Sorozat

Kevin Spacey nélkül is áll? – Kártyavár (6. évad)

A Kártyavár (House of Cards) tényleg kártyavárként építkezett. Óvatosan, precízen, mikor jött a való élet földrengése…

Frank Underwood halott. Így kezdi a hatodik évadát a sorozat, aminek a rohadék valóság írta újra a forgatókönyvét, lényegében kihúzva ezzel egy gondosan építkező kártyavár alsó lapját. Az őt megformáló Kevin Spacey-nek a zaklatási botrány kirobbanása után kellett távoznia a Netflix sorozatából, és ebben az esetben fel sem merülhetett A világ összes pénze által kijátszott színészcsere.

Aki végig követte az Underwood-éra történetét, az pontosan tudja, hogy a Kártyavár valószínűleg úgyis eljutott volna erre a pontra, hisz az előző évad eseményei tökéletesen előkészítették a terepet Claire (Robin Wright) számára. Persze biztos nem így történtek volna a dolgok, egy ilyen, minden részletében alapos sorozathoz nem illik a huszárvágás. De ezt muszáj volt meglépni, a magam részéről így túl is lépnék a dolgon, hisz

a kártyavár megingott, de nem dőlt össze.

A nagyhatalmi csatározások és Frank piszkos játékainak következtében Claire „örökli meg” az elnöki széket, de az új elnök első száz napját nemcsak a nyilvánosság elé tárt szörnyű örökségek – a hazugságok, a gyilkosságok, a csalások – nehezítik meg, hanem Frank halála is, ami miatt az elvarratlan szálak és megválaszolatlan kérdések össztüze mind az özvegyre zúdul. Doug Stamper (Michael Kelly) egy pszichiátriai intézményben várja a sorsát, az ügyészség ugrásra kész, hogy robbantsa az újabb bombát, ráadásul az amerikai csapatok szíriai bevonulása miatt a nemzetközi helyzet is fokozódik.

A legnagyobb problémát mégsem ez, hanem egy oligarcha család felbukkanása jelenti, akik az egyre bővülő médiabirodalmukkal, a bel- és külföldi kapcsolataikkal és temérdek pénzükkel igyekeznek a teljes befolyásuk alá vonni az elnököt. Bill (Greg Kinnear) és a testvére, Annette (Diane Lane) képében újabb bábjátékosok jelennek meg Claire életében, így persze

a nagy kérdés az lesz, hogy az elnök képes-e kitörni a többszörös szorításból úgy, hogy közben ne kelljen a férje játékait játszania.

Ez az első dolog, amit a sorozat deklarál. Lebontva a negyedik falat, Claire kiszól a nézőhöz. Amit eddig hallottunk, hazugság volt, de ő az igazat fogja mondani. Egy önreflexív és szimbolikus jelenetben pedig elengedi a csapdába esett madarat, miközben emlékeztet, a férje anno megölte a sérült kutyát. Nagyszerű írói megoldás, hogy önálló, független emberként tekintsünk rá. Csakhogy ott van mögötte az az írói kínlódás is, hogy Frank nem tűnhet el nyomtalanul. Az ő árnyékából nemcsak Claire-nek, nemcsak a történetnek, hanem a nézőnek is ki kell kerülnie.

Egy olyan sorozat, ami ennyire bevonja a nézőjét, nem is tehet mást. És ez a nagyobb falat, mert Robin Wright egy kiváló színésznő, a karaktere karizmatikus és kiszámíthatatlan, ami feszültséggel tölt meg minden történetszálat. Ebben nem kevésbé remek partner Michael Kelly, Patricia Clarkson és a két újonc antihős, Diane Lane és Greg Kinnear. Ez egy csodálatos gárda, akiknek a történetét érdemes elmesélni. Mert van önálló történetük, csak mire elkezdődne, már vége is van az egésznek. A nyolc rész kevés, hogy Frank igazán megszűnjön létezni, mert ő az, aki hiányzik.

Nem Kevin Spacey, hanem Frank Underwood.

És ez az, amit fentebb írói kínlódásnak neveztem, pedig legalább annyira nézői kínlódás is. Mert itt van valami, ami működik, mégis hiányérzetem marad. Mindig nehéz átállni egy új status quo-ra, és ez az évad egy átállás története, ami azonban nem valamibe vezet, hanem a fináléba. Kellett volna még egy évad – vagy legalábbis több idő –, hogy a kiteljesedés tényleg kiteljesedés legyen.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.