Sorozat

Így történt a 20. század egyik legnagyobb árulása – Kém a csapatban

A 20. század egyik leghíresebb hírszerzőjének története mindenképpen mozgóképes feldolgozásért kiáltott. Szerencsére a Sony Pictures Television remekül tapintott a modernkori történelem legnagyobb hazaárulásának drámaiságára. Kitűnő szereposztással, vérprofi hangulatteremtéssel valószínűleg az év legjobb kémsztoriját hozta el az HBO Max kínálatába a Kém a csapatban.

A hidegháborús Angliát valósággal sokkolta egyik vezető beosztású hírszerzőjének árulása. A politikai és biztonsági válság hullámai a tengerentúlon, az Egyesült Államokban is érezhetőek voltak: az angol titkosszolgálatok csúfos kudarca után a CIA belső köreit is ellepte a paranoia, a kémelhárítók már nemcsak az iroda falain kívül, hanem azon belül is mindenhol szovjet kémeket sejtettek.

Hála Kim Philbynek.

Kim Philby volt ugyanis az az ember, aki az 1930-as évektől egészen 1963-ig kettős ügynökként dolgozott a brit hírszerzés kötelékében, mi több, 1944-től az akkor alapított, a Szovjetunió kémei ellen szervezett új részleg vezetője is lett. Az az ember, akinek a legfőbb feladata az orosz titkosügynökök elleni harc volt, rendszeresen tett jelentést Moszkvának a legérzékenyebb nyugati információkról. Philby története akkor vett tragikus fordulatot, amikor a 60-as évek elején egy átállt szovjet kém őt nevezte meg az egyik beépült kettős ügynökként. Philby ekkor Bejrútban tartózkodott, és kihallgatására a britek az egyik legjobb barátját, az MI6 alkalmazásában álló Nicholas Elliottot küldték.

Nagyjából itt veszi fel a fonalat a Ben Macintyre regénye alapján készült 6 részes minisorozat, a Kém a csapatban is. Egész pontosan Elliott (Az elit alakulatból és a Homelandből is ismerős Damian Lewis) Angliába való visszatérése után, egy kihallgatás kellős közepén ismerkedhetünk meg a történettel és azzal a kérdéssel, hogy

az elismert angol kém miért hagyta Moszkvába disszidálni egyik legjobb barátját.

Az talán nem újdonság, hogy egy feszült kémthrillerben mindig központi elemet kap az árulás, de az a dramaturgiai bátorság mindenképp jót tesz a sorozatnak, hogy ez a motívum nem a történet csattanójaként, hanem egyenesen kiindulópontjaként szolgál. A főszereplőkkel együtt ugyanis a néző is a hazaárulás motivációját, pszichológiáját és drámaiságát fedezheti fel egy minden percében lenyűgöző sorozatban.

A mindig zseniális Guy Pierce megformálásában Philby jóval több egy különleges képességekkel megáldott imposztornál: egyszerre tud alkoholizmusba menekülő intellektuel és velejéig angol úriember lenni, mi több, egy esendő és szerethető karaktert formál egy, a történelem által megvetett figurából. Társa, az Elliottot életre keltő Damian Lewis a nyugodtság álarca mögé több-kevesebb sikerrel rejtőző, valójában a 20 éves barátságot gyászoló, és az árulás miatt megbántott hírszerzőként is eszméletlenül nagyot alakít, de a sorozat kőkemény atmoszférájához a csodálatos díszletek is hozzájárulnak. Philby moszkvai lakásának berendezéséért bármelyik Szomszédok-epizód sírva könyörögne, és a kelet-német határon felsorakozó Trabantok és Wartburgok is szemet gyönyörködtetőek, de mellettük az angliai és bejrúti helyszínek is élettel telnek meg.

„Ha választanom kellene aközött, hogy a hazámat vagy a barátaimat kell elárulnom, remélem, lenne elég merszem ahhoz, hogy az országommal tegyem meg” – vallotta E. M. Foster angol regényíró, de a történelem során sokan gondolták másképp.

Ennek a választásnak a nehézségét és a közvetlen környezetre tett hatását boncolgatja deklaráltan is a Kém a csapatban. A sorozat ugyanis nem az akciót és végképp nem a feszültségkeltést helyezi a középpontba, hanem azt a drámát, amit egy olyan döntés eredményez, ami az átlagemberek életét messzire elkerüli. Önazonos maradhat-e az ember egy ekkora árulás után? Hogy építi újra renoméját az elárult fél? A választ nem nekünk kell megkeresnünk, a történelem ugyanis már megadta.

Közhely, hogy a nehéz korszakok szülik a nagy embereket, de az biztos, hogy a hidegháború futószalagon termelte ki a saját hőseit. Egy ilyen személy volt Nicholas Elliott is, aki lehet, hogy nem lő úgy, mint James Bond, és nem is olyan ügyes, mint Ethan Hunt, de legalább valódi. És az ő története mindenképp egy ilyen színvonalas feldolgozást érdemelt.

A Kém a csapatban 2023. február 7-től elérhető az HBO Max kínálatában.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com