől ez az alapvetően optimista történet a kapitalizmus-, a kizsákmányolás-, az emberi szűklátókörűség-, az elidegenedés- és sok más, a huszonegyedik századot (is) meghatározó probléma kritikájává válik.

Attól persze senki ne tartson, hogy itt most valami teljesen nyomasztó alkotást kap.

Egyrészt, ott van a már emlegetett fekete humor, ami segít oldani a feszültséget, másrészt ott a megváltás, ami Dickens klasszikusának örök erénye. És erre a megváltásra mindig van esély, csak a karácsonyok szellemeinek manapság talán több dolga lenne.

A minisorozat hazánkban az HBO GO-n látható december 24-től.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com